Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verkoopcontract auteursrecht

Wil je jouw auteursrecht verkopen aan een andere partij? Dan moet dit met een akte.

Verkoopcontract auteursrecht

Het is mogelijk om het auteursrecht op een creatie (een film, foto, muziekstuk, boek of software) over te dragen aan een andere partij. Die ander wordt daarmee de nieuwe eigenaar – auteursrechthebbende – op de creatie en mag bepalen wat hij/zij met de creatie wil doen. Dit gehele proces wordt mogelijk gemaakt door middel van een zogeheten ‘verkoopcontract auteursrecht’, waarbij de huidige eigenaar afstand doet van zijn rechten en de nieuwe eigenaar volledige zeggenschap krijgt over het creatieve werk. 

In de praktijk wordt dit ook wel een ‘overdrachtsakte’ of ‘akte van overdracht’ genoemd. 

Waarom auteursrecht verkopen?

Met het verkopen van auteursrecht bedoelen we dus de overdracht van het auteursrecht. Dit verschilt van (alleen) het verlenen van gebruiksrechten en licenties. Of je ervoor kiest om je auteursrecht te verkopen of slechts een licentie te verlenen, is natuurlijk geheel aan jou. Beide opties hebben verschillende voor- en nadelen.  

Waarom zou iemand overwegen zijn/haar auteursrechten over te dragen? Hoewel deze beslissing afhankelijk is van individuele omstandigheden en doelen, is het ‘prijskaartje’ toch vaak doorslaggevend. Voor het verkopen van je auteursrecht kan je namelijk vaak (veel) meer geld vragen dan voor een licentie. Door het overdragen van auteursrechten verlies je wel de zeggenschap over de creatie en de mogelijkheid om er zelf nog iets mee te doen. De creatie wordt dan het exclusieve eigendom van de kopende partij.

Auteursrecht verkopen en prijsbepaling

Onze legal counsels krijgen regelmatig de vraag hoeveel geld er kan worden gevraagd voor het verkopen van auteursrechten. Maar net zoals bij de licentievergoeding, bestaan er hier geen vaste regels of richtlijnen voor. Het definitieve bedrag wordt dus bepaald door onderhandelingen tussen de partijen zelf. 

Verkoopcontract auteursrecht moet schriftelijk

Je kunt het auteursrecht op een werk niet mondeling overdragen en in principe ook niet via een mail, hashtag, DM of appje. De overdracht van auteursrecht kan namelijk alleen via een akte. Dat is een schriftelijk document dat als bewijs kan dienen en moet in elk geval ondertekend zijn.  

Verkoopcontract auteursrecht laten opstellen

Onze legal counsels zijn gespecialiseerd in het auteursrecht

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een verkoopcontract auteursrecht? Neem gerust contact op met onze IE-juristen.

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).