Search
Close this search box.

Bijzondere persoonsgegevens

Wat zijn bijzondere persoonsgegevens onder de AVG en mag je deze als organisatie zomaar gebruiken? Onze legal counsels leggen het je uit.

Wat zijn bijzondere persoonsgegevens?

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens, gegevens die zo gevoelig zijn dat het een grote(re) impact op iemand kan hebben als een organisatie of bedrijf deze gegevens verwerkt. 

De volgende gegevens worden als bijzonder beschouwd:

  • persoonsgegevens waaruit ras of etnische afkomst, politieke opvattingen, religieuze of filosofische overtuigingen blijken;
  • vakbondslidmaatschap
  • genetische gegevens, biometrische gegevens die uitsluitend worden verwerkt om een mens te identificeren
  • gegevens over iemands seksleven of seksuele geaardheid
  • gezondheidsgerelateerde gegevens

Bijzondere persoonsgegevens verdienen, volgens de AVG, specifieke bescherming aangezien de context van hun verwerking aanzienlijke risico’s voor de grondrechten en fundamentele vrijheden zou kunnen omvatten.

Is een bsn een bijzonder persoonsgegeven?

Hoewel het burgerservicenummer (BSN) een gevoelig persoonsgegeven is, wordt het onder de AVG niet als bijzonder persoonsgegeven gekwalificeerd. 

Desondanks moet je je wel aan extra regels houden wanneer jouw organisatie burgerservicenummers verwerkt. In Nederland zijn deze extra voorwaarden vastgelegd in de Uitvoeringswet AVG. Zo staat er in artikel 46 van deze wet dat een nationaal identificatienummer alleen mag worden gebruikt indien dit in de wet is bepaald.

Bijzondere persoonsgegevens verwerken

Zoals gezegd zijn de regels voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens strenger dan wanneer je ‘gewone’ persoonsgegevens gebruikt. Als uitgangspunt geldt dat het verwerken van bijzondere persoonsgegevens niet is toegestaan, tenzij je een beroep kunt doen op één van de uitzonderingsgronden uit artikel 6 AVG.

Een belangrijke uitzondering is dat je met de uitdrukkelijke toestemming van de betrokkene wel bijzondere persoonsgegevens kunt verwerken. 

Samenvattend: in de AVG staat een verbod voor de verwerking van bijzondere persoonsgegevens, maar voor bepaalde verwerkingen zijn er uitzonderingen gemaakt. 

Meer informatie nodig over de juridische aspecten van bijzondere persoonsgegevens?

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het privacyrecht en helpen op wekelijkse basis bedrijven bij het rechtsgeldig verwerken van bijzondere persoonsgegevens. 

Hulp nodig bij de juridische aspecten van bijzondere persoonsgegevens? Neem gerust contact op met onze privacy-juristen.

mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).