Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Samenwerkingscontract

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een samenwerkingscontract? Neem gerust contact op met onze juristen of vraag direct een offerte aan.

Samenwerkingscontract laten opstellen

Stel je voor dat je samen met je beste vriend een geweldig idee hebt bedacht voor een nieuwe mobiele app. Jij hebt de technische vaardigheden om de app te bouwen, en je vriend heeft het zakelijke brein om het project van de grond te krijgen. Klinkt als een winnend team, toch?

Maar voordat je te diep in dit avontuur duikt, is het slim om even pas op de plaats te maken en te denken aan mogelijke valkuilen. Wat als jullie meningsverschillen krijgen over de richting van het project? Of wat als het een groot succes wordt en er geld begint binnen te stromen? Hoe verdeel je dan de winst?

Dit is waar een samenwerkingscontract (ook wel een samenwerkingsovereenkomst genoemd) in beeld komt. Het fungeert als jullie kompas in deze zakelijke samenwerking, waarin alle belangrijke afspraken, verantwoordelijkheden en verwachtingen zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld over het recht op intellectueel eigendom, geheimhouding en de winstverdeling.

Wat is een samenwerkingscontract?

Een samenwerkingscontract is een schriftelijke overeenkomst waarin samenwerkingspartners hun onderlinge afspraken vastleggen. Het beschrijft de regels van het spel, de verantwoordelijkheden van elke partij, en hoe jullie omgaan met uitdagingen die zich onderweg kunnen voordoen.

Waarom is een samenwerkingscontract belangrijk?

Wanneer je een geweldig idee hebt voor een nieuw product of een baanbrekende online dienst, wil je natuurlijk voorkomen dat anderen er met jouw concept vandoor gaan. Het is daarom van groot belang om uiterst zorgvuldig te werk te gaan bij het selecteren van samenwerkingspartners.

Maar zelfs als je samenwerkt met betrouwbare partners kunnen er altijd misverstanden ontstaan. Deze misverstanden kunnen variëren van onduidelijkheid over welke informatie mag worden gedeeld tot discussies over prijsafspraken of de rechten op intellectueel eigendom (IE). Door een goed doordacht samenwerkingscontract op te laten stellen, kun je dergelijke onenigheden voorkomen en de basis leggen voor een vruchtbare en transparante samenwerking.

Wat moet er in een samenwerkingscontract staan?

Een samenwerkingscontract is als een op maat gemaakt pak, specifiek ontworpen voor de behoeften van jouw zakelijke samenwerking. Hoewel er geen one-size-fits-all aanpak bestaan, zijn er wel enkele cruciale elementen die in bijna elk samenwerkingscontract moeten worden opgenomen. Denk dan aan de volgende onderwerpen:

  1. Doel van de samenwerking: Begin met een heldere uiteenzetting van wat je wilt bereiken met de samenwerking. Wat zijn de beoogde doelen, projecten of resultaten?
  2. Inbreng van kennis en middelen: Specificeer welke expertise, middelen of vaardigheden elke partij inbrengt en hoe deze bijdragen aan het gezamenlijke project of doel.
  3. Kosten en financiën: Maak duidelijke afspraken over wie welke kosten draagt. Dit kan variëren van initiële investeringen tot lopende operationele kosten.
  4. Winstverdeling: Als er inkomsten worden gegenereerd uit de samenwerking, leg dan vast hoe deze worden verdeeld tussen de partners. Dit kan een gelijke verdeling zijn of gebaseerd zijn op bijdragen.
  5. Intellectuele-eigendomsrechten: Wie bezit de intellectuele-eigendomsrechten op gecreëerde inhoud of producten? Hoe worden licenties voor gebruik geregeld?
  6. Vertrouwelijkheid: Bepaal wat als vertrouwelijk wordt beschouwd en hoe gevoelige informatie wordt beschermd. Dit is vooral belangrijk als er strategische gegevens worden gedeeld.

Samenwerkingscontract laten opstellen door ervaren juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van commerciële contracten en kunnen je helpen bij het opstellen of controleren van jouw samenwerkingscontract.

Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op. 

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).