Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Juridische aspecten van de metaverse

Ook in de metaverse moet je rekening houden met wet- en regelgeving. Zelf een metaverse project lanceren? We zijn een van de eerste legal service providers in Nederland die hierbij juridische ondersteuning kunnen bieden.

Wat is de metaverse?

De laatste jaren is de term “metaverse” een modewoord geworden, zonder dat er een precieze definitie van bestaat.

In wezen verwijst de metaverse echter naar een gedeelde virtuele ruimte waar gebruikers met elkaar en met digitale inhoud kunnen interageren. De term werd bedacht door Neal Stephenson in zijn sciencefictionroman Snow Crash uit 1992, waarin een toekomstige wereld wordt voorgesteld waarin mensen met elkaar en met door de computer gegenereerde personages en objecten communiceren in een driedimensionale virtuele ruimte. De metaverse heeft de laatste jaren hernieuwde belangstelling gekregen, nu bedrijven als Meta (voorheen Facebook) en YugaLabs flink investeren in deze technologie. Ook Microsoft heeft zich in de strijd gemengd met zijn aankondiging van “Mesh voor Microsoft Teams“. Hoewel de metaverse zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt, heeft het een enorm potentieel om de manier waarop we met elkaar (en met de digitale wereld omgaan) te veranderen.

Handel in de metaverse

Een akte is een schriftelijk stukIn de metaverse kunnen avatars met elkaar communiceren en in virtuele goederen en diensten handelen. Naarmate de metaverse aan populariteit wint, groeit de vraag naar NFT’s (non-fungible tokens) die gebruikt kunnen worden om echte producten en diensten in de metaverse te vertegenwoordigen. NFT’s zijn een essentieel onderdeel van de metaverse economie en maken de tokenisatie en virtualisatie van echte producten en diensten mogelijk. De handel in NFT’s in de metaverse roept echter verschillende problemen op met betrekking tot handelsmerken en auteursrechten. Als een avatar bijvoorbeeld een NFT verkoopt die een echt product vertegenwoordigt, zoals een paar schoenen, is het mogelijk dat de avatar met zijn acties inbreuk maakt op de handelsmerken of auteursrechten van het bedrijf dat de schoenen vervaardigt. Lees anders ook deze blog eens over virtuele mode en ie-rechten. Goed, om dergelijke problemen te voorkomen is het belangrijk dat je je bewust bent van de mogelijke juridische implicaties van de handel in NFT’s in de metaverse.. Heb je dus mondeling afgesproken dat alle op een werk worden overgedragen? Dan heeft er geen daadwerkelijke overdracht plaatsgevonden. Aan de overdracht van auteursrechten kan een prijskaartje hangen. 

In de praktijk gebeurt het regelmatig dat de partij die zijn of haar auteursrecht overdraagt, tot 2 of 3 keer de “maakprijs” in rekening brengt voor de overdracht. Dat is ook niet zo gek, want met de overdracht geef je jouw weg. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat de partij die zijn of haar auteursrecht overdraagt, tot 2 of 3 keer de “maakprijs” in 

Metaverse: regels voor virtual assets

De metaverse is de thuisbasis van vele virtual assets, waaronder NFT’s (non-fungible tokens). Deze assets worden gekocht en verkocht in de metaverse, en kunnen onderworpen zijn aan (internationale) financiële regelgeving. Op dit moment worden NFTs in Nederland echter nog niet gekwalificeerd als financiële producten in de zin van de Wet op het financieel toezicht. Ook op Europees niveau, lijken NFT’s nog niet onder het toepassingsgebied te vallen van bestaande richtlijnen en verordeningen. Hier zou in de toekomst echter verandering in kunnen komen, nu NFT’s steeds vaker worden geassocieerd met witwaspraktijken. Toepassing van traditionele financiële regelgeving op virtual assets als NFT’s, zou leiden tot een complex geheel van voorschriften voor verkoop, handel en andere activiteiten. Als zodanig is het belangrijk dat “metaverse enthusiasts” zich bewust zijn van het potentiële regelgevingslandschap.

Intellectuele eigendomsrechten in de metaverse

Hoewel de metaverse nog in ontwikkeling is, roept ze nu al juridische vragen op. Een punt van zorg zijn de intellectuele eigendomsrechtenIn de fysieke wereld zijn intellectuele eigendomsrechten goed gedefinieerd en geregeld. Maar in de metaverse, waar alles kan worden gecreëerd en geen fysieke objecten bestaan, is het minder duidelijk hoe deze rechten moeten worden beschermd. Wie bezit bijvoorbeeld het auteursrecht op een avatar? Of op een virtuele wereld die is gemaakt door een team van ontwerpers, wie bezit het auteursrecht op de wereld zelf? Dit zijn vragen die beantwoord moeten worden naarmate de metaverse zich ontwikkelt. Wij blijven in ieder geval op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. 

Privacy in de metaverse

Een andere juridische kwestie is gegevensbescherming. In de fysieke wereld worden onze persoonlijke gegevens beschermd door privacywetten, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“AVG”). Maar in de metaverse, waar o.a. avatar gegevens worden verzameld en opgeslagen, is het minder duidelijk hoe deze wetten van toepassing zijn. Kan bijvoorbeeld onze echte identiteit worden onthuld via onze avatars? En zo ja, welke rechten hebben we dan om het gebruik van onze persoonlijke gegevens in de metaverse te controleren?

Onder de AVG is het bovendien verplicht om, als verwerkingsverantwoordelijk, betrokkenen te informeren over de verwerking van hun persoonsgegevens. De vraag is echter hoe deze informatieplicht er in de metaverse zal komen uit te zien. Wanneer moet er bijvoorbeeld worden geïnformeerd?  

Juristen gespecialiseerd in de juridische aspecten van de metaverse

Ben je een ondernemer die geïnteresseerd is in het verkennen van de mogelijkheden van de metaverse? Dan staan onze juristen klaar om je te voorzien van de nodige legal support.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. 

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).