Zoek
Sluit dit zoekvak.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Legal project management: hoe werkt het en voor wie is het interessant?

Sinds kort bieden we aan (grotere) web3 projecten / tech bedrijven ook legal project management aan. Wat houdt het in? In het kort: je krijgt een eigen legal manager toegewezen die het overzicht houdt op alle juridische to do’s, jouw vragen omzet in concrete juridische actiepunten en (freelance) juristen inschakelt & aanstuurt voor de uitvoering. In deze blog bespreken we hoe het precies werkt, voor wie het interessant is en wat de voordelen zijn van deze flexibele werkwijze. 

Legal project management: het probleem en de oplossing

Als founder van een web3 project of tech scaleup met grote (internationale) ambities word je al snel geconfronteerd met de complexe taak om alle juridische aspecten in goede banen te leiden. Zelfs bij relatief eenvoudige web3-projecten zijn verschillende juridische expertises vereist. Voor je het weet ben je met 10 verschillende legal counsels aan het praten, terwijl je het liefst toch gewoon met één vast contactpersoon werkt die alles uit handen neemt. Het alternatief is om een grote global law firm in te huren maar zo’n gigantisch budget heb je nou ook weer niet. Bovendien, het voelt toch ook een beetje zonde om voor 40 expertises te betalen terwijl je er misschien maar 5 nodig gaat hebben.

Ons antwoord op dit probleem: legal project management. Je krijgt één aanspreekpunt (jouw legal manager) die het overzicht houdt op jouw juridische zaken, pro-actief bekijkt wat er nodig is, de juiste freelance juristen inschakelt & aanstuurt en jouw vragen/problemen omzet in concrete juridische actiepunten. 

De concrete voordelen van legal project management

De voordelen van legal project management? Dat zijn er (best) veel.

  • Je hoeft je geen zorgen meer te maken over welke juridische taken er afgehandeld moeten worden. Je communiceert aan jouw legal manager welke zakelijke behoefte er is, en jouw manager zet die dan om in een concrete juridische taak waar een freelance jurist direct mee aan de slag kan;
  • Je krijgt een vast aanspreekpunt en beheert zo al jouw verschillende juridische taken op één plaats;
  • Jouw legal manager houdt het overzicht, creëert een passende juridische strategie, schakelt de juiste freelance juristen in voor concrete juridische taken en informeert je over de voortgang van alle taken;
  • Het is kostenefficiënt: je betaalt een vast bedrag per maand voor jouw legal manager + een X bedrag per juridische taak. In plaats van een fulltime juridisch team in dienst te nemen, kunnen we de juiste specialist inschakelen per juridische taak (schaalbaar!), waardoor we de kosten kunnen optimaliseren en tegelijkertijd hoogwaardige juridische diensten kunnen leveren.

Jouw eigen legal manager 

Jouw legal manager houdt het overzicht maar zal niet zelf (alle) juridische taken uitvoeren. Hoewel jouw legal manager een achtergrond heeft in legal (vaak is deze ook jurist!) en misschien enkele juridische taken op zich kan nemen, is de rol van jouw legal manager voornamelijk gericht op het coördineren en beheren van alle juridische taken binnen jouw bedrijf. 

Jouw legal manager creëert een passende juridische strategie, zet dit om in concrete juridische to do’s (voorbeeld: “opstellen privacy notice”) en helpt je bij het kiezen van de juiste legal specialist om deze to do’s uit te voeren. Doordat we door de jaren heen een breed netwerk van betrouwbare freelance juristen hebben opgebouwd, is het vinden van de juiste legal specialist een stuk eenvoudiger. 

Kort gezegd, fungeren onze legal managers dus als een soort schakel tussen jouw scaleup en de freelance juristen. Ze zorgen voor soepele communicatie, duidelijke instructies en het bewaken van de voortgang van de juridische taken. Ze zijn jouw vaste aanspreekpunt voor legal, zullen je begeleiden bij het nemen van beslissingen en het implementeren van de juiste juridische strategie die past bij de behoeften en goals van jouw scaleup. 

Klinkt interessant? Contact us!

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).