Licentieovereenkomst voor eindgebruikers nodig?

Neem gerust contact op met onze gespecialiseerde IT-juristen voor het controleren of opstellen van een EULA.

Licentieovereenkomst voor eindgebruikers opstellen

Als iemand software koopt, wordt die eigenlijk geen eigenaar van die software. Wat er in feite gebeurt, is dat de persoon of het bedrijf in kwestie betaalt voor de toestemming om de software te mogen gebruiken. Het bedrijf dat de software heeft gemaakt, blijft de eigenaar ervan. Om de regels, verantwoordelijkheden, grenzen, dingen die je wel en niet mag doen, en nog veel meer duidelijk te maken, zetten software leveranciers hun gebruikersvoorwaarden in een EULA. De persoon die de software gaat gebruiken, moet meestal akkoord gaan met de regels in de EULA voordat ze de software kunnen gebruiken.

Wat is een licentieovereenkomst voor eindgebruikers (EULA)?

Een licentieovereenkomst voor eindgebruikers, beter bekend als End User License Agreement, vormt in essentie een overeenkomst tussen een softwarebedrijf en de gebruikers van de software. Het doel ervan is om de voorwaarden van het gebruik van de software vast te leggen. Normaal gesproken richt de term “eindgebruikers” zich op consumenten die de software toepassen, maar er zijn ook situaties waarin bedrijven als eindgebruikers kunnen worden beschouwd.

In de kern fungeert de EULA dus als een “normale” licentieovereenkomst. Deze overeenkomst verleent een licentienemer toestemming om een stuk intellectueel eigendom, in dit geval de software, te gebruiken. Het softwarebedrijf dat de software heeft ontwikkeld, wordt aangeduid als de licentiegever. Afgezien van het vaststellen van gebruiksvoorwaarden, beperkt de EULA ook de aansprakelijkheid van de licentiegever voor mogelijke schade aan, bijvoorbeeld, gegevens als gevolg van het gebruik van de software.

EULA, click-wrap, software licentie…

De licentieovereenkomst voor eindgebruikers wordt, zoals we al even besproken, meestal met de term EULA aangeduid. Niettemin bestaan er diverse alternatieve termen die in de praktijk worden gebruikt om overeenkomsten met dezelfde kernfunctie te beschrijven. Hieronder vallen onder andere: 

Hoewel veel van deze woorden min of meer hetzelfde betekenen, bestaan er toch enkele nuances. Daarom is het aan te raden om in officiële stukken de term “end user license agreement” of “EULA” te gebruiken.

Welke algemene bepalingen staan altijd in een EULA?

Een goed opgestelde EULA is toegespitst op de specifieke software waarvoor het geldt. Desondanks bevatten de meeste EULA’s bepaalde algemene bepalingen. Hieronder bespreken we een aantal algemene clausules die je vaak terugziet in licentieovereenkomsten voor eindgebruikers.

Informatie over de software

De EULA specificeert welke software er precies in licentie wordt gegeven aan de eindgebruiker. Hierbij wordt vaak vermeld welke versie of editie van de software wordt gedekt, en soms zelfs welke functies en mogelijkheden zijn inbegrepen.

Gebruiksrechten en beperkingen

Een belangrijk onderdeel van de EULA zijn de rechten die aan de eindgebruiker worden verleend om de software te gebruiken. Dit omvat meestal het recht op installatie en gebruik op een beperkt aantal apparaten, en soms de mogelijkheid om een back-up te maken van de software. Ziet de EULA op SaaS? Dan zijn er weer andere afspraken nodig.

Copyright, intellectueel eigendom

In de EULA wordt duidelijk gemaakt dat de software het intellectuele eigendom is van de licentiegever. De eindgebruiker krijgt alleen toestemming om de software te gebruiken volgens de voorwaarden van de overeenkomst, maar verwerft geen eigendomsrechten. Er is dus geen sprake van een overdracht van het auteursrecht.

Ondersteuning en updates

Veel EULA’s bevatten bepalingen over de mate van ondersteuning die de licentiegever zal bieden, evenals de beschikbaarheid van updates en nieuwe versies van de software. Wij vinden het meestal slimmer om dit soort afspraken in een aparte Service Level Agreement (SLA) op te nemen.

Disclaimer, software “as is”

Een veelvoorkomende clausule in een EULA is de “disclaimer” of “as is” bepaling. Hiermee geeft de licentiegever aan dat de software wordt geleverd zoals deze is, zonder enige garantie of verklaring van functionaliteit, prestaties of geschiktheid voor een bepaald doel. Dit beschermt de licentiegever tegen claims als de software niet aan de verwachtingen van de eindgebruiker voldoet of het gebruik van de software schade veroorzaakt.

Licentieovereenkomst voor eindgebruikers laten opstellen door gespecialiseerde IT-juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het vastleggen van hun gebruikersvoorwaarden in een licentieovereenkomst voor eindgebruikers. 

Hulp nodig bij het opstellen van een EULA voor jouw software product of SAAS-dienst? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).