ICT-bedrijf algemene voorwaarden opstellen

Onze IT-juristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van algemene voorwaarden voor ICT-bedrijven. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of kennismaking.

Algemene voorwaarden als ICT-bedrijf nodig?

Als ICT-dienstverlener is het belangrijk om goede afspraken te maken met je opdrachtgevers. Vaak zullen de basisafspraken die je wilt vastleggen voor elke klant hetzelfde zijn. Om te voorkomen dat je voor elke klant een afzonderlijk contract moet opstellen, is het handig om deze basisafspraken in een set algemene voorwaarden vast te leggen. Deze voorwaarden kun je vervolgens keer op keer gebruiken waardoor je als ICT-bedrijf natuurlijk veel tijd (en geld) bespaart.

Eventuele specifieke afspraken (afspraken over deliverables, features, betalingsschema’s, enzovoorts) kunnen dan alsnog in een afzonderlijke overeenkomst worden vastgelegd indien nodig.

Inhoud ICT algemene voorwaarden

Wat je precies in je algemene voorwaarden zet, hangt af van een aantal factoren. Denk aan:

  • Het soort werk dat je doet: ga je maatwerk software voor klanten ontwikkelen of wil je een standaard softwareprogramma verhuren? Neem je ook het support & onderhoud op je, of wil je daar niets van weten? Hoe zit het met de hosting? Krijg je toegang tot persoonsgegevens?
  • Het soort klant: heb je als ICT-bedrijf alleen bedrijven als klanten of lever je ook aan consumenten? Wanneer je (ook) consumenten als klanten hebt, dien je rekening te houden met een aantal belangrijke consumentenregels. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat jouw algemene voorwaarden niet geldig zijn.
  • Het verdienmodel: voor maatwerksoftware wordt vaak een fixed fee afgesproken of een vergoeding die gebaseerd is op het aantal gemaakte uren. Wanneer je echter een SAAS-dienst levert, bestaat de vergoeding veelal uit een subscription fee. Bij SAAS is het dan bijvoorbeeld belangrijk om een duidelijke bepaling op te nemen over de (stilzwijgende) verlenging van het abonnement.

Als je op zoek bent naar duidelijke en leesbare (onze specialiteit!) algemene voorwaarden voor jouw ICT-bedrijf, kun je bij ons terecht. Lees hier meer over het opstellen van algemene voorwaarden of neem direct contact op.

ICT algemene voorwaarden: juridische aandachtspunten

Hoewel, zoals gezegd, de precieze inhoud van ICT algemene voorwaarden afhankelijk is van bovengenoemde factoren, zijn er een aantal standaard clausules die in de meeste ICT algemene voorwaarden terugkomen:

Verplichtingen van klanten

Een goede samenwerking begint met duidelijke afspraken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je klanten erop wijst dat hun medewerking af en toe echt noodzakelijk is. Wellicht is het essentieel voor jouw dienstverlening dat de klant op tijd bepaalde informatie doorgeeft (anders kan je simpelweg niet verder). Of misschien wil je afspreken dat de klant verplicht is om geleverde software te testen. Dit soorten verplichtingen van de klant, kun je vastleggen in je algemene voorwaarden.

Intellectuele eigendomsrechten software

Ook op software kunnen intellectuele eigendomsrechten rusten. Denk hierbij aan het auteursrecht, maar bijvoorbeeld ook aan merken. Als ICT-bedrijf verleen je vaak een licentie aan jouw klanten om de software te mogen gebruiken (“gebruiksrecht”). Aan dit gebruiksrecht kun je als ICT-bedrijf bepaalde voorwaarden stellen. Misschien heb je bijvoorbeeld liever niet dat jouw klanten toegang krijgen tot de broncode. In jouw algemene voorwaarden kun je hier afspraken over maken. 

(Open source) software van derden

Vaak maken ICT-bedrijven gebruik van software van derden. Dat mag in principe, maar je moet er wel even iets meedoen in je algemene voorwaarden. Wat als de derde partij bijvoorbeeld zijn prijzen verhoogt? Mag je een dergelijke prijsverhoging zomaar doorberekenen aan jouw klanten? En hoe zit het precies met eventuele bugs in de software van derden? Kan je hier verantwoordelijk voor worden gehouden?

IT-juristen voor het opstellen van algemene voorwaarden ICT-bedrijf

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het vertalen van hun bedrijfsmodel naar concrete afspraken in een set ICT algemene voorwaarden. 

Hulp nodig bij het opstellen van algemene voorwaarden voor jouw ICT-bedrijf? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).