Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gebruikersovereenkomst SaaS

Een gebruikersovereenkomst SaaS wordt ook wel een SaaS-contract, SaaS-overeenkomst of terms of use genoemd. 

Gebruikersovereenkomst SaaS opstellen

SaaS is een afkorting voor Software-as-a-Service. Je levert als SaaS-provider dus een dienst via het internet. Met de gebruikers van deze dienst wil je het een en ander afspreken. Denk bijvoorbeeld aan de voorwaarden waaronder een klant jouw SaaS-oplossing mag gaan gebruiken maar ook aan afspraken over betalingen. Een gebruikersovereenkomst regelt de specifieke afspraken tussen jou als SaaS-provider en een individuele klant. Indien je als SaaS-provider heel veel (relatief kleine) klanten hebt, is het soms handiger om alleen algemene voorwaarden te gebruiken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zowel een gebruikersovereenkomst te hanteren als een set algemene voorwaarden. Wat voor jouw situatie het best is, hangt af van alle omstandigheden van het geval. Daarom is het altijd slim om een ICT-jurist te laten meekijken. 

Gebruikersovereenkomst SaaS: wat is dat?

Een gebruikersovereenkomst SaaS is, zoals hierboven al even omschreven, een schriftelijke overeenkomst tussen een SaaS-provider en een individuele klant die gebruik wil maken van de aangeboden SaaS-dienst. In deze overeenkomst worden belangrijke aspecten vastgelegd, zoals de voorwaarden waaronder de klant toegang heeft tot en gebruik mag maken van de SaaS-oplossing, betalingsregelingen, beperkingen van aansprakelijkheid, gegevensbeveiliging en privacyvoorschriften.

Wat staat er in een gebruikersovereenkomst Saas?

In een gebruikersovereenkomst maak je afspraken over, bijvoorbeeld:

Wie toegang krijgt: Definieer wie het recht heeft om de software te gebruiken en beperk het gebruik tot degenen die er daadwerkelijk baat bij zullen hebben. Dit voorkomt ongeoorloofd gebruik van de SaaS-oplossing.

Wat wel en niet mag: Beschrijf wat de gebruiker met de software mag doen, inclusief details zoals het aantal gebruikers, de duur van de licentie en het type ondersteuning dat wordt geboden.

Software-updates: Leg uit hoe software-updates worden afgehandeld. Bepaal of updates automatisch worden geleverd of dat gebruikers ze handmatig moeten downloaden en installeren.

Risico’s en aansprakelijkheid: Als je gebruikmaakt van software van derden, zoals Google of Facebook, moet worden aangegeven hoe risico’s en aansprakelijkheden worden beheerd en of deze worden overgedragen aan de gebruiker.

Betalingsvoorwaarden: Maak duidelijke afspraken over de prijsstructuur, betalingswijzen en eventuele kosten voor extra functies of diensten. Hierdoor worden financiële verwachtingen helder gedefinieerd.

Gebruikersovereenkomst SaaS laten opstellen door onze ICT-juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen regelmatig SaaS-providers bij het vertalen van hun SaaS-model naar concrete afspraken in een gebruikersovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen van een gebruikersovereenkomst voor jouw SaaS-dienst? Neem gerust contact met ons op. 

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).