Managementovereenkomst influencers, online creators

Vertegenwoordig je als reclamebureau of agency de belangen van influencers en online creators? Dan is het handig om een managementovereenkomst te laten opstellen.

Managementovereenkomst opstellen

Wanneer je als marketingbureau of agency, online creators en influencers vertegenwoordigt, is het cruciaal om een scherpe managementovereenkomst te gebruiken. Het opstellen van een duidelijke managementovereenkomst is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat zowel de creator/influencer als jij als agency profiteert van de samenwerking. Of het nu gaat om content creatie, merkpromotie of andere samenwerkingsvormen, een sterke overeenkomst legt de basis voor een succesvolle en duurzame relatie tussen alle betrokken partijen. 

Waarom heb je een managementovereenkomst nodig?

Wanneer je influencers of online creators vertegenwoordigt, speel je vaak meerdere rollen: je bent de opdrachtgever naar de influencer toe maar de opdrachtnemer wat de eindklant betreft. Dit kan soms knap lastig zijn. Als jouw influencer, bijvoorbeeld, niet op tijd de geleverde content aanlevert, zal jij je bij de eindklant moeten verantwoorden. Een ander issue is de exclusiviteit van de samenwerking met de influencer. Waarschijnlijk heb je liever niet dat je influencer en de eindklant er achter je rug om samen vandoor gaan. Gelukkig is het mogelijk om in de managementovereenkomst een exclusiviteitsafspraak op te nemen. Het is wel handig dat deze afspraak goed wordt geformuleerd, anders zou het kunnen duiden op een arbeidsrelatie en krijg je misschien de Belastingdienst aan de deur.

Managementovereenkomst: wat moet erin staan?

Welke afspraken je precies wilt opnemen in de managementovereenkomst, hangt af van de concrete samenwerking tussen jou en de influencer / online creator. Je wilt in ieder geval zeker weten dat de influencer / online creator zijn of haar afspraken nakomt en jouw belangen voldoende beschermd zijn. De volgende afspraken zie je vaak terug komen in managementovereenkomsten:

Wat de influencer / online creator gaat doen
Uit de managementovereenkomst moet duidelijk blijken wat van de influencer verwacht wordt. Is deze slechts verantwoordelijk voor de ontwikkeling van haar populariteit door het creëren van geschikte content of misschien nog voor andere specifieke taken?

Wat het management doet
In de managementovereenkomst wil je ook opnemen wat de influencer van jou mag verwachten. Ga jij je alleen inspannen om opdrachtgevers en sponsors voor de influencer te vinden of sluit je ook zelf alle overeenkomsten? 

Exclusiviteit en concurrentie
Bepaal of de influencer exclusiviteit moet bieden aan jouw bureau tijdens de looptijd van de overeenkomst. Zorg ook dat er afspraken zijn over het promoten van concurrerende merken of producten.

Rechten en Licenties
Maak afspraken over wie de rechten bezit op de gecreëerde content. Welke licenties worden aan het marketingbureau verleend om de content te gebruiken en te verspreiden?

Opstellen managementovereenkomst door de juristen van Spaans&Spaans

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het reclamerecht en helpen op wekelijkse basis marketingbureau’s bij het vertalen van hun verdienmodel naar concrete afspraken in een managementovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen van een managementovereenkomst voor jouw influencers of online creators? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).