Licentieovereenkomst voor software opstellen

Heb je hulp nodig bij het vertalen van jouw bedrijfsmodel naar concrete afspraken in een licentieovereenkomst? Neem gerust contact op met onze tech-savvy juristen voor een vrijblijvende kennismaking. 

Waarom heb ik een licentieovereenkomst software nodig?

Als softwareleverancier ben je waarschijnlijk vooral bezig met je klanten, de functionaliteiten van je software en het onderhoud ervan. Het checken van je licentiëring-strategie staat misschien niet bovenaan je “to-do” lijst. Toch zijn softwarelicenties een belangrijk onderdeel van je verdienmodel. Je (hoge) investeringen terugverdienen doe je immers via je licenties! Bovendien kun je via een licentieovereenkomst specifieke voorwaarden vaststellen waaronder je software gebruikt mag worden. Heb je liever niet dat klanten aan je software gaan sleutelen? Geen reselling zonder jouw toestemming? Neem het op in je licentie. 

Softwarelicentie: wat is dat?

Wat is een softwarelicentie precies? 

Een softwarelicentie is in feite niets meer dan een contract tussen jou en je klanten, waarin je beschrijft hoe ze jouw software mogen gebruiken. Hoe jouw softwarelicentie eruit moet komen te zien, hangt af van factoren zoals je groeistrategie op de lange(re) termijn, de aard van je softwareproduct en de klanten die je bedient. Het opstellen van een gedetailleerde licentie is belangrijk om je intellectueel eigendom te beschermen en de juiste verwachtingen te scheppen bij je klanten. 

Hoe maak je een licentieovereenkomst voor software?

Ons advies: ga niet zelf een beetje lopen knippen en plakken. Het schrijven van een licentie voor software kan complex zijn en vereist vaak kennis van zowel juridische als technische aspecten. Daarom raden we je met klem aan om alleen samen te werken met juristen of advocaten die ervaring hebben in de software-industrie. Het zou toch vervelend zijn als de jurist die je gevonden hebt, moet gaan Googelen wat het verschil is tussen “SaaS” en “on-premise software”, toch?

Licentieovereenkomst on-premise software vs. cloud software

Een on-premise licentie is bedoeld voor software die geïnstalleerd wordt op de computer of server van de klant. Met dit type licentie krijgt de klant lokaal toegang tot de software, via zijn of haar eigen device(s) en er is geen directe verbinding met het internet nodig. Met de komst van de “cloud” is de on-premise licentie steeds meer naar de achtergrond verschoven. Via een cloud-licentie kan een klant namelijk de software gebruiken via het internet, zonder dat de klant de software op zijn of haar eigen apparaat hoeft te downloaden. Het is natuurlijk belangrijk om de juiste licentie te kiezen die past bij het type software dat je levert.

Opstellen licentieovereenkomst voor software door onze IT-juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het vertalen van hun licentiemodel naar concrete afspraken in een licentieovereenkomst voor software. 

Hulp nodig bij het opstellen van een software licentie voor jouw software product of SAAS-dienst? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).