Heb je een website laten ontwikkelen? Dan ben je waarschijnlijk bekend met het enthousiasme dat gepaard gaat met het lanceren van een gloednieuwe site. Maar na de lancering komt vaak een belangrijke vraag naar voren: wie is eigenlijk de eigenaar van de intellectuele eigendomsrechten van de website?
Omdat er keer op keer misverstanden ontstaan over het eigendom van ontwikkelde websites, leidt dit niet zelden tot juridische conflicten en teleurstellingen. Regelmatig krijgen wij vragen als de volgende over het eigendom van websites: “Ben ik als opdrachtgever niet automatisch eigenaar van wat er voor mij is gebouwd?” Helaas is het antwoord hierop niet zo simpel als het lijkt.
Wie is eigenlijk eigenaar van de website?
Veel (startende) ondernemers realiseren zich niet dat, wanneer ze een website laten ontwikkelen door een websitebouwer, de auteursrechten bij de bouwer liggen.
“Maar ik heb toch betaald om mijn website te laten bouwen?”
Betalen voor de ontwikkeling betekent niet automatisch dat je de intellectuele eigendomsrechten bezit. De algemene regel is dat degene die een werk maakt, ook de rechten daarop heeft. Met andere woorden, de maker, oftewel de websitebouwer, behoudt de rechten. Dit is alleen anders als de IE-rechten schriftelijk aan jou zijn overgedragen.
Stel je voor dat je een bedrijf runt en je huurt een websitebouwer in om een nieuwe website te maken. Je hebt alles netjes geregeld en betaald, en de website gaat live. Later wil je de website laten aanpassen of door een andere partij laten onderhouden. Tot je verrassing ontdek je dat je geen recht hebt op deze wijzigingen zonder toestemming van de oorspronkelijke bouwer. Dit komt doordat de auteursrechten bij de websitebouwer liggen en niet bij jou.
Afspraken maken over eigendom website
Wil je als opdrachtgever zeker weten dat je de intellectuele eigendomsrechten op je website bezit? Dan kun je niet passief blijven, maar zul je actief met jouw websitebouwer moeten afspreken dat deze zijn of haar auteursrechten op de website aan jou overdraagt.
Voor een overdracht van auteursrecht is overigens wel een schriftelijke akte vereist. Je hoeft deze akte niet door een notaris te laten opstellen, maar het is wel verstandig om hiervoor een jurist in te schakelen. Het komt namelijk vaak voor dat een gebrekkige akte van overdracht niet leidt tot een geldige overdracht van auteursrechten, of dat slechts een gedeeltelijke overdracht plaatsvindt.
Juridisch advies nodig over het intellectueel eigendom van je website?
Heb je een conflict met jouw websitebouwer over de intellectuele eigendomsrechten van je website of wil je juist voorkomen dat deze situatie ontstaat? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.