Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Non-disclosure agreement (NDA) opstellen

Met een NDA voorkom je dat informatie op straat komt te liggen.

Non-disclosure agreement (NDA) laten opstellen bij Spaans&Spaans

NDA’s zijn juridisch bindende contracten die een vertrouwelijke relatie waarborgen tussen iemand die over gevoelige informatie beschikt en iemand die er toegang toe wil. NDA’s fungeren als een belofte van beide partijen om de gedeelde informatie niet aan derden bekend te maken. Organisaties leggen nieuwe werknemers (of freelancers) vaak NDA’s voor in de beginfase van een zakelijke relatie. NDA’s kunnen ook worden ingezet om bedrijven te beschermen tegen potentiële risico’s in verband met het vrijgeven van intellectuele eigendommen, handelsgeheimen of productinformatie.

Wat is een NDA?

Een NDA, of Non-Disclosure Agreement, is een juridisch document dat wordt gebruikt om vertrouwelijke of bedrijfseigen informatie te beschermen. Het werkt als een overeenkomst tussen twee partijen waarin een van de partijen gevoelige informatie zal delen met de verzekering dat de andere partij de gedeelde informatie niet zal onthullen, kopiëren of gebruiken op een andere manier dan in de NDA is gespecificeerd. NDA’s zijn nuttig voor vele bedrijfstakken en situaties waarin vertrouwelijke informatie moet worden uitgewisseld. Ze worden veel gebruikt voor zakelijke deals, onderzoekssamenwerkingen en ontwikkelingsovereenkomsten voor joint ventures.

NDA: waarom is het nodig om er een te gebruiken?

Een non-disclosure agreement is een handige juridische tool om jouw zakelijke belangen mee te beschermen. Het biedt bescherming tegen misbruik van waardevolle informatie en ideeën, zoals klantenlijsten, intellectueel eigendom of productspecificaties, die anders met concurrenten of derden kunnen worden gedeeld. Een NDA geeft je dus de vrijheid om gevoelige informatie over jouw organisatie te delen, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken dat dit met derden wordt gedeeld.

Boetebeding in NDA

Bij het opstellen van een geheimhoudingsovereenkomst (NDA) wordt bijna altijd een boetebeding opgenomen. Dit is niet alleen om de partijen bewust te maken van hun verplichting tot geheimhouding, maar ook om ervoor te zorgen dat de discussie over mogelijke schadevergoeding bij contractbreuk gedeeltelijk wordt beslecht. Hoewel het boetebeding door de civiele rechter kan worden gematigd, gebeurt dit doorgaans alleen wanneer de boete buitensporig en onbillijk wordt geacht.

NDA: wat moet erin staan?

Een NDA moet in ieder geval de volgende elementen bevatten om de bescherming van vertrouwelijke informatie te waarborgen:

  • welke informatie als vertrouwelijk moet worden beschouwd (en welke niet);
  • wie de betrokken partijen zijn;
  • de duur, de reikwijdte en het doel van de overeenkomst;
  • hoe partijen de vertrouwelijke informatie mogen gebruiken;
  • geschillenbeslechting in geval van onenigheid;
  • een boetebeding;
  • wanneer partijen de overeenkomst mogen beëindigen.

Opstellen NDA (geheimhoudingsovereenkomst) door onze juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en helpen op wekelijkse basis bedrijven bij het beschermen van hun belangen via het opstellen van een NDA.

Hulp nodig bij het opstellen van een NDA? Neem gerust contact met ons op. 

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).