Homepagina >> SaaS overeenkomst opstellen
SaaS overeenkomst opstellen
Wat is een SaaS overeenkomst?
Een SaaS-overeenkomst (ook wel SaaS contract genoemd) is een overeenkomst tussen een software aanbieder en de klant. In deze overeenkomst worden de rechten, verplichtingen en aansprakelijkheden van beide partijen vastgelegd voor het gebruik van de aangeboden software. In tegenstelling tot een gewone licentieovereenkomst, wordt er bij SaaS geen fysiek product aangeschaft of geïnstalleerd. In plaats daarvan wordt de software via het internet aangeboden. De klant betaalt dus voor het recht om de software te mogen gebruiken.
In een SaaS overeenkomst worden de voorwaarden vastgelegd waaronder klanten de software mogen gebruiken en overige afspraken die van belang zijn. Denk aan afspraken over (stilzwijgende) verlenging, aantal toegestane gebruikers, beëindiging van een SaaS-abonnement, enzovoorts.
Inhoud van een Saas overeenkomst
Welke afspraken er in een SaaS overeenkomst moeten worden opgenomen, is sterk afhankelijk van de software die wordt aangeboden en wat de verwachtingen zijn van beide partijen. De volgende bepalingen zien we in ieder geval vaak terug:
- Omschrijving van de software die wordt aangeboden;
- Details over kosten, betaling en (stilzwijgende) verlenging;
- Gebruikersregels met daarin duidelijke regels voor het gebruik van de software;
- Voorwaarden voor het verkrijgen van updates en upgrades;
- Beperkingen in de aansprakelijkheid die gelden voor het gebruik van de software;
- Afspraken over beveiliging, privacybescherming en uitwisseling van informatie;
- Bepalingen over beëindiging en herroeping (consumenten).
SAAS-overeenkomst en privacy (AVG)
Een SaaS overeenkomst dient ook aan de privacywetgeving te voldoen. De impact van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op SaaS-applicaties is immers groot. Dat is ook helemaal niet zo verrassend, aangezien veel SaaS-applicaties nou eenmaal grote hoeveelheden data verwerken. Daarom dienen er ook goede afspraken te worden gemaakt over het verwerken van persoonsgegevens, zoals bijvoorbeeld het opslaan, beveiligen en uitwisselen van gegevens. Dergelijke afspraken staan in een verwerkersovereenkomst. Voor meer informatie over het opstellen van een verwerkersovereenkomst, kun je deze pagina eens bekijken.
Algemene voorwaarden voor SAAS
Naast een SaaS overeenkomst, kunnen er ook algemene voorwaarden voor de SaaS-dienst worden opgesteld. In deze algemene voorwaarden staan alle niet in de SaaS-overeenkomst vermelde afspraken. Dit zijn vaak basisafspraken die voor elke klant hetzelfde zijn. Denk dan aan bepalingen over intellectuele eigendomsrechten, betalingsvoorwaarden, aansprakelijkheidsbeperkingen, enzovoorts.
Opstellen SaaS overeenkomst door Spaans&Spaans
Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-recht/ Internetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het vertalen van hun SaaS-dienst naar concrete afspraken in een SaaS overeenkomst.
Hulp nodig bij het opstellen van een SaaS overeenkomst voor jouw software product? Neem gerust contact met ons op.
mr. Hester Spaans
Co-founder & General Legal Counsel
- Internetrecht, ICT-recht
- SaaS overeenkomst