Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Inschrijving KvK is geen voorwaarde ontstaan handelsnaamrecht

Onder veel ondernemers bestaat nog steeds het misverstand dat het inschrijven van een bedrijfsnaam in de KvK automatisch betekent dat je daarmee ook een handelsnaam hebt geclaimd en beschermd. Alhoewel een inschrijving in de KvK zeker handig kan zijn, is dit geen vereiste om een handelsnaamrecht te doen laten ontstaan. Hoe dit allemaal zit, leggen we je uit in deze blog.

Handelsnaam, bedrijfsnaam of merk?


Handelsnaam, ingeschreven naam, merknaam, bedrijfsnaam… we merken op kantoor dat ondernemers nog wel eens moeite hebben met het uit elkaar houden van al deze verschillende termen. Zo krijgen we best vaak de volgende vragen en / of opmerkingen:

  • “Ik heb mijn bedrijfsnaam ingeschreven in de KvK, dus nu heb ik ook mijn naam als merk beschermd”
  • “Ik heb nog geen handelsnaam omdat ik mijn bedrijfsnaam nog niet heb ingeschreven in de KvK”
  • “Ik gebruik mijn bedrijfsnaam nog niet, maar gelukkig is de naam wel beschermd omdat ik deze heb ingeschreven in de KvK”


Eerlijk is eerlijk: het is allemaal ook best verwarrend. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de verschillen tussen de termen, omdat elke ‘term’ een eigen beschermingsniveau met zich meebrengt.

Wat is een handelsnaam?


Volgens de wet is een handelsnaam


‘de naam waaronder een onderneming wordt gedreven’.


Dat betekent dus dat je een handelsnaam niet per se hoeft in te schrijven in de KvK om de bescherming te ‘activeren’. Het gaat erom dat je de handelsnaam ook daadwerkelijk gebruikt! Door actief commercieel gebruik van een bedrijfsnaam rusten er dus al handelsnaamrechten op de naam.

Tip: wees je ervan bewust dat de handelsnaam niet misleidend mag zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat jij je niet anders mag voordoen, dan je bent. Ben je een eenmanszaak? Dan mag je geen onderneming drijven onder de naam ‘Spaan&Spaans B.V.’.

Handelsnaamrecht krijg je door gebruik

Wil je een bedrijfsnaam beschermen onder het handelsnaamrecht? Dan zal je de bedrijfsnaam actief moeten gaan gebruiken. Het is dus uitdrukkelijk niet voldoende om de naam in te schrijven in de registers van de Kamer van Koophandel. Je moet de naam ‘voeren’. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het gebruik van de bedrijfsnaam in offertes en factureren;
  • het noemen van de bedrijfsnaam op jouw social media kanalen;
  • het gebruik van de bedrijfsnaam op jouw website;
  • het laten drukken van de bedrijfsnaam op een paar schitterende flyers.

Waarschuwing: zoals gezegd is de enkele inschrijving van een bedrijfsnaam bij de KvK niet voldoende. De handelsnaam moet daadwerkelijk worden gebruikt. Heb je jouw bedrijfsnaam wel ingeschreven in de KvK maar gebruik je ‘m niet? Dan is er geen handelsnaamrecht ontstaan, en loop je het risico dat de naam door jouw concurrent wordt gepikt.

Wat beschermt het handelsnaamrecht precies?


Wat kan je met een handelsnaamrecht? Mogen andere bedrijven niet (langer) dezelfde naam gebruiken? Kan je elk bedrijf dat jouw naam gebruikt voor de rechter slepen?

Kort gezegd komt het erop neer dat jouw concurrenten niet dezelfde naam mogen gebruiken. Ze mogen trouwens ook niet een naam gebruiken die misschien niet exact hetzelfde is, maar wel verwarrend kan zijn. Het oudste recht wint trouwens, dus je zult altijd moeten kunnen aantonen dat jij als eerste een handelsnaamrecht hebt verworven.

Het handelsnaamrecht is in het leven geroepen om hardwerkende ondernemers te beschermen tegen concurrenten die dezelfde naam gebruiken (of een naam die er wel erg sterk op lijkt) en daarmee verwarring (kunnen) veroorzaken bij het publiek.

Wees je ervan bewust dat jouw handelsnaamrecht echt alleen jouw bedrijfsnaam beschermt! Voorgaande lijkt misschien heel logisch, maar in de praktijk zien wij dat ondernemers toch vaak moeite hebben om de beperkte omvang van de bescherming van hun handelsnaamrecht te begrijpen.


Een voorbeeld: wanneer een concurrent jouw handelsnaam op zijn merchandise besluit te printen, kan je daar niet met jouw handelsnaamrecht tegen optreden. Dit zou anders zijn als je jouw bedrijfsnaam ook als merk had geregistreerd.

Hulp nodig?


Heb je een vraag over het handelsnaamrecht? Neem dan gerust contact met ons op.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).