We krijgen regelmatig vragen van online ondernemers over welke producten en/of diensten nu wel of niet onder het herroepingsrecht vallen. En dat is best logisch, want de regels hierover zijn niet altijd even duidelijk. Om je alvast op weg te helpen, hebben onze juristen een overzicht samengesteld van de belangrijkste uitzonderingen op het herroepingsrecht.
– Als een product op maat wordt gemaakt
Wanneer een product speciaal naar de wensen van de consument is gemaakt of aangepast, vervalt het herroepingsrecht. Logisch, toch? Een op maat gemaakt product kan meestal niet opnieuw worden verkocht aan een ander. Daarom kan de consument bij dit soort gepersonaliseerde items dus geen beroep doen op het herroepingsrecht.
Belangrijk om te weten: maatwerk gaat verder dan alleen kiezen uit standaardopties zoals kleur of maat. Pas als een product echt buiten de standaardopties is aangepast of gepersonaliseerd, valt het onder maatwerk. Dus als een consument bijvoorbeeld een unieke kleur kiest of het product speciaal voor hem is gemaakt, kan hij het niet zomaar retourneren.
– Wanneer een product om gezondheids- of hygiëneredenen niet kan worden geretourneerd
Een andere uitzondering op het herroepingsrecht geldt voor producten die vanwege gezondheidsrisico’s of hygiëne niet kunnen worden teruggestuurd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geopende cosmetica, verzorgingsproducten, of intieme kledingstukken. Zodra de verzegeling van deze producten is verbroken, vervalt het herroepingsrecht. Dit is om te voorkomen dat artikelen die niet meer veilig of hygiënisch zijn, opnieuw worden verkocht aan een andere klant.
Let op: Deze uitzondering geldt alleen als het product verzegeld is én je de klant duidelijk hebt verteld dat retourneren niet mogelijk is zodra de verzegeling is verbroken. Wat precies wordt bedoeld met een verzegeling? Dat is niet heel specifiek vastgelegd in de wet. In de praktijk gaat het meestal om iets als folie of een plastic omhulsel.
– Levering van digitale inhoud
Als je digitale inhoud verkoopt, zoals een e-book of online cursus, is er een uitzondering op het herroepingsrecht. Dit betekent dat de klant zijn geld niet zomaar terug kan vragen nadat hij de digitale content heeft gedownload of toegang heeft gekregen tot de online inhoud.
Belangrijk: voordat je dit kunt toepassen, moet de klant expliciet instemmen dat hij zijn herroepingsrecht verliest zodra de download start / hij toegang krijgt. Dit doe je bijvoorbeeld door tijdens het betaalproces een vinkje te laten zetten. Zorg dat dit helder en goed geregeld is, anders blijft het herroepingsrecht alsnog van kracht.
– Als je een dienst levert binnen de bedenktijd
Een andere uitzondering op het herroepingsrecht betreft diensten die je binnen de bedenktijd levert. Stel dat een klant een massage boekt of een adviesgesprek aanvraagt, en deze vindt al plaats tijdens de bedenktijd. In dit geval vervalt het herroepingsrecht omdat de dienst al is uitgevoerd.
Als je een dienst levert die binnen de bedenktijd wordt uitgevoerd, kun je de ontbinding van de overeenkomst weigeren als:
- Je al bent begonnen met de uitvoering.
- Dit is gebeurd met de uitdrukkelijke toestemming van de consument.
- De consument afstand heeft gedaan van zijn recht om de overeenkomst te ontbinden.
Dit is op zich relatief eenvoudig te regelen, maar je moet er wel even iets voor doen. Voeg bijvoorbeeld tijdens het boekingsproces een duidelijke verklaring toe waarin de klant bevestigt dat hij akkoord gaat met het begin van de dienstverlening en afstand doet van het herroepingsrecht.