Het Franse luxe modehuis Hermès zorgt voor controverse in de digitale wereld met zijn juridische strijd tegen de kunstenaar Mason Rothschild. Rothschild is de maker van MetaBirkin, een collage van 100 digitale versies van de kenmerkende Birkin-tas. In december 2021 werden de MetaBirkins in de NFT-markt gelanceerd.
Hermès onthulde haar iconische Birkin tas voor het eerst in 1984. De Birkin is sindsdien een van de meest gewilde luxe accessoires geworden. De laatste jaren is er een toename van namaak en goedkope kopieën van het ontwerp, die volgens Hermès hun merk hebben “verwaterd”. Om dit tegen te gaan heeft Hermès nu juridische stappen ondernomen en een zaak aangespannen tegen Rothschild wegens merkinbreuk. Hermès vindt namelijk dat een dergelijk gebruik van de Birkin niet is toegestaan zonder hun toestemming of autorisatie.
Ter verdediging beroep Rothschild zich op het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet dat de vrijheid van meningsuiting garandeert, zoals uiteengezet in de zaak Rogers v. Grimaldi (de Rogers-test). Rothschild vergelijkt dan ook zijn Metabirkins met Andy Warhol’s beroemde schilderij van Campbell’s Soup Cans.
Waar Hermès echter een voordeel kan hebben, is dat Mason Rothschild economisch voordeel heeft gehaald uit de lancering van zijn Metabirkin NFT-collectie. Met de MetaBirkins-serie, bestaande uit 100 unieke exemplaren, lijkt het erop dat de kunstenaar best wat inkomsten heeft gegenereerd.
De zaak markeert een belangrijke verschuiving in de manier waarop luxe merken proberen hun handelsmerken in de digitale sfeer te beschermen en is essentieel om ons een richtsnoer te geven met betrekking tot intellectuele-eigendomsrechten in de wereld van Web3.
Hoewel het nog maar de vraag is of dit soort NFT’s al dan niet inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten, laat het wel zien dat het voor merken lastig is het gebruik ervan in de digitale sfeer te controleren. Deze zaak zal ongetwijfeld dienen als een belangrijk voorbeeld voor andere merken die hun merken willen beschermen in de virtuele wereld. Het is duidelijk dat luxemerken manieren zullen moeten vinden buiten de traditionele juridische methode om actief hun reputatie te beschermen en merkinbreuk in de digitale wereld tegen te gaan. Daarnaast is het interessant wat er zal gebeuren als Hermès gelijk krijgt – NFT’s zijn immers voor altijd verankerd in de blockchain en kunnen niet zomaar worden verwijderd.
Wat er ook gebeurt in de rechtszaal, deze zaak markeert een belangrijk moment tussen mode en kunst; tussen tastbaar materialisme en virtuele nabootsing; tussen gevestigde luxehuizen en creatieve ondernemers die grenzen verleggen met technologie.
Meer weten over het beschermen van jouw merk in de virtuele wereld? Neem dan gerust contact met ons op.