Service Level Agreement opstellen

Hulp nodig bij het laten opstellen of controleren van een Service Level Agreement (SLA)? Neem gerust contact op met onze IT-juristen.

Wat is een SLA?

Een SLA is niet zomaar weer een afkorting in de start-up wereld (en ook niet die krop sla uit het plaatje), maar wel jouw geheime ingrediënt om klanten te imponeren. SLA staat voor Service Level Agreement en is een contract tussen een dienstverlener (jij!) en een klant over het kwaliteitsniveau van de aangeboden dienst. 

Stel je eens voor: jij bent het bedrijf dat diensten levert. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw klanten precies weten wat ze kunnen verwachten? Dat is dus waar de Service Level Agreement om de hoek komt kijken. Met een SLA zeg je eigenlijk: “Hé, dit is wat je te wachten staat als je met ons in zee gaat!”.

Verschillende soorten service level agreements

Het is een misverstand dat SLA’s alleen in de ICT-sector kunnen worden gebruikt. Hoewel SLA’s hun roots hebben in de ICT-wereld, kunnen ze overal worden toegepast waar dienstverlening centraal staat. Stel je eens voor dat je een marketingbureau runt. In jouw SLA leg je enkele beloftes vast, zoals de frequentie van rapportage aan je klanten, de tijdlijn voor campagnes, hoe snel je reageert op vragen, enzovoorts. In de praktijk zien we de volgende soorten service level agreements het vaakst voorbijkomen:

Service Level Agreement opstellen? Vermijd deze 3 valkuilen

Hoewel het opstellen van een Service Level Agreement een krachtige manier is om heldere verwachtingen met je klanten te delen, zijn er enkele valkuilen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je SLA effectief is. Hier zijn drie veelvoorkomende valkuilen die je moet vermijden:

Te vage of te strikte doelen: Als je doelen te vaag zijn, zoals “goede klantenservice bieden”, kan dit leiden tot misverstanden en ontevredenheid. Aan de andere kant kunnen doelen die te strikt zijn, leiden tot onrealistische verwachtingen en moeilijkheden bij het naleven ervan. Zoek naar een evenwicht en definieer duidelijk wat er van beide partijen wordt verwacht.

Onvoldoende communicatie: Het hebben van een SLA is niet voldoende als je er niet actief over communiceert met je klanten. Zorg ervoor dat je klanten op de hoogte zijn van het bestaan van de SLA en begrijpen wat erin staat. Het bespreken van de SLA tijdens het onboardingsproces of bij het aangaan van een samenwerking is belangrijk om misverstanden te voorkomen.

Geen flexibiliteit tonen: De zakelijke wereld verandert voortdurend, en je SLA moet deze veranderingen wel weerspiegelen. Het vasthouden aan een verouderde SLA die niet langer relevant is, kan leiden tot frustratie en inefficiëntie. Zorg ervoor dat je SLA flexibel genoeg is om aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Regelmatige herzieningen en updates zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de SLA nog steeds waarde toevoegt aan de relatie met je klanten.

Checklist opstellen SLA

Meer weten over de ins and outs van het opstellen van een SLA? Bekijk dan ook eens deze uitgebreide checklist, gemaakt door onze IT-juristen.

Opstellen Service Level Agreement door Spaans&Spaans

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het vertalen van hun service levels naar concrete afspraken in een Service Level Agreement. 

Hulp nodig bij het opstellen van een Service Level Agreement voor jouw dienstverlening? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).