Zoek
Sluit dit zoekvak.

Commissieovereenkomst opstellen

Wil je jouw partners belonen voor het aanbrengen van een klant of het creëren van een ander zakelijk voordeel? Dan is het verstandig om dit soort commissieafspraken in een commissieovereenkomst vast te leggen. 

Commissieovereenkomst laten opstellen door Spaans&Spaans

Wil je een incentive bieden aan je partners om nieuwe leads te genereren? Dan kan het handig zijn om een commissieafspraak met deze partners te maken. Voor elke lead/klant/zakelijk voordeel die de partner aanbrengt of creëert, krijgt hij/zij een commissie. Afspraken over een dergelijke constructie leg je schriftelijk vast in een commissieovereenkomst. 

Wat is een commissie?

Een commissie is een bedrag dat aan iemand wordt betaald voor een verkoop of introductie die hij/zij heeft gedaan. Het maakt trouwens niet uit of je een klein bedrijf hebt of een grote onderneming runt: commissiebetalingen vormen vaak een uitstekend middel om mensen te motiveren om je bedrijf te promoten en zo extra inkomsten te genereren. 

Wat is een commissieovereenkomst?

Een commissieovereenkomst is een krachtig instrument om succes te belonen. Het is een schriftelijk contract tussen partijen waarin wordt vastgelegd hoe een beloning, meestal in de vorm van een percentage van de opbrengsten, wordt toegekend aan iemand die bijvoorbeeld een klant heeft binnengehaald of ander (financieel) voordeel heeft gebracht. Een schriftelijke overeenkomst biedt duidelijkheid en zekerheid voor beide partijen, en zorgt ervoor dat beloningen eerlijk en transparant worden verdeeld.

Commissieovereenkomst: wat moet erin staan?

Binnen een commissieovereenkomst worden verschillende aspecten geregeld. Enkele voorbeelden van afspraken die je kunt opnemen in een commissieovereenkomst zijn onder andere:

  1. De hoogte en berekeningswijze van de commissievergoeding die de partner zal ontvangen.
  2. Duidelijke richtlijnen over wat de partner wel en niet mag doen, met nadruk op het vermijden van onethische marketingpraktijken, zoals het gebruik van spamberichten.
  3. De vaststelling van het moment waarop de commissie wordt uitbetaald, en indien van toepassing, of er een minimumdrempel geldt voor de commissiebetaling.

Het opnemen van deze afspraken in de commissieovereenkomst draagt bij aan helderheid en wederzijds begrip tussen alle betrokken partijen.

Opstellen commissieovereenkomst door onze juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van zakelijke contracten en helpen regelmatig bedrijven bij het vertalen van hun commissiemodel naar concrete afspraken in een commissieovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen van een commissieovereenkomst? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).