Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Hoe lang mag je een zzp’er inhuren?

Een veelvoorkomende vraag die vaak gesteld wordt, is: hoe lang mag je eigenlijk een ZZP’er inhuren? Volgens de huidige wetgeving bestaat er geen specifieke limiet voor de duur van een opdracht aan een ZZP’er. Het belangrijkste is dat de relatie niet gezien wordt als een verkapt dienstverband en dat de opdrachtnemer behandeld wordt als een zelfstandige ondernemer.

Maar waarom is het toch meestal verstandig om geen eindeloos lange opdrachtovereenkomsten aan te gaan met je ZZP’er? Dat bespreken we graag in deze blog.

Wat is een dienstverband?

Een dienstverband wordt officieel vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Volgens de wet is dit een overeenkomst waarin een werknemer zich toezegt om tegen betaling en gedurende een afgesproken periode werkzaamheden uit te voeren voor de werkgever.

Deze definitie belicht de drie kernaspecten van een arbeidsovereenkomst: er moet werk worden verricht, er moet loon worden betaald en er moet sprake zijn van een vorm van gezag of leiding vanuit de werkgever.

Hoe zelfstandig is je zzp’er? 

De criteria van arbeid, loon en gezagsverhouding worden eveneens toegepast om te bepalen of iemand als ZZP’er (of toch al werknemer) wordt beschouwd. Volgens de Wet DBA wordt iemand als zelfstandig ondernemer aangemerkt als hij aan drie voorwaarden voldoet:

  1. Hij hoeft het werk niet persoonlijk uit te voeren en mag het ook door anderen laten verrichten zonder dat de opdrachtgever controle uitoefent (arbeid).
  2. Hij ontvangt alleen een vergoeding voor de gemaakte kosten (loon of beloning).
  3. Hij heeft de vrijheid om zelf te bepalen hoe hij de opdracht uitvoert, zonder directe controle of aansturing van de opdrachtgever (gezagsverhouding).

Duur van zzp opdracht 

Hoewel er, zoals gezegd, geen maximale termijn is die partijen in een inhuurovereenkomst zzp kunnen of mogen afspreken, is het toch slim om de lengte van de opdrachtovereenkomst zorgvuldig te overwegen. 

Een belangrijk aspect om in gedachten te houden is namelijk dat als een ZZP’er gedurende lange tijd exclusief voor één opdrachtgever werkt en economisch afhankelijk is van deze opdrachtgever (zonder de opdracht zou de ZZP’er in financiële problemen kunnen komen), dit kan worden beschouwd als een indicatie dat de ZZP’er niet echt zelfstandig is. Deze afhankelijkheid kan dus duiden op een verborgen dienstverband en kan leiden tot ongewenste gevolgen voor zowel de opdrachtgever als de ZZP’er.

Ons advies luidt dan ook: beperk de looptijd van de opdrachtovereenkomst en vermijd dat de ZZP’er economisch afhankelijk wordt van jou als opdrachtgever.

Risico’s schijnzelfstandigheid zzp

Als de ZZP’er niet voldoende zelfstandig is, spreken we van schijnzelfstandigheid. Als bovendien de hoofdactiviteiten van de ZZP’er overeenkomen met die van het vaste personeel (oftewel, er is sprake van ‘inbedding in de organisatie’), dan wordt de ZZP’er in feite beschouwd als een werknemer. In dat geval heeft hij daadwerkelijk een arbeidsovereenkomst en kan hij aanspraak maken op alle bijbehorende wettelijke rechten en verplichtingen, zoals ontslagbescherming, doorbetaling bij ziekte, en meer.

Daarnaast zit je natuurlijk ook niet te wachten op een naheffing van de Belastingdienst, toch?

Juridisch advies nodig bij het inhuren van een zzp’er? Contact us!

Heb je juridisch advies nodig bij het inhuren van een ZZP’er? Onze legal counsels staan voor je klaar! Of je nu vragen hebt over het opstellen van opdrachtovereenkomsten, de nieuwe regels schijnzelfstandigheid, of andere arbeidsrechtelijke kwesties, wij helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op voor professioneel advies en ondersteuning op maat.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).