Zoek
Sluit dit zoekvak.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Hermès rechtszaak tegen virtuele Birkin tassen stelt intellectuele eigendomsrechten op de proef

Het Franse luxe modehuis Hermès zorgt voor controverse in de digitale wereld met zijn juridische strijd tegen de kunstenaar Mason Rothschild. Rothschild is de maker van MetaBirkin, een collage van 100 digitale versies van de kenmerkende Birkin-tas. In december 2021 werden de MetaBirkins in de NFT-markt gelanceerd.

Hermès onthulde haar iconische Birkin tas voor het eerst in 1984. De Birkin is sindsdien een van de meest gewilde luxe accessoires geworden. De laatste jaren is er een toename van namaak en goedkope kopieën van het ontwerp, die volgens Hermès hun merk hebben “verwaterd”. Om dit tegen te gaan heeft Hermès nu juridische stappen ondernomen en een zaak aangespannen tegen Rothschild wegens merkinbreuk. Hermès vindt namelijk dat een dergelijk gebruik van de Birkin niet is toegestaan zonder hun toestemming of autorisatie.

Ter verdediging beroep Rothschild zich op het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet dat de vrijheid van meningsuiting garandeert, zoals uiteengezet in de zaak Rogers v. Grimaldi (de Rogers-test). Rothschild vergelijkt dan ook zijn Metabirkins met Andy Warhol’s beroemde schilderij van Campbell’s Soup Cans.

Waar Hermès echter een voordeel kan hebben, is dat Mason Rothschild economisch voordeel heeft gehaald uit de lancering van zijn Metabirkin NFT-collectie. Met de MetaBirkins-serie, bestaande uit 100 unieke exemplaren, lijkt het erop dat de kunstenaar best wat inkomsten heeft gegenereerd.

De zaak markeert een belangrijke verschuiving in de manier waarop luxe merken proberen hun handelsmerken in de digitale sfeer te beschermen en is essentieel om ons een richtsnoer te geven met betrekking tot intellectuele-eigendomsrechten in de wereld van Web3.

Hoewel het nog maar de vraag is of dit soort NFT’s al dan niet inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten, laat het wel zien dat het voor merken lastig is het gebruik ervan in de digitale sfeer te controleren. Deze zaak zal ongetwijfeld dienen als een belangrijk voorbeeld voor andere merken die hun merken willen beschermen in de virtuele wereld. Het is duidelijk dat luxemerken manieren zullen moeten vinden buiten de traditionele juridische methode om actief hun reputatie te beschermen en merkinbreuk in de digitale wereld tegen te gaan. Daarnaast is het interessant wat er zal gebeuren als Hermès gelijk krijgt – NFT’s zijn immers voor altijd verankerd in de blockchain en kunnen niet zomaar worden verwijderd.

Wat er ook gebeurt in de rechtszaal, deze zaak markeert een belangrijk moment tussen mode en kunst; tussen tastbaar materialisme en virtuele nabootsing; tussen gevestigde luxehuizen en creatieve ondernemers die grenzen verleggen met technologie.

Meer weten over het beschermen van jouw merk in de virtuele wereld? Neem dan gerust contact met ons op.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).