Homepagina >> Licentieovereenkomst voor software
Licentieovereenkomst voor software
Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een licentieovereenkomst voor software? Neem gerust contact met ons op.
Homepagina >> Licentieovereenkomst voor software
Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een licentieovereenkomst voor software? Neem gerust contact met ons op.
Een licentieovereenkomst voor software wordt ook wel een ‘software licentie’ of ‘softwarelicentieovereenkomst’ genoemd. Met een licentieovereenkomst voor software geeft de licentiegever (de maker of eigenaar van de software) aan een ander (de licentienemer) het recht om zijn auteursrechtelijk beschermde computerprogramma te gebruiken. Het is overigens niet altijd verplicht om zo’n licentieovereenkomst op papier te zetten, maar slim is het natuurlijk wel.
Onze juristen zijn gespecialiseerd in het IE-recht /ICT-recht en helpen je graag bij het opstellen van een duidelijke licentieovereenkomst voor software.
We hebben het al even kort toegelicht, maar voor de zekerheid leggen we het nog een keer uit. Een licentieovereenkomst is een juridisch bindend document waarin de maker of eigenaar van de software (de licentiegever) toestemming geeft aan een andere partij (de licentienemer) om gebruik te maken van een auteursrechtelijk beschermd computerprogramma.
Een computerprogramma, inclusief het voorbereidende materiaal, komt auteursrechtelijke bescherming toe voor zover zij origineel zijn. Daarnaast is het goed om je even te beseffen dat ideeën, concepten of principes niet worden beschermd onder de Auteurswet. Het auteursrecht beschermt namelijk alleen werken die een concrete vorm hebben aangenomen.
In een licentieovereenkomst voor software maak je afspraken over de voorwaarden waaronder een licentienemer de software mag gaan gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan een bepaling over het maximum aantal gebruikers dat van de software gebruik mag maken, de licentievergoeding, de looptijd van de overeenkomst, wanneer de licentie beëindigd wordt en wat de licentienemer absoluut niet mag doen met het computerprogramma (voorbeeld: licentienemer mag het computerprogramma niet doorverkopen aan zijn eigen klanten).
Met een licentie geeft de licentienemer toestemming aan een ander om zijn auteursrechtelijk beschermde computerprogramma te gebruiken. Het auteursrecht blijft echter bij de licentienemer. Met andere woorden, de licentienemer krijgt het recht om het programma te gebruiken binnen de grenzen van de overeengekomen voorwaarden, maar hij verwerft geen intellectuele eigendomsrechten op het programma zelf. Bij een overdracht, daarentegen, draagt de auteursrechthebbende alle rechten over aan de verkrijger. Daarmee verliest de licentiegever dus het intellectueel eigendom op zijn creatie.
Een ander belangrijk onderscheid tussen een licentie en een overdracht is dat een overdracht altijd schriftelijk moet worden vastgelegd in een akte. Meer weten over de overdrachtsakte? Bekijk dan eens deze tips.
Onze juristen helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.
Co-founder & General Legal Counsel
We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 68 (1017 HL) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01.
Vijzelstraat 68
1017 HL, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01
Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten.
Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.
Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht.
Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.
Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.
Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).