Software laten bouwen? Regel een goed contract met je ontwikkelaar
Benieuwd naar de juridische aspecten van software ontwikkeling? In deze gids geven onze ICT-juristen praktische tips voor opdrachtgevers.
Benieuwd naar de juridische aspecten van software ontwikkeling? In deze gids geven onze ICT-juristen praktische tips voor opdrachtgevers.
Softwareprojecten staan erom bekend regelmatig mis te lopen. Niet voor niets wordt de ICT-wereld wel eens een ‘lawyer’s paradise’ genoemd. Deadlines verschuiven, specificaties veranderen, verwachtingen botsen. Als opdrachtgever wil je dan ook grip houden op het proces. Zonder een goed contract ontstaan er al snel misverstanden: over wat er wordt gebouwd, wie wat levert, wat het kost en wie eigenaar is van het eindproduct. Een heldere softwareovereenkomst geeft duidelijkheid, voorkomt conflicten en beschermt jouw belangen.
Een softwareovereenkomst is een juridisch contract tussen opdrachtgever en softwareontwikkelaar. Hierin worden afspraken vastgelegd over de ontwikkeling, oplevering, betaling, gebruik en (juridische) eigendom van de software. Zonder zo’n contract ontstaat al snel verwarring over wie wat mag, wie aansprakelijk is en wie eigenaar wordt van de broncode of het eindproduct. Regelmatig krijgen onze IT-juristen vragen van klanten – zowel software developers als opdrachtgevers – over juridische kwesties rond softwareontwikkeling. Denk aan vragen als:
Vaak kun je met het opstellen van de juiste softwareovereenkomst veel van dit soort problemen voorkomen. In deze gids lees je waar je als opdrachtgever op moet letten.
Een softwarecontract – ook wel ontwikkelovereenkomst genoemd – is maatwerk. Toch zijn er een aantal elementen die eigenlijk altijd terug moeten komen:
Zorg dat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten én wat er gebeurt als dat niet lukt.
Het type partij waarmee je samenwerkt, bepaalt in grote mate je juridische positie als opdrachtgever.
Freelancer of zzp’er: Bij zelfstandige ontwikkelaars sluit je meestal een overeenkomst van opdracht. Dit is laagdrempelig, maar kent risico’s: zonder expliciete afspraken blijven auteursrechten bij de ontwikkelaar, en heb jij slechts een gebruiksrecht. Ook is er vaak geen standaard voor oplevering, garantie of onderhoud.
Softwarebureau of agency: Een bureau werkt vaak met eigen algemene voorwaarden – en die zijn lang niet altijd in jouw voordeel. Bovendien werken zij soms met onderaannemers, waardoor het onduidelijk kan worden wie juridisch eigenaar is van de geleverde software. Check altijd of jij de rechten verkrijgt, en niet het bureau of hun partners.
Samenwerking met meerdere partijen: Laat je design, front-end en back-end door verschillende specialisten ontwikkelen? Dan is het cruciaal om verantwoordelijkheden goed af te bakenen. Wie levert wat, wie test wat, en wie lost het op als onderdelen niet goed op elkaar aansluiten?
Let op:
Tip: laat een jurist meekijken naar de afspraken tussen alle partijen, zeker als jij als opdrachtgever eindverantwoordelijk bent richting je klanten of investeerders.
Scope creep is een bekende valkuil bij softwareontwikkeling. Wat begint als een overzichtelijk project – bijvoorbeeld een eenvoudige app, groeit al snel uit tot een veelomvattend platform met extra functies, wensen en technische complexiteit. Zonder heldere afspraken ontstaat er verwarring: wat hoort bij de opdracht, en wat is meerwerk?
Een goed contract voorkomt dat discussie. Het omschrijft precies wat er wel én niet geleverd wordt. Het benoemt concrete oplevermomenten, beschrijft de testfases, en maakt duidelijk wanneer software als ‘opgeleverd’ wordt beschouwd. Ook bugs verdienen aandacht: wat kwalificeert als fout, hoe snel moet die worden opgelost, en op wiens kosten?
