Algemene voorwaarden online cursus opstellen

Bied jeonline cursussen aan,dan is het verstandig om alle basisafspraken met jouw klanten neer te leggen in een set algemene voorwaarden. In deze blog gaan we het in het specifiek hebben over online cursussen die in één keer worden geleverd en dus niet op een specifiek tijdstip of locatie plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een videocursus, een Instagram-cursus of een cursus die bestaat uit verschillende modules waartoe jouw klant toegang krijgt. 

Goed, algemene voorwaarden online cursus opstellen, hoe doe je dat eigenlijk?

Vraag om een vooruitbetaling

Voordat jeiemand toegang geeft tot jouw online cursus, is het natuurlijk prettig als je de betaling al binnen hebt. Neem in jouw algemene voorwaarden op dat je om een vooruitbetaling mag vragen en pas toegang tot de cursus hoeft te verlenen nadat je de volledige vooruitbetaling hebt ontvangen. 

Toegang tot de cursus

Toegang tot een online cursus wordt vaak verleend via het verstrekken van een inlogcode, link, etc. Natuurlijk gaan we ervan uit dat de meeste mensen deugen en niet de inlogcode aan een bevriende collega verstrekt (zodat die gratis ook even kan meekijken). De realiteit is vaak net wat anders. Neem daarom in jouw voorwaarden op dat de online cursus ‘persoonlijk’ is en de toegangslink niet met anderen mag worden gedeeld.

Het is natuurlijk ook ontzettend belangrijk om in jouw voorwaarden aan te geven hoe lang iemand toegang heeft tot een cursus. En nee, “eeuwigdurende toegang” bestaat niet. Heeft iemand, na inschrijving, 12 maanden toegang tot de cursus? Leg het vast!

Cursus offline wegens onderhoud

Het kan natuurlijk heel goed gebeuren dat de cursus even offline moet, omdat je wat onderhoud moet verrichten. Misschien moet de website worden geupdate of wil je simpelweg een paar aanpassingen doorvoeren. Om irritaties (en claims) te voorkomen, is het verstandig om in jouw voorwaarden op te nemen dat je de cursus tijdelijk offline mag halen i.v.m. onderhoudswerkzaamheden. 

Het geven van garanties

Wees voorzichtig in wat je allemaal belooft aan jouw klanten en ga vooral geen garanties geven die je niet kan waarmaken. Maak daarom duidelijk in jouw voorwaarden dat jij geen resultaten kan garanderen. Als je bijvoorbeeld een videocursus verkoopt waarin je tips&tricks geeft over SEO-optimalisatie, is het niet slim om te beloven dat iemand een toename van 20% aan website-bezoekers mag verwachten. Dat kan je immers nooit garanderen. Misschien doet de klant in kwestie wel helemaal niks met jouw tips of is zijn website door bepaalde software zo traag, dat die nooit op de eerste pagina in Google gaat verschijnen. Beetje lullig als jij vervolgens alsnog de schuld krijgt en de klant zijn geld terugeist.

Regels online community

Krijgt jouw klant,naast de online cursus, ook toegang tot een online community? Dan moet je ook daar rekening mee houden in jouw voorwaarden. Wat als jouw klant zich ontzettend misdraagt in de community of vertrouwelijke informatie op social media deelt? Dan wil je natuurlijk het recht hebben om deze klant uit de community te verwijderen (zonder dat je zijn geld moet teruggeven).

Cursus herroepen consument

Het wordt vaak vergeten, maar als jij consumenten als klanten hebt, zal je ook bij de verkoop van online cursussen iets met het herroepingsrecht moeten. Het herroepingsrecht houdt in dat een consument, na aankoop, altijd 14 dagen bedenktijd heeft. Gelukkig bestaan er op dit herroepingsrecht enkele uitzonderingen die jou goed van pas komen. Als jouw online cursus bijvoorbeeld een levering van digitale inhoud betreft, kan je het herroepingsrecht uitsluiten. Je zal jouw klant hier wel al, in het bestelproces, op moeten wijzen. Hoe dit precies werkt, luistert allemaal best nauw. En doe je het verkeerd, dan heeft jouw klant alsnog een herroepingsrecht. Daarom drukken we je echt op het hart om niet zelf te gaan aanrommelen, maar onze hulp in te schakelen bij het opstellen van jouw algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden online cursus opstellen

Hulp nodig bij het opstellen van algemene voorwaarden voor jouw online cursus of training? Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Verkoop je jouw online cursussen via jouw eigen webwinkel? Dan is ons pakket voor webshops misschien iets voor je.

Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?