Wet- en regelgeving voor NFT’s


Het zijn zware tijden in NFT-land (lees ook: wat is een NFT eigenlijk?): een bear market waarvan het einde nog niet in zicht lijkt te zijn, crypto’s die instorten (Bitcoin is deze week naar de laagste koers in bijna een jaar tijd gedaald. Ook de Ethereum munt heeft het zwaar te verduren), paniekerige tweets op Twitter… Veel NFT verzamelaars hebben de HODL (“hold on for dear life”)  strategie even laten varen en verkopen hun NFT’s nu met behoorlijk wat verlies. In een wereld waarin behoorlijk wat geld omgaat ( tot nu toe werd er in 2022 al meer dan 35 miljard euro in NFT’s geïnvesteerd) en de toepassing van blockchaintechnologie de traditionele manier van investeren lijkt te veranderen, dringt de vraag zich op in hoeverre de NFT-markt gereguleerd is en wat de wet- en regelgeving voor NFT’s is.

Zijn NFT’s gereguleerd?

Een NFT kan worden aangeschaft met cryptovaluta. Soms zijn ze gratis of worden ze via een airdrop in je wallet geplaatst. De Ethereum (ETH) is de meest gebruikte cryptovaluta om nft’s mee aan te schaffen. Cryptovaluta’s zijn geen wettig betaalmiddel of financieel product, en vallen daarom niet onder de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht (Wft). De gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn (de vijfde anti-witwasrichtlijn) plaatst bedrijven die diensten aanbieden voor het wisselen tussen virtueel geld (crypto’s) en gewoon geld (fiduciair geld) en bedrijven die cryptobewaarportemonnees aanbieden, onder het integriteitstoezicht van De Nederlandsche Bank. Er bestaat dus wel wat toezicht op het moment van schrijven voor aanbieders van crypto’s, maar het toezicht van De Nederlandse Bank biedt geen (ruime) bescherming aan beleggers of consumenten. 

De Europese wetgever zit echter niet stil: de Verordening Markten in Cryptoactiva (MiCA) wordt as we speak voorbereid. Met deze nieuwe verordening zal de cryptomarkt worden gereguleerd. De MiCA maakt onderdeel uit van het Digital Finance-pakket: een pakket maatregelen dat meer ruimte moet creëren voor en impulsen geven aan het potentieel dat digitale financiële diensten bieden in termen van innovatie en concurrentie, terwijl toch de risico’s worden beperkt. Naar verwachting zal deze verordening in 2024 voor alle Europese lidstaten gaan gelden.

De verordening zal consumenten en beleggers wél beter moeten gaan beschermen (dat is in ieder geval het streven). Interessant om even te vermelden, is dat de MiCA oorspronkelijk niet zou gaan zien op NFT’s, maar de nieuwste geruchten iets anders lijken te voorspellen. Frankrijk zou namelijk uitgevers van NFT’s willen verplichten om een juridische entiteit op te richten, zich te laten registeren bij de autoriteiten en te voldoen aan regels op het gebied van consumentenbescherming, waarmee de reikwijdte van de MiCA aanzienlijk wordt uitgebreid. We houden jullie natuurlijk op de hoogte! 

Wet- en regelgeving voor NFT’s: het auteursrecht

We schreven al eerder in een blog dat je met de aanschaf van een NFT niet direct het (intellectueel) eigendom verkrijgt op het digitale werk. Het Nederlandse auteursrecht kent namelijk als uitgangspunt dat de maker van een creatief werk (zoals een fotograaf of grafisch ontwerper) de auteursrechthebbende is. Dit auteursrecht ontstaat trouwens helemaal vanzelf, daar hoeft de maker niets voor te doen.  We zien dat NFT-uitgevers steeds vaker in het smart contract de mogelijkheid opnemen om bij elke nieuwe verkoop van de NFT een percentage van de verkoopprijs te ontvangen. NFT’s lijken namelijk uitermate geschikt te zijn om toepassing te geven aan een volgrecht. In de auteurswet is vastgelegd dat de maker van een origineel kunstwerk bij iedere verkoop waarbij een professionele kunsthandelaar is betrokken, recht heeft op een vergoeding. In de praktijk is het soms knap ingewikkeld voor de kunstenaar om van dat recht gebruik te maken. Bij een NFT wordt dat allemaal een stuk gemakkelijker. 

NFT’s aanschaffen of uitgeven

Sta je op het punt om een NFT te minten of een NFT via een marktplaats zoals OpenSea aan te schaffen, maar heb je een juridische vraag over NFT’s of de transactie? Neem dan contact op met een van onze NFT-juristen of boek direct een online adviesgesprek (i.e. ask a lawyer-gesprek).

Ook bedrijven die van plan zijn NFT’s uit te geven, kunnen bij ons terecht. Boek direct een online adviesgesprek met een van onze juristen, en start jouw NFT avontuur vandaag nog!Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?