Zorg dat verwachtingen over scope, deadlines en kwaliteit zwart op wit staan. Daarmee voorkom je eindeloze e-mails achteraf en houd je het ontwikkeltraject werkbaar voor beide partijen.
Betaal je per uur, per sprint, of per milestone? Wat als het project halverwege stopt? Of als de oplevering uitloopt?
Zet in het contract:
Zo houd je grip op het budget én de voortgang.
Na de oplevering van software begint het vaak pas echt. Bugs komen pas aan het licht bij gebruik, gebruikers stellen nieuwe vragen en technische updates worden onvermijdelijk. Toch wordt onderhoud in het contract vaak vergeten.
Zorg er daarom voor dat je duidelijke afspraken maakt over wie verantwoordelijk is voor het oplossen van bugs, binnen welke termijn supportvragen worden beantwoord, en of updates of uitbreidingen onder het bestaande contract vallen. Is er bijvoorbeeld een nazorgperiode van drie maanden inbegrepen? Worden updates automatisch geleverd of alleen op verzoek? En hoe snel moet de leverancier reageren bij storingen?
Bij bedrijfskritische software is het verstandig om deze afspraken vast te leggen in een aparte Service Level Agreement (SLA). Daarmee voorkom je onduidelijkheid en waarborg je continuïteit na livegang.
Zonder expliciete afspraken blijft de software juridisch van de maker (ook al heb jij ervoor betaald).
Wil je volledige eigendom (dus ook de broncode)? Regel dan een schriftelijke overdracht van auteursrechten. Wil je liever lagere kosten en alleen gebruiksrechten? Dan kun je ook een exclusieve licentie afspreken.
📎 Lees hier onze complete gids over software-eigendom en auteursrecht
Zelfs bij de beste samenwerking kunnen plannen veranderen. Misschien stopt het project halverwege, blijkt de samenwerking toch niet te werken of levert de ontwikkelaar niet wat beloofd is. Het is dan belangrijk dat je niet met lege handen staat.
Een goede softwareovereenkomst bevat daarom altijd een exit-regeling. Hierin leg je vast hoe en wanneer de samenwerking kan worden beëindigd, wat er gebeurt met (tussen)resultaten, en of je toegang krijgt tot de broncode of ontwerpen. Ook de vraag of er bij opzegging een vergoeding verschuldigd is – en hoeveel – hoort hierbij.
Verder is het verstandig af te spreken hoe eventuele geschillen worden opgelost: kies je voor mediation, arbitrage of toch de rechter? Door dit vooraf vast te leggen, voorkom je juridische escalaties als het daadwerkelijk misgaat.
Een heldere exit-clausule voorkomt afhankelijkheid, en geeft je de ruimte om zonder schade een andere koers te varen als dat nodig is.
Een softwarecontract gaat over het ontwikkelproces: het bouwen van de software, inclusief afspraken over oplevering, testing en betaling. Een licentieovereenkomst gaat over het gebruik van bestaande software. Bij maatwerksoftware heb je meestal eerst een ontwikkelcontract en daarna een licentie óf overdracht van rechten.
Volgens de Auteurswet is de ontwikkelaar automatisch eigenaar van de software die hij of zij maakt. Als opdrachtgever krijg je alleen een gebruiksrecht. Wil je eigenaar worden van de broncode en het eindproduct? Dan moet dat schriftelijk worden vastgelegd.
Leg in je contract vast wat onder oplevering valt, wat een 'bug' is, en welke garanties de ontwikkelaar biedt. Spreek ook af binnen welke termijn fouten worden hersteld en of hier kosten aan verbonden zijn.
Ja, maar meestal moet je dan een redelijke vergoeding betalen. In het contract kun je een opzegregeling opnemen, bijvoorbeeld bij wanprestatie of veranderende omstandigheden.
Geen onbegrijpelijk juridisch jargon, maar duidelijke taal en afspraken die écht werken in de praktijk.
👉 Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.
Co-founder & Senior Legal Counsel
We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 68 (1017 HL) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01.
Vijzelstraat 68
1017 HL, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01
Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten.
Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.
Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht.
Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.
Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.
Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).