Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

5 redenen om een interim privacy officer in te schakelen

In de wereld van data en privacy wordt de rol van de externe privacy officer steeds belangrijker. Een privacy officer (ook wel een privacy jurist of privacy consultant genoemd) is een legal professional die ervoor zorgt dat organisaties voldoen aan de privacywetgeving. Vaak is het slim om een privacy officer op interim basis in te schakelen en niet direct als werknemer in te huren.

Waarom? Hier zijn vijf goede redenen om een interim privacy officer in te schakelen:

1. Expertise in een constant veranderend landschap

Privacywetten lijken bijna elk jaar te veranderen. Het is soms net alsof je probeert bij te blijven met met de nieuwste technologische gadgets – zodra je denkt dat je alles hebt begrepen, is er alweer een update. Maar gelukkig hoef je niet in je eentje deze razendsnelle race bij te houden. Een interim privacy officer is wat dat betreft als jouw persoonlijke gids door dit doolhof van regels en voorschriften. Ze zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen jouw bedrijf helpen om steeds een stap voor te blijven in de wereld van privacywetgeving.

Voorbeeld: Stel je voor dat er nieuwe privacyregels van kracht worden die van invloed zijn op jouw e-commercebedrijf. Een interim privacy officer kan snel inspringen en zorgt dat je aan de nieuwe regels voldoet zonder dat je je druk hoeft te maken over de details.

2. Tijdelijke projecten

Soms heb je projecten die een extra set hersenen vereisen. Bijvoorbeeld, je wilt een nieuw klantportaal lanceren waarmee ook bijzonder gevoelige persoonsgegevens worden verwerkt. Dat betekent in ieder geval dat het verwerkingsregister een serieuze update nodig heeft. Een interim privacy officer kan je helpen om dit project soepel te laten verlopen zonder dat je daarvoor een nieuwe werknemer hoeft aan te nemen.

3. Een frisse blik

Een frisse blik kan wonderen doen. Een interim privacy officer kan een onafhankelijke beoordeling uitvoeren van jouw gegevensbeschermingsprocessen. Ze zullen gebieden identificeren waar je mogelijk tekortschiet en je begeleiden bij het implementeren van verbeteringen.

4. Objectiviteit

Soms kan het lastig zijn om intern te beoordelen of jouw bedrijf aan de privacywetgeving voldoet. Een interim privacy officer heeft geen interne belangenconflicten en kan objectief adviseren, waardoor je zeker weet dat je de juiste stappen zet.

5. Kostenbesparing

Het aannemen van een fulltime privacy officer, in dienstverband, kan prijzig zijn. Door een interim professional in te huren voor specifieke taken of projecten kun je kosten besparen terwijl je nog steeds de juiste expertise krijgt.

Dus, de volgende keer dat je je afvraagt of je een interim privacy officer nodig hebt, onthoud dan deze vijf goede redenen. Toch nog niet helemaal overtuigd? Neem dan contact op met een van onze interim privacy officers, en we leggen je graag uit hoe ze jouw bedrijf kunnen helpen om jouw privacybeleid naar een hoger niveau te tillen.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).