Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Hoe moet een online abonnement worden opgezegd?

Hoe moet een online abonnement worden opgezegd?

Of het nou gaat om de sportschool, de krant die wekelijks bezorgd wordt of een nieuwe telecomprovider: bijna iedereen maakt wel eens gebruik van de mogelijkheid om online een abonnement af te sluiten. Met het afsluiten van een online abonnement lijkt alles tussen de consument en de aanbieder direct geregeld te zijn. Er zijn immers vaak algemene voorwaarden afgesproken en meestal staat er duidelijk op de site van de aanbieder vermeld om wat voor type abonnement het gaat. Toch is dit niet perse het einde van het (juridische) verhaal. Bij de opzegging van een online abonnement gelden er bijvoorbeeld specifieke juridische vereisten voor de manier waarop door een consument kan worden opgezegd. In de onderstaande blog neem ik kort een aantal van deze vereisten met je door. 

Online abonneren = online opzeggen

Een abonnement afsluiten is vaak snel gedaan. Met een app voor bankieren op je telefoon, houdt het afsluiten ervan vaak niet meer in dan het intikken van een toegangscode en het invullen van je contactgegevens. De snelheid waarmee een abonnement wordt afgesloten doet dan ook vaak vermoeden dat de opzegging ook op een snelle manier geregeld kan worden. Toch kan het voorkomen dat er in de algemene voorwaarden van een online abonnement wordt vermeld dat de opzegging bijvoorbeeld telefonisch dient plaats te vinden. Dit mag echter niet zomaar. Op basis van de wet moeten consumenten namelijk op dezelfde wijze op kunnen zeggen als waarop zij een abonnement zijn aangegaan. Indien jij als consument online een abonnement aangaat, moet je dit abonnement dus ook online weer op kunnen zeggen. Daarbij mogen aanbieders van online abonnementen het niet al te moeilijk maken. Zo moet het duidelijk zijn voor een consument hoe en waar hij kan opzeggen en dient er na een opzegging een bevestiging daarvan te volgen. 

Nog belangrijk om te noemen, is dat het bovenstaande niet veranderd indien er in de algemene voorwaarden iets anders is opgenomen. Zo’n afspraak staat namelijk op de zogenoemde zwarte lijst: een opsomming uit de wet van afspraken tussen consumenten en verkopers die per definitie vernietigbaar zijn.

Proefperiodes stilzwijgend verlengen mag niet

Een andere belangrijke bij wet verboden afspraak omtrent opzeggingen van abonnementen, is die van de stilzwijgende verlenging van een proefabonnement. Wanneer je online een proefabonnement afsluit, is het mogelijk dat er in de algemene voorwaarden wordt genoemd dat een proefabonnement automatisch wordt omgezet in een echt abonnement. Dit is echter niet de bedoeling: een proefabonnement dient automatisch te worden stopgezet na een bepaalde periode. Hiervoor hoef je dus niet apart op te zeggen. Ook een afspraak in de algemene voorwaarden dat een proefabonnement zonder opzegging wordt voortgezet is dus, juridisch gezien, niet geldig. 

Auteur: Casper Heijnen

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).