Zoek
Sluit dit zoekvak.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Legaal vergelijkende reclame maken: de juridische aspecten

Als ondernemer kan het interessant zijn om je producten of diensten te vergelijken met die van jouw concurrenten. Dit staat bekend als vergelijkende reclame en kan een geweldige manier zijn om potentiële klanten bewust te maken van de voordelen van jouw producten of diensten. Er zijn echter wettelijke regels die moeten worden gevolgd bij het maken van vergelijkende reclame, dus het loont om ze te kennen. In deze blog geven we enkele juridische tips om in gedachten te houden wanneer je aan vergelijkende reclame doet.

Vergelijken met een concurrent, mag dat?

Volgens artikel 6:194a Burgerlijk Wetboek is vergelijkende reclame elke vorm van reclame waarbij een concurrent, dan wel door een concurrent aangeboden goederen of diensten, uitdrukkelijk of impliciet worden genoemd.

Vergelijkende reclame is toegestaan, zelfs als je in een reclame uiting direct naar een concurrent verwijst. Je reclame uiting moet alleen wel aan een aantal juridische voorwaarden voldoen. Op het moment dat je je niet aan het reclamerecht houdt, is er sprake van ongeoorloofde vergelijkende reclame en soms zelfs van een merkinbreuk.

Wetgeving voor vergelijkende reclame

Vergelijkende reclame is geoorloofd mits er aan een aantal juridische voorwaarden is voldaan.

  • Je mag vergelijken, maar de vergelijkende reclame mag niet misleidend zijn. Zorg er dus voor dat alle beweringen die je doet, feitelijk en controleerbaar zijn;
  • De goederen of diensten die worden vergeleken moeten wel voor hetzelfde doel bestemd zijn. Je mag dus geen stofzuiger met een afwasmachine vergelijken;
  • De vergelijking moet objectief zijn. Dit betekent onder andere dat de vergelijking relevant, controleerbaar en representatief moet zijn;
  • De vergelijking mag er niet toe leiden dat jij als adverteerder, door het publiek, wordt verward met jouw concurrent;
  • Je moet een beetje netjes blijven. Zo mag je in jouw vergelijkende reclame geen valse, kleinerende of lasterlijke uitspraken doen over jouw concurrent;
  • Als je in jouw vergelijkende reclame producten vergelijkt met een benaming van oorsprong (‘Champagne’) moet de vergelijking betrekking hebben op producten met dezelfde benaming;
  • De vergelijkende reclame mag geen oneerlijk voordeel opleveren ten gevolge van de bekendheid van de concurrent;
  • Het is niet toegestaan om producten of diensten voor te stellen als een imitate of namaak van een beschermd merk of beschermde handelsnaam.

Regels voor vergelijkende reclame

Wil je jouw producten of diensten vergelijken met die van een concurrent? Dat kan, maar check dan wel even de regels voor vergelijkende reclame.

Heb je liever dat een jurist gespecialiseerd in het reclamerecht even met je meekijkt zodat je zeker weet dat jouw vergelijkende reclame oké is? Neem dan contact met ons op.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).