Raamovereenkomst

Als (groeiende) organisatie kan een raamovereenkomst soms heel handig zijn. 

Raamovereenkomst opstellen

Als (groeiende) organisatie, vooral als je al een tijdje met bepaalde partijen samenwerkt, kan het frustrerend zijn om telkens opnieuw dezelfde afspraken te moeten maken. Raamovereenkomsten bieden hiervoor een uitstekende oplossing. 

Met een raamovereenkomst leg je een overkoepelend kader vast voor toekomstige transacties met een bepaalde partij. Dit betekent dat je niet telkens opnieuw het wiel hoeft uit te vinden bij het opstellen van contracten voor vergelijkbare opdrachten. Belangrijke voorwaarden en afspraken kunnen in één keer worden vastgelegd, wat het proces van het sluiten van individuele contracten aanzienlijk versnelt en vereenvoudigt. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, maar zorgt er ook voor dat de samenwerking soepeler verloopt, terwijl beide partijen precies weten wat ze kunnen verwachten.

Wat is een raamovereenkomst?

Raamovereenkomsten worden vaak opgesteld met het oog op een langdurige samenwerking en bieden eigenlijk het framework voor het aangaan van meerdere transacties tussen partijen gedurende een bepaalde periode. 

Ze stellen de belangrijkste voorwaarden en afspraken vast die van toepassing zijn op toekomstige transacties, waardoor het proces van het sluiten van individuele contracten wordt gestroomlijnd en vereenvoudigd. Dit geeft beide partijen de flexibiliteit om specifieke details per project of opdracht aan te passen, terwijl de basisvoorwaarden consistent blijven. 

De oplettende lezer zal opmerken dat een raamovereenkomst veel lijkt op algemene voorwaarden. Ze vormen beide een raamwerk voor zakelijke transacties, en regelen vooral algemene onderwerpen. Specifieke afspraken (over de prijs bijvoorbeeld) komen terug in een ander document, zoals een offerte of opdrachtovereenkomst. Het verschil is echter dat een raamovereenkomst meestal wordt opgesteld voor één specifieke partij, terwijl algemene voorwaarden van toepassing zijn op meerdere transacties en gelden voor alle klanten of leveranciers van een bedrijf.

Raamovereenkomst voorbeeld

Stel je voor dat een middelgroot bedrijf regelmatig behoefte heeft aan IT-ondersteuning en -diensten, zoals netwerkbeheer, helpdeskondersteuning en software-updates. In plaats van voor elke afzonderlijke behoefte aparte IT-contracten af te sluiten, kan het bedrijf één raamovereenkomst sluiten met een IT-dienstverlener.

De raamovereenkomst bevat de basisvoorwaarden waaronder de bedrijven gaan samenwerken, zoals afspraken over de totstandkoming van losse opdrachten, duur en opzegging van de samenwerking, intellectueel eigendom, aansprakelijkheid, overmacht, enzovoorts. In de bijlagen van de raamovereenkomst kan, indien nodig, ook een verwerkersovereenkomst en Service Level Agreement worden opgenomen.

Verschil raamovereenkomst en overeenkomst

Het belangrijkste verschil tussen een raamovereenkomst en een gewone overeenkomst ligt in de reikwijdte en flexibiliteit. Een raamovereenkomst legt een overkoepelend kader vast voor toekomstige transacties tussen partijen gedurende een bepaalde periode. Het specificeert de basisvoorwaarden en belangrijkste afspraken, waardoor het proces van het aangaan van individuele transacties aanzienlijk wordt vereenvoudigd. 

Een gewone overeenkomst is meer gericht op één specifieke transactie of project, met gedetailleerde en specifieke afspraken die zijn afgestemd op de behoeften en vereisten van dat specifieke geval. 

Opstellen raamovereenkomst door ervaren juristen

Hulp nodig bij het opstellen van een raamovereenkomst? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).