Search
Close this search box.

Wat is een licentieovereenkomst?

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een licentieovereenkomst? Neem gerust contact op met onze IE-juristen.

Waarom een licentieovereenkomst?

Stel je voor dat je een getalenteerde fotograaf, schrijver, of softwareontwikkelaar bent. Je hebt uren, dagen, misschien wel maanden hard gewerkt aan het creëren van iets unieks en waardevols. Maar wat als je nu besluit dat je jouw creatie wilt delen met anderen, dat je anderen toestemming wilt geven om jouw werk te gebruiken, maar wel onder bepaalde voorwaarden? Dit is waar een licentieovereenkomst in het spel komt.

Een licentieovereenkomst is belangrijk om verschillende redenen:

  1. Bescherming van jouw intellectuele eigendom: Het stelt jou als licentiegever in staat om de controle te behouden over je werk en hoe het wordt gebruikt.
  2. Duidelijkheid: Het voorkomt misverstanden tussen jou en de licentienemer door de voorwaarden en beperkingen duidelijk vast te leggen.
  3. Wettelijke naleving: Het zorgt ervoor dat beide partijen voldoen aan de wetten met betrekking tot intellectueel eigendom en auteursrechten (zoals de Auteurswet).
  4. Commerciële belangen: Als je jouw werk commercieel wilt exploiteren, kan een licentieovereenkomst helpen bij het vaststellen van tarieven en vergoedingen.

Wat is een licentieovereenkomst?

Een licentieovereenkomst is een juridisch document dat de voorwaarden en beperkingen regelt waaronder iemand anders jouw intellectuele eigendom mag gebruiken. Dit kan van toepassing zijn op diverse vormen van intellectueel eigendom, zoals auteursrechtelijk beschermd materiaal, handelsmerken, octrooien, en zelfs software. Het doel is om de rechten van jou als maker of eigenaar te beschermen terwijl anderen toegang krijgen tot en gebruik maken van het intellectuele eigendom.

Licentieovereenkomst: wie zijn de partijen?

In een licentieovereenkomst zijn er twee hoofdrolspelers:

  1. Licentiegever: Dit is de persoon of entiteit die eigenaar is van het intellectuele eigendom en de toestemming verleent aan een ander om het te gebruiken. Als licentiegever behoud je controle over je werk en bepaal je de voorwaarden waaronder het mag worden gebruikt.
  2. Licentienemer: Dit is de persoon of entiteit die toestemming krijgt om het intellectuele eigendom van de licentiegever te gebruiken. De licentienemer moet zich houden aan de voorwaarden die zijn vastgelegd in de licentieovereenkomst en mag het werk alleen gebruiken zoals daarin is toegestaan.

Wat kun je regelen in een licentieovereenkomst?

Een licentieovereenkomst kan diverse aspecten regelen, waaronder:

1. Gebruiksrechten: De licentieovereenkomst specificeert welke rechten de licentienemer heeft. Bijvoorbeeld, een fotografie-licentie kan bepalen of de foto alleen online of ook offline mag worden gebruikt.

2. Duur: De overeenkomst kan vaststellen hoe lang de licentie geldig is. Het kan een eenmalige, tijdelijke of permanente licentie zijn.

3. Geografische beperkingen: Soms wordt bepaald in welke geografische gebieden de licentie geldig is.

4. Betalingen: Als de licentiegever een vergoeding vraagt voor het gebruik van het intellectuele eigendom, wordt deze in de overeenkomst gespecificeerd.

5. Beëindiging: De voorwaarden voor beëindiging van de licentie worden vastgelegd, bijvoorbeeld als de licentienemer zich niet aan de overeenkomst houdt.

Licentieovereenkomst laten opstellen door ervaren IE-juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het auteursrecht en helpen regelmatig licentiegevers / licentienemers bij het vastleggen van hun afspraken in een licentieovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen van een licentieovereenkomst? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).