Influencers inzetten ter promotie van jouw bedrijf is trending. De explosieve groei van deze markt zorgt er echter wel voor dat er weinig tijd is om even stil te staan bij de juridische kant van het verhaal. In deze blog vertellen wij jou met welke juridische aspecten van influencer marketing jij je toch echt even (5 minuten) bezig moet houden.
Maak altijd schriftelijke afspraken
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar het maken van duidelijke afspraken met jouw influencer is echt geen overbodige luxe. We begrijpen uiteraard dat je jouw toekomstige influencer niet wilt afschrikken met een contract van 10 kantjes. Als je een jurist uitzoekt met een gevoel voor taal (en branding), kan de overeenkomst ook gewoon in aantrekkelijk taalgebruik worden geschreven.
Goed, duidelijke afspraken dus. Denk hierbij aan:
- hoe vaak moet jouw influencer content posten en wanneer?
- op welke social media platformen moet jouw influencer posten. Facebook, Instagram (stories?), YouTube?
- de vergoeding die jij aan jouw influencer wilt betalen. Een gratis product, een bedrag per post, et cetera.
- eventuele targets die jouw influencer moet halen.
- de duur en beëindiging van jullie samenwerking.
Auteursrecht op content
Helaas bestaan er nog veel misverstanden over het auteursrecht op de door influencers gecreëerde content. Het feit dat jij jouw influencer betaalt om content te creëren en te posten, betekent niet dat jij ook automatisch het auteursrecht bezit. Het auteursrecht rust in beginsel bij diegene(n) die de content gemaakt heeft. Dit kan de influencer zijn maar ook eventuele anderen die een bijdrage hebben geleverd. Het is dan ook niet de bedoeling dat je zomaar een foto van het Instagram profiel van jouw influencer op jouw eigen website plaatst. Door echter afspraken te maken over het auteursrecht (bijvoorbeeld in de vorm van een licentie of overdracht) voorkom je dit soort ongewenste situaties.
Exclusiviteit?
Als bedrijf wil je wellicht liever niet dat jouw influencer ook voor jouw directe concurrent(en) aan de slag gaat. Ook hier loont het om duidelijk jullie verwachtingen vast te leggen. Neem bijvoorbeeld een lijst op met namen van concurrenten waar jouw influencer – tijdens jullie samenwerking – niet voor mag werken.
De Reclamecode Sociale Media
Schakel je een influencer in om jouw producten of diensten te promoten? Dan maak je reclame. Je bent adverteerder en je dient de Reclamecode Social Media in acht te nemen. Dit betekent onder andere dat de reclame – die via social media wordt gemaakt – als zodanig herkenbaar moet zijn. Bijvoorbeeld door het opnemen van #adv of #promo. Als adverteerder dien je jouw influencer te wijzen op deze regels en toe te zien op de naleving.
Opstellen influencer-overeenkomst
Het is altijd aan te raden om de afspraken met jouw influencer schriftelijk vast te leggen. Kan je hierbij wel onze hulp gebruiken? Neem dan gerust even contact op.