Inschrijving KvK is geen voorwaarde ontstaan handelsnaam

Onder (beginnende) ondernemers bestaat nog steeds het misverstand dat het inschrijven van een bedrijfsnaam in de KvK, automatisch betekent dat je daarmee ook jouw handelsnaam hebt geclaimd en beschermd. Alhoewel een inschrijving in de KvK zeker handig kan zijn, is dit geen vereiste om jouw handelsnaamrecht te doen laten ontstaan. Hoe dit allemaal zit, leggen we je uit in deze blog.

Inschrijving bedrijfsnaam bij de KvK is geen voorwaarde


Handelsnaam, ingeschreven naam, merknaam, bedrijfsnaam.. we merken op kantoor dat ondernemers nog wel eens moeite hebben met het uit elkaar houden van al deze verschillende termen. Zo krijgen we best vaak de volgende vragen en / of opmerkingen:

  • “Ik heb mijn bedrijfsnaam ingeschreven in de KvK, dus nu heb ik ook mijn naam als merk beschermd”
  • “Ik heb nog geen handelsnaam omdat ik mijn bedrijfsnaam nog niet heb ingeschreven in de KvK”
  • “Ik gebruik mijn bedrijfsnaam nog niet, maar gelukkig is de naam wel beschermd omdat ik deze heb ingeschreven in de KvK”


Eerlijk is eerlijk: het is allemaal ook best verwarrend. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de verschillen tussen de termen, omdat elke ‘term’ een eigen beschermingsniveau met zich meebrengt.

Wat is een handelsnaam?


Volgens de wet is een handelsnaam:


‘de naam waaronder een onderneming wordt gedreven’.


Dat betekent dus dat je jouw handelsnaam niet per se hoeft in te schrijven in de KvK om de bescherming te ‘activeren’. Het gaat erom dat je de handelsnaam ook daadwerkelijk – in feite – gebruikt! Door actief commercieel gebruik van een bedrijfsnaam rusten er dus al handelsnaamrechten op de naam.


Tip: wees je ervan bewust dat jouw handelsnaam niet misleidend mag zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat jij je niet anders mag voordoen, dan je bent. Ben je een eenmanszaak? Dan mag je je geen onderneming drijven onder de naam ‘Spaan&Spaans B.V.’.

Handelsnaam krijg je door gebruik

Wil je jouw bedrijfsnaam beschermen onder het handelsnaamrecht? Dan zal je jouw bedrijfsnaam actief moeten gaan gebruiken. Het is dus uitdrukkelijk niet voldoende om de naam in te schrijven in de registers van de Kamer van Koophandel. Je moet de naam ‘voeren’. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het gebruik van jouw bedrijfsnaam in offertes en factureren;
  • het noemen van jouw bedrijfsnaam op jouw social media kanalen;
  • het gebruik van jouw naam op jouw bedrijfswebsite;
  • het laten drukken van jouw bedrijfsnaam op een paar schitterende flyers.

Waarschuwing: zoals gezegd is de enkele inschrijving van jouw bedrijfsnaam bij de KvK niet voldoende. De handelsnaam moet echt daadwerkelijk worden gebruikt. Heb je jouw bedrijfsnaam wel ingeschreven in de KvK maar gebruik je ‘m niet? Dan is er geen handelsnaam, en loop je het risico dat de naam door jouw concurrent wordt gepikt.

Wat beschermt het handelsnaamrecht precies?


Gefeliciteerd, je hebt een handelsnaam volgens de wet! Maar wat kan je er eigenlijk mee? Mogen andere bedrijven nou niet (meer) dezelfde naam gebruiken? Kan je nu elk bedrijf dat jouw naam gebruikt voor de rechter slepen

Kort gezegd, komt het erop neer dat jouw concurrenten niet dezelfde naam mogen gebruiken. Ze mogen trouwens ook niet een naam gebruiken die misschien niet exact hetzelfde is, maar wel verwarring kan oproepen. Je moet wel kunnen aantonen dat jij eerder was met jouw handelsnaam. Het oudste recht wint dus.

Het handelsnaamrecht is dus in het leven geroepen om hardwerkende ondernemers te beschermen tegen concurrenten die dezelfde naam gebruiken (of een naam die er wel erg sterk op lijkt) en daarmee verwarring veroorzaken bij het publiek.

Wees je ervan bewust dat jouw handelsnaamrecht echt alleen jouw bedrijfsnaam beschermt! Voorgaande lijkt misschien heel logisch, maar in de praktijk zien wij dat ondernemers toch vaak moeite hebben om de beperkte omvang van de bescherming van hun handelsnaamrecht te begrijpen.


Een voorbeeld: wanneer jouw concurrent jouw handelsnaam op zijn merchandise besluit te printen, kan je daar niet met jouw handelsnaamrecht tegen optreden. Dit zou anders zijn als je jouw bedrijfsnaam ook als merk hebt geregistreerd.

Meer hulp nodig?


Boek dan nu nog een adviesgesprek. Je krijgt daarmee 1 uur de tijd om, online of telefonisch, al jouw vragen, twijfels en opmerkingen met een jurist te delen. Wel zo fijn, die peace of mind.

Scroll naar top

Ik wil meer info over shuttle.

Yes, ik schrijf me graag in voor de masterclass!

Waar kunnen we bij helpen?