Wat zijn de wettelijke regels voor dropshipping?

Dropshipping is voor heel veel startende ondernemers een snelle manier om een eigen bedrijf te beginnen zonder grote investeringen te hoeven doen. Kort gezegd, is dropshipping een webwinkel die niet zelf een voorraad aanhoudt, maar producten rechtstreeks door haar leveranciers aan haar klanten laat versturen. Dat klinkt natuurlijk best aantrekkelijk (je hoeft immers niet te investeren in het aanleggen van een voorraad), maar in de praktijk gaat het af en toe goed mis. 

Is dropshipping verboden?

Even voor de goede orde: dropshipping is niet verboden. Je mag dus als ondernemer ervoor kiezen om, bijvoorbeeld, producten aan te bieden in jouw website die je niet op voorraad hebt, maar worden geleverd door de leverancier. Voor die producten mag je ook nog eens meer geld vragen dan de originele prijs. 

In andere woorden: er is niks illegaals aan dropshipping. Toch gaat het heel vaak mis. Zo werd recent nog de dropshipper Wearpods op de vingers getikt door de ACM voor het niet naleven van de consumentenregels. Als webshop die aan dropshipping doet, moet je zelf ervoor zorgen dat je voldoet aan de wet, zoals regels over de wettelijke garantie of het herroepingsrecht. Je mag jouw klanten dus niet doorverwijzen naar jouw leverancier. Doe je dit wel, dan laat loop je het risico om beboet te worden door de ACM. 

Herroepingsrecht bij dropshipping

Als dropshipper ben jij zelf verantwoordelijk voor de naleving van consumentenregels. Dit betekent onder andere dat je de consument op de juiste wijze moet informeren over zijn herroepingsrecht. Als de consument gebruik wenst te maken van zijn herroepingsrecht, zal jij dit dus ook daadwerkelijk moeten afhandelen. Met “afhandelen” bedoelen we: het terugnemen van de producten, het beoordelen van eventuele waardevermindering, het regelen van de terugbetaling binnen 14 dagen, etc. Ook als jouw leverancier heeft aangegeven geen producten retour te nemen, zal je retouren dus moeten accepteren. In andere woorden: je kan je niet ‘verschuilen’ achter jouw leverancier (tenzij je natuurlijk goede contractuele afspraken hebt gemaakt met deze).

Verantwoordelijk voor de bezorging

Jij bent als dropshipper ook verantwoordelijk voor de bezorging van de producten. Dit is natuurlijk best een risico aangezien het in de praktijk de leverancier is die de bezorging op zich zal nemen. Je hebt dus maar weinig controle over hoe de levering van producten verloopt. Als jouw leverancier een pakket niet of te laat bezorgt, ben jij hiervoor jegens jouw klant verantwoordelijk. Daarom is het essentieel om met jouw leverancier duidelijke afspraken te maken over de levering van producten. Denk dan aan afspraken over de transporteur, de levertijd, aansprakelijkheid bij beschadiging van een product, enzovoorts. Deze afspraken maak je natuurlijk in een schriftelijk contract.

Garantie bij dropshipping

De consument heeft altijd recht op de wettelijke garantie. Dit betekent, kort gezegd, dat de consument recht heeft op een deugdelijk product. Het product moet aan de verwachtingen voldoen die de consument redelijkerwijs mocht hebben. Voldoet het product niet aan de verwachtingen, dan ben jij als dropshipper verantwoordelijk voor vervanging of reparatie. Behoeft weinig voorstellingsvermogen dat dit best een grote verantwoordelijkheid betreft. Belangrijk om ook hier goede afspraken met je leverancier over te maken. 

Inbreuk IE-rechten

Het is natuurlijk niet jou bedoeling om namaakproducten te verkopen, maar als dropshipper heb je maar weinig zicht op de producten die je verkoopt. Als je een leverancier treft die het niet zo nauw neemt met de intellectuele eigendomsrechten van anderen, loop je het risico dat jij (onbewust) onrechtmatig bezig bent. Door het aanbieden van namaakproducten, maak je namelijk inbreuk op de ie-rechten van derden en dat is verboden. Denk je nou: “ah, dat zal allemaal wel meevallen”? Think again! Wij krijgen regelmatig berichten van – kleine – webwinkels die duizenden euro’s aan boetes/schadevergoeding moeten betalen omdat ze, per ongeluk, inbreuk hebben gemaakt op de ie-rechten van een ander bedrijf.

Om een dergelijke onwenselijke situatie te voorkomen, is het essentieel om in een dropshipping-contract met jouw leverancier op te nemen dat jouw leverancier garandeert dat zijn producten geen inbreuk maken op de ie-rechten van derden. Het liefst neem je natuurlijk ook nog even een vrijwaring op.

Moet je dropshipping vermelden?

We krijgen wel eens de vraag van dropshippers of het ook verplicht is om te vermelden dat ze aan dropshipping doen. Het antwoord: nee, dat is niet verplicht. Je hoeft dus niet op je website te vermelden dat je een dropshipper bent.

Opstellen van een dropshipping-contract

Als dropshipper ben jij zelf verantwoordelijk voor de naleving van consumentenregels. Daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken met jouw leverancier over de kwaliteit van de producten (garanties), de levertijd, enzovoorts. Wij stellen met enige regelmaat dit soort contracten op. Neem contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?