Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Stageovereenkomst

Ben je van plan een stagiair aan te nemen? Dan is het verstandig om afspraken met de stagiair vast te leggen in een stageovereenkomst. 

Stagiair aannemen? Let op de juridische aspecten

Overweeg je om een stagiair aan te nemen? Dan is het verstandig om een stageovereenkomst te laten opstellen. Daarnaast zijn er enkele juridische aandachtspunten waar je toch even extra rekening mee moet houden. Zo zul je in ieder geval de situatie willen voorkomen dat de stageovereenkomst als arbeidsovereenkomst kwalificeert. Dit omdat een dergelijke kwalificatie vervelende gevolgen met zich mee kan brengen, zoals ontslagbescherming en loondoorbetaling tijdens ziekte. Het is dus wel degelijk van belang om zorgvuldig te handelen en de juridische aspecten goed in overweging te nemen bij het aannemen van een stagiair.

Wat is een stageovereenkomst?

In een stageovereenkomst worden de afspraken schriftelijk vastgelegd tussen de stagiair en het bedrijf waar de stage plaatsvindt. Wanneer de stage onderdeel uitmaakt van een opleiding, is het gebruikelijk dat ook de onderwijsinstelling partij is bij de overeenkomst. 

Hoewel het niet noodzakelijk is dat de stagiair gedurende de stage nog als student aan een onderwijsinstelling verbonden is, blijft het educatieve karakter centraal staan. Er is dus pas sprake van een stage als het leeraspect van de door de student te verrichten activiteiten voorop staat. 

In het huidige Nederlandse rechtssysteem bestaat er geen specifieke regelgeving voor stageovereenkomsten. Juist daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het opstellen van een heldere stageovereenkomst, omdat dit duidelijkheid biedt over de verwachtingen en verantwoordelijkheden van zowel de stagiair als het bedrijf. 

Stageovereenkomst, arbeidsovereenkomst: wat is het verschil?

Wanneer je als bedrijf van plan bent om een stagiair in te schakelen, is het natuurlijk niet de bedoeling dat de stageovereenkomst toch kwalificeert als een arbeidsovereenkomst en je ‘per ongeluk’ een nieuwe werknemer hebt aangenomen. Daarom is het van belang om goed te bekijken of de stageovereenkomst wel écht als stageovereenkomst gekwalificeerd kan worden. Het komt namelijk best regelmatig voor dat een stageovereenkomst toch als arbeidsovereenkomst kwalificeert. Daarbij speelt de inhoud van de stageovereenkomst een rol, maar ook de feitelijke invulling die wordt gegeven aan de overeenkomst. Er is sprake van een arbeidsovereenkomst als aan drie voorwaarden is voldaan: loon, arbeid en gezag. Hoewel elke stage anders is, kun je jezelf wel al eens de volgende vragen stellen:

  • Staat het leeraspect van de stage voorop of is de stagiair eigenlijk gewoon een verkapte werknemer?
  • Hoe hoog is de stagevergoeding? Als uitgangspunt geldt: hoe hoger de stagevergoeding, hoe eerder er sprake is van loon. 
  • Is de stagiair, gedurende de stage, nog als student verbonden aan een onderwijsinstelling?
  • Hoeveel uren gaat de stagiair ‘werken’?
  • Gaat de stagiair zelfstandig en zonder begeleiding aan de slag?

Wat moet er staan in een stageovereenkomst?

Een stageovereenkomst omvat de afspraken die tussen de stagiair en de stageverlener zijn vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken: 

  • Doel van de stage;
  • Stagewerkzaamheden;
  • Duur van de stage, uren waarop stagiaire aanwezig moet zijn;
  • Stagevergoeding, reiskostenvergoeding;
  • Evaluatie en stagebegeleiding;
  • Aansprakelijkheid.

Zowel de stagiair als de stageverlener moeten de stageovereenkomst ondertekenen, en ieder krijgt een kopie. Als de onderwijsinstelling ook onderdeel uitmaakt van de overeenkomst, is het slim als deze ook het contract ondertekent. Indien de stagiair jonger is dan 16 jaar, moet een ouder of voogd meetekenen. 

Stageovereenkomst laten opstellen door juristen

Hulp nodig bij het opstellen van een stageovereenkomst voor jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op. 

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).