Auteursrecht internet

Het internet biedt een enorme hoeveelheid content, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en muziek. Deze content is vaak beschermd door auteursrechtelijke wetten, wat betekent dat je niet zomaar gebruik mag maken van andermans creatieve werken.

Auteursrecht op het internet, hoe zit dat?

Ook op het internet, waar wij met zijn allen voortdurend content plaatsen, geldt het auteursrecht. Tegelijkertijd hebben veel mensen het gevoel alsof ze op het internet vrij spel hebben. Afbeeldingen, video’s, teksten, foto’s, zodra ze op het internet staan, heerst er de misvatting dat ze door iedereen gebruikt mogen worden. (Online) auteursrechtinbreuken zijn dan ook aan de orde van de dag. Onder bepaalde voorwaarden is het trouwens wel gewoon toegestaan om content die je op het internet hebt gevonden, te gebruiken. Zo kennen we het citaatrecht en zou je een video bijvoorbeeld kunnen embedden

Auteursrecht op social media

Op social media vind je een oneindig aanbod van afbeeldingen, video’s, teksten en andere content. De kans is groot dat je zelf ook wel eens een foto op Instagram of Facebook hebt geplaatst. Ook op social media is het auteursrecht van relevant. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste social media kanalen in hun algemene voorwaarden een verregaande licentie hebben opgenomen? Zo geef je aan Instagram een niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare, sublicentieerbare wereldwijde licentie om hetgeen je post op Insta te gebruiken. Hoewel je jouw auteursrecht dus niet overdraagt, krijgt het social media platform een ruime licentie. Zeker iets om als creatieve ondernemer even bij stil te staan. Maar zelfs met het delen van social media-content moet je oppassen. Hoewel het vaak is toegestaan om content binnen het sociaal media kanaat delen (door op de “share” button te klikken bijv.) mag je de content niet zomaar buiten het platform gebruiken. 

Wanneer heb je auteursrecht op het internet?

Auteursrecht ontstaat automatisch wanneer je een creatief werk maakt, waarin duidelijk jouw persoonlijke stempel als maker te herkennen is. Je moet als maker dus een zekere creatieve inspanning hebben geleverd. Die drempel is in de praktijk vrij laag. Slechts als je iets maakt wat zo banaal of triviaal is, dat er geen enkele mate van meer originaliteit aanwezig is, krijg je geen auteursrecht. Tot die conclusie kwam de rechter bijvoorbeeld in deze zaak. Omdat de drempel in de praktijk echter bijna altijd gehaald wordt, rust er op veel content die op het internet staat, wel degelijk auteursrecht. Websites, logo’s, GIFS, video’s, podcasts, het kan allemaal door het auteursrecht beschermd worden.

Aangezien auteursrecht helemaal vanzelf ontstaat, hoef je niets aan te vragen en is het ook niet noodzakelijk om een copyright-teken bij je werk te plaatsen. Dat er, bij een foto op het internet, geen copyright-teken staat, betekent dan ook nog niet dat deze naar hartelust gedeeld mag worden op social media.

Regels voor linken en embedden

Online content embedden of ernaar verwijzen via een hyperlink, mag in beginsel gewoon wel. Via deze omweg, kan je dus alsnog gebruik maken van content die op het internet staat, zonder daarmee inbreuk te maken op iemands auteursrecht. Maar ook nu is het opletten geblazen. Als de hyperlink namelijk verwijst naar een video of foto die zonder toestemming van de maker op het internet is geplaatst, kan er alsnog sprake zijn van een inbreuk. Daarbij is het relevant of jij als plaatser van de hyperlink wist of redelijkerwijs kon weten, dat de hyperlink verwijst naar “illegale content”. Van een ondernemer wordt in dit verband meer verwacht (een grotere onderzoeksplicht dus) dan van een particulier. 

Auteursrechtinbreuk op het internet (copycat alert!)

Auteursrechtelijke beschermde content mag je niet zomaar gebruiken. Als wettelijk uitgangspunt geldt namelijk dat uitsluitend de auteursrechthebbende (vaak de maker van een werk) beslist wat er met zijn of haar werk gebeurt. Zonder toestemming van deze, mag je, bijv. een foto die op een website staat, niet zomaar gebruiken, delen en / of aanpassen. Vraag je niet om toestemming en is er ook geen wettelijke uitzondering (zoals het citaatrecht) van toepassing? Dan is er sprake van een auteursrechtinbreuk. Hierbij is het trouwens niet relevant of jij je bewust van het feit dat je verkeerd bezig was. Opzet of bewuste roekeloosheid, is geen vereiste voor het ontstaan van een inbreuk.

Juristen gespecialiseerd in auteursrecht (copyright) op het internet

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het auteursrecht en kunnen je helpen bij het beschermen of exploiteren van jouw auteursrecht in deze digitale wereld. 

Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).