Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Registratie van jouw auteursrecht & het i-DEPOT: zin of onzin?

Het auteursrecht geeft de maker van een origineel werk (zoals een muziekstuk, softwareprogramma of een schilderij) enkele belangrijke rechten waarmee deze zijn of haar belangen kan beschermen. Heb je een spectaculaire GUI ontworpen? Dan is het jouw concurrent in principe niet toegestaan om – 2 maanden na lancering – een app uit te brengen met exact dezelfde grafische interface. Het auteursrecht biedt dus bescherming! Vanzelfsprekend wil je jouw auteursrecht daarom zo vroeg mogelijk ‘laten ontstaan’ en zo goed mogelijk beschermen. Op het internet heb je iets gelezen over het “i-DEPOT van BOIP” en je vraagt je af in hoeverre een dergelijke registratie nou zin heeft. In deze blog leggen we het je zo goed mogelijk uit.


Jouw auteursrecht heeft geen registratie nodig

Auteursrecht ontstaat – in tegenstelling tot het merkenrecht – helemaal vanzelf. Op het moment dat jij iets hebt gemaakt (een stukje code hebt geschreven of een foto hebt geschoten) dat een “eigen en oorspronkelijk karakter” heeft en ook “jouw stempel als maker” draagt, verkrijg jij het auteursrecht op het werk. Let wel: alhoewel dit een lage drempel betreft, is het er wel eentje die door jou gehaald moet worden. Denkbaar is dat jouw creatie dusdanig banaal en triviaal is, dat jouw creatieve inbreng op geen enkele wijze meer te ontdekken is. De drempel is dan niet gehaald en van auteursrecht is simpelweg geen sprake.

Het is niet van belang of jij je, tijdens het creatieproces, bewust bent geweest van het bestaan van het auteursrecht. Zelfs als je nog nooit van “het auteursrecht” hebt gehoord, ontstaat het. Dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Je hoeft geen extra kosten te maken om jouw auteursrecht te verkrijgen, noch een dagdeel vrij te houden om de registratie te voltooien. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Zo is het op het ‘moment suprême’ niet altijd even makkelijk te bewijzen dat jij daadwerkelijk de auteursrechthebbende bent (en / of en wanneer het auteursrecht precies is ontstaan). Door het plaatsen van jouw naam op of bij het werk, bestaat er, volgens artikel 4 van de Nederlandse Auteurswet, wel het vermoeden dat jij de maker bent van het werk. Dit rechtsvermoeden is echter voor tegenbewijs vatbaar.


Registratie als bewijsmiddel

Als registratie geen voorwaarde is, waarom wordt er dan toch zoveel geregistreerd? Het klinkt wellicht een beetje wrang, maar het veel voorkomende misverstand dat je “auteursrechten moet registreren om ze te krijgen” speelt zeker een rol. Niet zelden krijgen wij te horen dat “men niet tegen een inbreuk kan optreden omdat men vergeten is het auteursrecht te registreren”. Voorgaande misverstand even terzijde gelaten, wordt er ook wel eens geopperd dat een registratie als bewijsmiddel kan functioneren. De hamvraag is natuurlijk wat zij dan bewijst?

Zij bewijst in ieder geval niet dat het auteursrecht is ontstaan. Zij bewijst ook niet dat het auteursrecht is verkregen. Je kan simpelweg niet iets krijgen, wat er niet is. Een registratie bewijst slechts dat jij, op het moment van registratie, bekend was met het werk. Indien er discussie ontstaat over de vraag wie de maker is van het werk, kan jouw registratie (met datumstempel) bruikbaar zijn om te bewijzen dat jij daadwerkelijk de maker bent. Uiteraard kan jouw tegenpartij tegenbewijs leveren. Het is dan ook niet van tevoren te zeggen hoeveel waarde een depot heeft.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).