Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Licentieovereenkomst auteursrecht opstellen

Wil je afspraken maken over het gebruik van jouw auteursrecht? Laat dan een licentieovereenkomst opstellen door onze gespecialiseerde IE-juristen.

Wat is een licentieovereenkomst auteursrecht?

Stel je voor dat je iets creatiefs hebt gemaakt, zoals een verhaal, een foto, een ontwerp of een stukje software. Volgens de Auteurswet mag alleen jij als maker bepalen wat er met dat werk gebeurt. Met andere woorden, je hebt het alleenrecht om te beslissen hoe het wordt gedeeld, gekopieerd of veranderd. Maar soms wil je misschien iemand anders toestaan om ook iets met je werk te doen. Dat is waar een licentieovereenkomst auteursrecht in beeld komt.

Volgens de wet ben je als maker dan de “licentiegever”. Je kunt een deal sluiten met een ander(e) persoon of bedrijf, de “licentienemer”. Je geeft die persoon of dat bedrijf toestemming om bepaalde dingen te doen met jouw werk, zoals het gebruiken, kopiëren, delen of aanpassen van het werk. Je verleent dus een gebruiksrecht. 

In de licentieovereenkomst worden alle voorwaarden vastgelegd omtrent het gebruik van het werk. Denk aan afspraken over de duur van het gebruiksrecht, persoonlijkheidsrechten, wat de licentienemer precies mag doen en waar hij het werk mag gebruiken. 

Waarom heb ik een licentieovereenkomst auteursrecht nodig?

Een licentieovereenkomst auteursrecht is een belangrijk juridisch instrument dat specifieke rechten en toestemmingen met betrekking tot auteursrechtelijk beschermde werken regelt. Het doel van deze overeenkomst is om de maker van het werk, de licentiegever, in staat te stellen controle te behouden over hoe zijn of haar creatieve werk wordt gebruikt, terwijl de licentienemer toestemming krijgt om bepaalde handelingen met het werk uit te voeren.

Het auteursrecht blijft dus bij de licentiegever (dit is anders bij een overdrachtsakte). Wat de licentieovereenkomst doet, is het vaststellen van de voorwaarden waaronder de licentienemer het recht krijgt om het werk van de licentiegever te gebruiken. Dit kan variëren van het reproduceren en verspreiden van het werk tot het maken van afgeleide werken of het publiekelijk presenteren ervan.

Met een duidelijke licentieovereenkomst stel je als maker heldere grenzen vast met betrekking tot het gebruik van jouw werk, en zorg je ervoor dat jouw licentienemer weet wat er van hem/haar wordt verwacht. 

Licentieovereenkomst auteursrecht: wat moet erin staan?

Om potentiële conflicten te voorkomen met je licentienemer, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Deze afspraken zet je natuurlijk het liefst “zwart op wit” zodat je later niet geconfronteerd wordt met eventuele bewijsproblemen. De volgende vragen kunnen helpen bij het in kaart brengen van de juridische aandachtspunten:

  • Mag de licentienemer het werk alleen in Nederland of wereldwijd gebruiken?
  • Via welke media mag de licentienemer het werk delen (social media, website, flyers, televisie, etc.)?
  • Welke vergoeding moet de licentienemer betalen voor het gebruik?
  • Wat mag de licentienemer absoluut NIET doen met het werk?
  • Is naamsvermelding voor jou als maker belangrijk?
  • Wat wil je afspreken omtrent exclusiviteit

Opstellen licentieovereenkomst auteursrecht door onze IE-juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het auteursrecht en helpen regelmatig makers bij het vertalen van hun licentiemodel naar concrete afspraken in een licentieovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen van een licentieovereenkomst? Neem gerust contact met ons op. 

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).