Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Namaakproducten bestrijden via NFTs? Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) wil de blockchain inzetten

Namaakproducten zijn (nog steeds) een groot probleem. Denk onder meer aan omzetverlies voor bedrijven en gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor consumenten. Uit een gezamenlijke studie van het EUIPO en OECD blijkt dat namaakproducten in 2019 zo’n 2,5% van de wereldhandel inbeslagnamen. Het EUIPO wil nu nieuwe technologieën als NFTs, gaan inzetten in haar strijd tegen counterfeit. In deze blog vertellen we je er meer over.

Namaakproducten bestrijden via het intellectuele eigendomsrecht

Namaakproducten kunnen funest zijn voor de reputatie en goodwill van een bedrijf. Het intellectuele eigendomsrecht biedt gelukkig verschillende manieren om gekopieerde producten mee te bestrijden. Zo kan modelbescherming gebruikt worden om het uiterlijk van producten tegen namaak te beschermen. Maar ook het auteursrecht kan worden ingeroepen tegen kopieën (zelfs als de imitatie geen exacte kopie is). Uiteraard is er ook nog de mogelijkheid om via een merkrecht op te treden tegen counterfeit. Een bedrijf dat jouw logo of merknaam gebruikt en hiermee verwarring veroorzaakt, kan door jou op het matje worden geroepen. Desondanks is het intellectuele eigendomsrecht vooralsnog niet erg effectief gebleken in het tegengaan van het aantal gekopieerde producten. Vanwege de complexiteit van toeleveringsketens en een gebrek aan transparantie, blijkt het in de praktijk vaak ontzettend lastig te zijn om handhavend op te treden.

Namaakproducten bestrijden via NFTs

De meeste mensen associëren NFTs nog steeds met (te) dure JPEG-plaatjes van katten, bored-apes of CryptoPunks. Desalniettemin lenen NFTs zich opmerkelijk goed voor andere toepassingen. Zo kan een NFT gebruikt worden als digitaal (concert-)ticket, fan token of wat dacht je van een avatar in een metaverse? Inmiddels is gebleken dat NFTs tevens kunnen worden ingezet bij het bestrijden van namaakproducten. Doordat elke NFT een unieke item op de blockchain vertegenwoordigt (“wat zijn NFT’s eigenlijk”) heeft het immers een zekere bewijsfunctie. Hoewel het unieke item dat de NFT vertegenwoordigt niet verwisselbaar is (er zullen nooit twee Mona Lisa’s bestaan), kan de NFT zelf wél worden overgedragen. Deze overdracht wordt geregistreerd op de blockchain. Omdat de blockchain niet bewerkt, gewijzigd of veranderd kan worden, functioneert een NFT als een soort digitaal eigendomscertificaat. Door het koppelen van een NFT aan een product, zou het voor de consument derhalve gemakkelijker moeten worden om de authenticiteit van het product te verifiëren. Hiermee kunnen NFTs een belangrijke rol gaan spelen in de strijd tegen namaak.

Anti-Counterfeiting Blockathon Infrastructure

Het EUIPO onderzoekt of (en hoe) NFTs kunnen worden gebruikt in de strijd tegen namaakproducten. Het begon met een Blockathon waarin verschillende tech-partijen werden uitgenodigd om hun blockchain-oplossing voor te stellen waarmee namaak zou kunnen worden aangepakt. Het experiment leidde tot de ontwikkeling van de anti-counterfeiting blockthon infrastructure. De EUIPO heeft aangegeven de infrastructuur in 2023 te willen lanceren. Met deze blockchain-infrastructuur zou het mogelijk moeten worden om een NFT aan een product te koppelen (een soort “digitale tweeling”) waarmee de gehele levensduur van een product kan worden gevolgd. Denk dan aan de herkomst van het product, waar en wanneer het werd gemaakt, waar het product naartoe is verzonden, de herkomst van grondstoffen, enzovoorts. In andere woorden: door een NFT aan een product te koppelen, wordt het voor de klant mogelijk om elk detail van het gekochte product te controleren.

Via NFTs greenwashing bestrijden?

Wij kunnen ons zo voorstellen dat NFTs niet alleen een rol gaan spelen in de strijd tegen namaakproducten, maar ook in de strijd tegen greenwashing. Immers, als een NFT aan een product wordt gekoppeld, is het mogelijk om elke stap in het productieproces van dat product te volgen én te verifiëren. Denk dan aan informatie over de herkomst van grondstoffen of relevante stappen in de supply chain. Het zou dus vrijwel onmogelijk worden voor bedrijven om informatie over het duurzame of eerlijke karakter van hun producten te vervalsen.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).