Homepagina >> Contract voor reseller nodig?
Contract voor reseller (juridisch advies)
Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een contract voor resellers? Neem gerust contact met ons op.
Homepagina >> Contract voor reseller nodig?
Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een contract voor resellers? Neem gerust contact met ons op.
Wanneer je een bedrijf runt en besluit om je producten of diensten via resellers op de markt te brengen, is het essentieel om een duidelijk en juridisch afdwingbaar contract met je resellers te sluiten. De reseller gaat jouw product of dienst, op eigen naam, doorverkopen aan zijn klanten. Een dergelijke resellerconstructie kent veel voordelen (nieuwe klanten bereiken, promotie uitbesteden, enzovoorts) maar ook enkele risico’s. Een groot risico dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het risico dat de reseller, in jouw naam, garanties geeft die niet door jou kunnen worden nagekomen. Andere risico’s zijn onder andere het risico op reputatieschade, prijsconflicten en onduidelijkheden over het gebruik van marketingmaterialen.
Om dit soort risico’s te beperken en een duurzame samenwerking met je resellers te waarborgen, is het belangrijk om een goed contract voor je resellers te laten opstellen.
De juridische relatie tussen jouw bedrijf en een reseller, is meestal die van de distributeur (de reseller) en leverancier (jij, het bedrijf). Toch is het meestal niet voldoende om gewoon een standaard distributieovereenkomst aan de reseller voor te leggen. Met name als de reselling betrekking heeft op de doorverkoop van software producten, is het belangrijk om wat extra aandacht aan de juridische aspecten te besteden.
Wat zijn nou 3 juridische aspecten van reselling waar je echt even rekening mee wilt houden?
Het klinkt misschien niet zo opwindend, maar het maken van goede afspraken met jouw reseller is van groot belang. Als je aarzelt om jouw potentiële reseller af te schrikken met uitgebreide contracten vol juridische vaktaal, dan is hier goed nieuws: een resellingovereenkomst hoeft niet langer te zijn dan enkele pagina’s en kan in begrijpelijke taal worden opgesteld (zolang je maar de juiste jurist raadpleegt).
Het belangrijkste is dat beide partijen duidelijk begrijpen wat hun wederzijdse verwachtingen zijn. Dit is vaak waar het misgaat. Bijvoorbeeld, resellers die jouw logo gebruiken in hun marketingmaterialen terwijl je dat liever niet hebt, of garanties geven aan eindklanten die niet kunnen worden nagekomen.
Om voor jezelf helder te hebben wat je verwacht van de inzet van een reseller, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
Hoe voorkom je nou dat onzorgvuldig gedrag van een reseller jouw merk beschadigt? Uiteraard is een grondige screening van tevoren van essentieel belang, maar als jurist zijnde wil ik nogmaals benadrukken hoe cruciaal het is om duidelijke afspraken te maken, en afspraken, en nog meer afspraken.
Spreek bijvoorbeeld af dat jouw reseller bepaalde vertrouwelijke (bedrijfs-)informatie geheim moet houden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om enkele gedragsregels op te leggen (“geen promotie op discutabele websites”). Door dit soort afspraken vooraf vast te leggen, beperk je het risico op reputatieschade.
Voor een reseller is het vaak (heel!) fijn om een exclusiviteit-afspraak te maken. Dat houdt, kort gezegd, in dat jij als leverancier niet een andere reseller in hetzelfde gebied of marktsegment zult toestaan om jouw producten of diensten te verkopen. Dit kan de reseller een concurrentievoordeel geven en een gevoel van veiligheid bieden. Aan de andere kant kan het voor jou als leverancier natuurlijk best risicovol zijn. Straks zit je voor jaren vast aan één reseller die er een potje van maakt. Daarom is het verstandig om een exclusiviteitsafspraak in ieder geval goed op papier te zetten en daarbij een minimale afnameverplichting op te nemen.
Onze juristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van zakelijke contracten en helpen op wekelijkse basis bedrijven bij het vertalen van hun resellersmodel naar concrete afspraken in een resellersovereenkomst.
Hulp nodig bij het opstellen van een resellerovereenkomst voor jouw (software) product of dienst? Neem gerust contact met ons op.
Co-founder & General Legal Counsel
We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 68 (1017 HL) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01.
Vijzelstraat 68
1017 HL, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01
Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten.
Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.
Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht.
Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.
Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.
Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).