Checklist startende webshop

Gratis

Als webshophouder heb je een aantal wettelijke eisen waaraan je moet voldoen. Deze regels zijn bedoeld om de consument te beschermen, maar betekenen ook extra werk voor jouw bedrijf. Met onze handige checklist kan je eenvoudig controleren of je aan alle verplichtingen voldoet.

Bedenktijd bij webshops

Consumenten hebben een wettelijk recht op bedenktijd wanneer ze online shoppen. Dit noemen we ook wel het “herroepingsrecht”. Zorg ervoor dat jouw websitebezoekers weten hoe het herroepingsrecht werkt voordat ze gaan bestellen. Schets duidelijk de details van het retourbeleid op een gemakkelijk te vinden plek op jouw webshop, zodat klanten weten waar ze aan toe zijn.

Privacyverklaring verplicht voor webshops

Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het voor webwinkels verplicht om een privacyverklaring op hun website te publiceren. In deze verklaring moet duidelijk worden aangegeven welke persoonlijke informatie de webshop verzamelt en hoe deze informatie wordt gebruikt. Ook moeten consumenten inzicht krijgen in de manier waarop persoonsgegevens worden beveiligd en met wie de gegevens worden gedeeld.

De privacyverklaring moet transparant zijn en voldoen aan de vereisten van de AVG. Een onjuiste of onvolledige verklaring kan leiden tot (zeer hoge) boetes.

Prijzen op webshop: inclusief of exclusief btw?

Als je producten of diensten verkoopt aan consumenten, dien je jouw prijzen inclusief btw te vermelden. Wanneer je ook aan bedrijven levert kun je de totale prijs van het product of de dienst exclusief eventuele bijkomende kosten melden.

*Vul het formulier in en je krijgt onze checklist z.s.m. in je mailbox. Heb je nog vragen bij de concrete uitwerking hiervan voor jouw webshop? Boek dan direct hieronder een online adviesgesprek of mail de expert in kwestie: Hester Spaans – [email protected]

Jurist auteursrecht, privacyrecht, ICT-recht

Download checklist

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaan&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).