Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Influencers inzetten: de juridische kant van het verhaal & 4 concrete tips

Influencers inzetten ter promotie van jouw bedrijf is trending. De explosieve groei van deze markt zorgt er echter wel voor dat er weinig tijd is om even stil te staan bij de juridische kant van het verhaal. In deze blog vertellen wij jou met welke juridische aspecten van influencer marketing jij je toch echt even (5 minuten) bezig moet houden.


Maak altijd schriftelijke afspraken

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar het maken van duidelijke afspraken met jouw influencer is echt geen overbodige luxe. We begrijpen uiteraard dat je jouw toekomstige influencer niet wilt afschrikken met een contract van 10 kantjes. Als je een jurist uitzoekt met een gevoel voor taal (en branding), kan de overeenkomst ook gewoon in aantrekkelijk taalgebruik worden geschreven.

Goed, duidelijke afspraken dus. Denk hierbij aan:

  • hoe vaak moet jouw influencer content posten en wanneer?
  • op welke social media platformen moet jouw influencer posten. Facebook, Instagram (stories?), YouTube?
  • de vergoeding die jij aan jouw influencer wilt betalen. Een gratis product, een bedrag per post, et cetera.
  • eventuele targets die jouw influencer moet halen.
  • de duur en beëindiging van jullie samenwerking.


Auteursrecht op content

Helaas bestaan er nog veel misverstanden over het auteursrecht op de door influencers gecreëerde content. Het feit dat jij jouw influencer betaalt om content te creëren en te posten, betekent niet dat jij ook automatisch het auteursrecht bezit. Het auteursrecht rust in beginsel bij diegene(n) die de content gemaakt heeft. Dit kan de influencer zijn maar ook eventuele anderen die een bijdrage hebben geleverd. Het is dan ook niet de bedoeling dat je zomaar een foto van het Instagram profiel van jouw influencer op jouw eigen website plaatst. Door echter afspraken te maken over het auteursrecht (bijvoorbeeld in de vorm van een licentie of overdracht) voorkom je dit soort ongewenste situaties.


Exclusiviteit?

Als bedrijf wil je wellicht liever niet dat jouw influencer ook voor jouw directe concurrent(en) aan de slag gaat. Ook hier loont het om duidelijk jullie verwachtingen vast te leggen. Neem bijvoorbeeld een lijst op met namen van concurrenten waar jouw influencer – tijdens jullie samenwerking – niet voor mag werken.


De Reclamecode Sociale Media

Schakel je een influencer in om jouw producten of diensten te promoten? Dan maak je reclame. Je bent adverteerder en je dient de Reclamecode Social Media in acht te nemen. Dit betekent onder andere dat de reclame – die via social media wordt gemaakt – als zodanig herkenbaar moet zijn. Bijvoorbeeld door het opnemen van #adv of #promo. Als adverteerder dien je jouw influencer te wijzen op deze regels en toe te zien op de naleving.

Opstellen influencer-overeenkomst

Het is altijd aan te raden om de afspraken met jouw influencer schriftelijk vast te leggen. Kan je hierbij wel onze hulp gebruiken? Neem dan gerust even contact op.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).