Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Herroepingsrecht wettelijke uitzonderingen

Kun je het herroepingsrecht uitsluiten? Heeft de consument altijd het recht om van zijn aankoop af te zien, of zijn er wettelijke uitzonderingen? Onze juristen leggen het je graag uit.

Het herroepingsrecht voor consumenten

Het herroepingsrecht geeft consumenten in de EU de mogelijkheid om online aankopen binnen 14 dagen te annuleren. Dit recht wordt door veel particulieren gebruikt. Voor jou als ondernemer kan dit alleen tot best wat extra kosten en frustraties leiden. Heb je net een product met zorg verkocht, staat het alweer retour op je stoep. Gelukkig zijn er enkele wettelijke uitzonderingen op het herroepingsrecht die jou kunnen beschermen tegen onredelijke retourverzoeken.  

Herroepingsrecht uitsluiten

Nee, je kunt het herroepingsrecht niet uitsluiten. Even voor de duidelijkheid: je kunt dus niet simpelweg besluiten dat je het er niet mee eens bent en dit zo in je algemene voorwaarden opnemen. Het heeft dan ook weinig zin om op je website een pop-up te plaatsen met een melding als “geen recht op herroeping”.

Het herroepingsrecht is namelijk semi-dwingend, wat betekent dat je er niet ten nadele van de consument van mag afwijken. Het is bedoeld om de consument te beschermen, dus een clausule die dit recht beperkt of uitsluit, zal hoogstwaarschijnlijk als onredelijk bezwarend worden beschouwd en in strijd zijn met de wet.

Kun je dan helemaal niets als ondernemer? Zeker wel! Er zijn enkele wettelijke uitzonderingen die je misschien kunt benutten om je te beschermen tegen onredelijke retourverzoeken.

Wanneer geldt het herroepingsrecht niet?

We krijgen regelmatig vragen van online ondernemers over welke producten en/of diensten nu wel of niet onder het herroepingsrecht vallen. En dat is best logisch, want de regels hierover zijn niet altijd even duidelijk. Om je alvast op weg te helpen, hebben onze juristen een overzicht samengesteld van de belangrijkste uitzonderingen op het herroepingsrecht.

– Als een product op maat wordt gemaakt

Wanneer een product speciaal naar de wensen van de consument is gemaakt of aangepast, vervalt het herroepingsrecht. Logisch, toch? Een op maat gemaakt product kan meestal niet opnieuw worden verkocht aan een ander. Daarom kan de consument bij dit soort gepersonaliseerde items dus geen beroep doen op het herroepingsrecht.

Belangrijk om te weten: maatwerk gaat verder dan alleen kiezen uit standaardopties zoals kleur of maat. Pas als een product echt buiten de standaardopties is aangepast of gepersonaliseerd, valt het onder maatwerk. Dus als een consument bijvoorbeeld een unieke kleur kiest of het product speciaal voor hem is gemaakt, kan hij het niet zomaar retourneren. 

– Wanneer een product om gezondheids- of hygiëneredenen niet kan worden geretourneerd

Een andere uitzondering op het herroepingsrecht geldt voor producten die vanwege gezondheidsrisico’s of hygiëne niet kunnen worden teruggestuurd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geopende cosmetica, verzorgingsproducten, of intieme kledingstukken. Zodra de verzegeling van deze producten is verbroken, vervalt het herroepingsrecht. Dit is om te voorkomen dat artikelen die niet meer veilig of hygiënisch zijn, opnieuw worden verkocht aan een andere klant.

Let op: Deze uitzondering geldt alleen als het product verzegeld is én je de klant duidelijk hebt verteld dat retourneren niet mogelijk is zodra de verzegeling is verbroken. Wat precies wordt bedoeld met een verzegeling? Dat is niet heel specifiek vastgelegd in de wet. In de praktijk gaat het meestal om iets als folie of een plastic omhulsel.

– Levering van digitale inhoud

Als je digitale inhoud verkoopt, zoals een e-book of online cursus, is er een uitzondering op het herroepingsrecht. Dit betekent dat de klant zijn geld niet zomaar terug kan vragen nadat hij de digitale content heeft gedownload of toegang heeft gekregen tot de online inhoud.

Belangrijk: voordat je dit kunt toepassen, moet de klant expliciet instemmen dat hij zijn herroepingsrecht verliest zodra de download start / hij toegang krijgt. Dit doe je bijvoorbeeld door tijdens het betaalproces een vinkje te laten zetten. Zorg dat dit helder en goed geregeld is, anders blijft het herroepingsrecht alsnog van kracht.

– Als je een dienst levert binnen de bedenktijd

Een andere uitzondering op het herroepingsrecht betreft diensten die je binnen de bedenktijd levert. Stel dat een klant een massage boekt of een adviesgesprek aanvraagt, en deze vindt al plaats tijdens de bedenktijd. In dit geval vervalt het herroepingsrecht omdat de dienst al is uitgevoerd.

Als je een dienst levert die binnen de bedenktijd wordt uitgevoerd, kun je de ontbinding van de overeenkomst weigeren als:

  1. Je al bent begonnen met de uitvoering.
  2. Dit is gebeurd met de uitdrukkelijke toestemming van de consument.
  3. De consument afstand heeft gedaan van zijn recht om de overeenkomst te ontbinden.

Dit is op zich relatief eenvoudig te regelen, maar je moet er wel even iets voor doen. Voeg bijvoorbeeld tijdens het boekingsproces een duidelijke verklaring toe waarin de klant bevestigt dat hij akkoord gaat met het begin van de dienstverlening en afstand doet van het herroepingsrecht. 

Juridisch advies nodig over de uitzonderingen op het herroepingsrecht?

Wil je zeker weten dat je jouw retourbeleid correct hebt ingericht? Ons juridisch team staat klaar om je te helpen met vragen over het herroepingsrecht en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de wettelijke uitzonderingen. Neem gerust contact met ons op voor deskundig en praktische advies. 

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).