Auteursrecht internet

Auteursrecht op het internet

Ook op het internet, waar wij met zijn allen voortdurend content plaatsen, geldt het auteursrecht. Tegelijkertijd hebben veel mensen het gevoel alsof ze op het internet vrij spel hebben.

Afbeeldingen, video’s, teksten, foto’s, zodra ze op het internet staan, heerst er de misvatting dat ze door iedereen gebruikt mogen worden. (Online) auteursrechtinbreuken zijn dan ook aan de orde van de dag. Onder bepaalde voorwaarden is het trouwens wel gewoon toegestaan om content die je op het internet hebt gevonden, te gebruiken. Zo kennen we het citaatrecht en zou je een video bijvoorbeeld kunnen embedden

"Ook op het internet is het auteursrecht relevant."

Hebben influencers auteursrecht op content

Auteursrecht op social media

Op social media vind je een oneindig aanbod van afbeeldingen, video’s, teksten en andere content. De kans is groot dat je zelf ook wel eens een foto op Instagram of Facebook hebt geplaatst. Ook op social media is het auteursrecht van relevant. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste social media kanalen in hun algemene voorwaarden een verregaande licentie hebben opgenomen? Zo geef je aan Instagram een niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare, sublicentieerbare wereldwijde licentie om hetgeen je post op Insta te gebruiken. Hoewel je jouw auteursrecht dus niet overdraagt, krijgt het social media platform een ruime licentie. Zeker iets om als creatieve ondernemer even bij stil te staan. Maar zelfs met het delen van social media-content moet je oppassen. Hoewel het vaak is toegestaan om content binnen het sociaal media kanaat delen (door op de “share” button te klikken bijv.) mag je de content niet zomaar buiten het platform gebruiken. 

Wanneer heb je auteursrecht op het internet?

Auteursrecht ontstaat automatisch wanneer je een creatief werk maakt, waarin duidelijk jouw persoonlijke stempel als maker te herkennen is. Je moet als maker dus een zekere creatieve inspanning hebben geleverd. Die drempel is in de praktijk vrij laag. Slechts als je iets maakt wat zo banaal of triviaal is, dat er geen enkele mate van meer originaliteit aanwezig is, krijg je geen auteursrecht. Tot die conclusie kwam de rechter bijvoorbeeld in deze zaak. Omdat de drempel in de praktijk echter bijna altijd gehaald wordt, rust er op veel content die op het internet staat, wel degelijk auteursrecht. Websites, logo’s, GIFS, video’s, podcasts, het kan allemaal door het auteursrecht beschermd worden.

Aangezien auteursrecht helemaal vanzelf ontstaat, hoef je niets aan te vragen en is het ook niet noodzakelijk om een copyright-teken bij je werk te plaatsen. Dat er, bij een foto op het internet, geen copyright-teken staat, betekent dan ook nog niet dat deze naar hartelust gedeeld mag worden op social media.

Linken en embedden

Online content embedden of ernaar verwijzen via een hyperlink, mag in beginsel gewoon wel. Via deze omweg, kan je dus alsnog gebruik maken van content die op het internet staat, zonder daarmee inbreuk te maken op iemands auteursrecht. Maar ook nu is het opletten geblazen. Als de hyperlink namelijk verwijst naar een video of foto die zonder toestemming van de maker op het internet is geplaatst, kan er alsnog sprake zijn van een inbreuk. Daarbij is het relevant of jij als plaatser van de hyperlink wist of redelijkerwijs kon weten, dat de hyperlink verwijst naar “illegale content”. Van een ondernemer wordt in dit verband meer verwacht (een grotere onderzoeksplicht dus) dan van een particulier. 

Cookies en de AVG
Licentierecht

Auteursrechtinbreuk op het internet

Auteursrechtelijke beschermde content mag je niet zomaar gebruiken. Als wettelijk uitgangspunt geldt namelijk dat uitsluitend de auteursrechthebbende (vaak de maker van een werk) beslist wat er met zijn of haar werk gebeurt. Zonder toestemming van deze, mag je, bijv. een foto die op een website staat, niet zomaar gebruiken, delen en / of aanpassen. Vraag je niet om toestemming en is er ook geen wettelijke uitzondering (zoals het citaatrecht) van toepassing? Dan is er sprake van een auteursrechtinbreuk. Hierbij is het trouwens niet relevant of jij je bewust van het feit dat je verkeerd bezig was. Opzet of bewuste roekeloosheid, is geen vereiste voor het ontstaan van een inbreuk.

Zoek je contact met een jurist gespecialiseerd in het auteursrecht?

Hoi! Ik ben Lucia, mede-eigenaar van Spaans&Spaans en eerste aanspreekpunt. We hebben op kantoor al honderden ondernemers mogen helpen bij vraagstukken op het snijvlak van internetrecht en auteursrecht.

Neem vooral even contact met ons op om te zien wat voor je kunnen betekenen.

Page not found

Jurist auteursrecht

Neem gerust contact met ons op.

Jurist commerciële contracten
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?