Search
Close this search box.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Affiliate marketing: is een bedrijf aansprakelijk voor zijn affiliates (reclame code) ?

Affiliate marketing is een vorm van reclame. Op het moment dat je als organisatie reclame maakt, dien je rekening te houden met verschillende reclameregels, zoals de (algemene) Nederlandse Reclame Code en de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM). De Reclame Code Commissie (RCC) hanteert als uitgangspunt dat je als adverteerder verantwoordelijk bent voor de inhoud en plaatsing van een reclame-uiting door jouw affiliates. Maar hoe ver strekt die verantwoordelijkheid precies?

Ben je altijd verantwoordelijk voor alles wat jouw affiliates in de online wereld uitspoken, of kan je je toch enigszins indekken? In deze blog leggen we het je uit.

Adverteerder aansprakelijk voor affiliates

Uit diverse uitspraken van de RCC kunnen we afleiden dat een organisatie in beginsel mede-verantwoordelijk wordt gehouden voor het handelen (of nalaten) van zijn affiliates. De RCC benadrukt daarbij dat affiliate marketing inherente risico’s met zich meebrengt en van de adverteerder wordt verwacht dat hij zijn uiterste best doet om de consument te beschermen tegen misleidende praktijken. Er rust op organisaties die affiliates inschakelen dus een zekere zorgplicht. De hamvraag is natuurlijk hoe ver deze zorgplicht gaat. Is een adverteerder altijd mede-verantwoordelijk voor de uitingen van zijn affiliates of kan het zijn aansprakelijkheid beperken?

Aansprakelijkheid voor affiliates beperken

Wie de affiliate gerelateerde uitspraken van de RCC eens goed doorleest, ziet dat de RCC best wat vraagt van adverteerders. Indien je als bedrijf affiliates inschakelt, ben je in principe mede-aansprakelijk voor jouw affiliate, tenzij je kan aantonen dat je je echt actief hebt ingespannen om “het goed te doen”. Het is in ieder geval onvoldoende om in een affiliate overeenkomst op te nemen dat jouw affiliate toepasselijke wet- en regelgeving moet respecteren. Met een contract an sich, ben je er dus nog niet.

Wanneer doe je het dan wel goed? Hoewel de lat erg hoog ligt, zijn er enkele uitspraken geweest waarin de desbetreffende adverteerder niet verantwoordelijk werd gehouden voor zijn affiliate, omdat de adverteerder in kwestie kon aantonen dat hij aan zijn zorgplicht had voldaan. Denk onder meer aan de volgende maatregelen:

  • Ga actief monitoren
  • Verbind een concrete boete aan de niet-naleving van reclameregels
  • Bied een online cursus / workshop aan waarin de reclameregels worden uitgelegd
  • Voorzie jouw affiliates van goedgekeurde teksten / promotiematerialen
  • Leg uit dat jouw affiliates geen nepvolgers, nepreviews of neplikes mogen inzetten
  • Houd toezicht (actief monitoren), neem klachten in behandeling en handhaaf

Juristen gespecialiseerd in affiliate marketing

Omdat je als adverteerder mede-verantwoordelijk bent voor de reclame-uitingen van jouw affiliate, is het belangrijk om in ieder geval een duidelijke affiliate overeenkomst te laten opstellen. Daarmee ben je er echter nog niet.

Onze juristen zijn gespecialiseerd in affiliate marketing (en influencer marketing) en helpen je graag bij het implementeren van een juridisch waterdicht affiliate beleid.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).