Search
Close this search box.
mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Wat zijn de wettelijke regels voor dropshipping?

Dropshipping is voor heel veel startende ondernemers een snelle manier om een eigen bedrijf te beginnen zonder grote investeringen te hoeven doen. Kort gezegd, is dropshipping een webwinkel die niet zelf een voorraad aanhoudt, maar producten rechtstreeks door haar leveranciers aan haar klanten laat versturen. Dat klinkt natuurlijk best aantrekkelijk (je hoeft immers niet te investeren in het aanleggen van een voorraad), maar in de praktijk gaat het af en toe goed mis. 

Is dropshipping verboden?

Even voor de goede orde: dropshipping is niet verboden. Je mag dus als ondernemer ervoor kiezen om producten aan te bieden in jouw webshop die je niet op voorraad hebt, maar die zullen worden geleverd door de leverancier. Voor die producten mag je ook nog eens meer geld vragen dan de originele prijs. 

In andere woorden: er is niks illegaals aan dropshipping. Toch gaat het heel vaak mis. Zo werd recent nog de dropshipper Wearpods op de vingers getikt door de ACM voor het niet naleven van de consumentenregels. Een webshop die aan dropshipping doet moet er zelf voor zorgen dat het voldoet aan de wet, zoals regels over de wettelijke garantie of het herroepingsrecht. Je mag jouw klanten dus niet doorverwijzen naar jouw leverancier. Doe je dit wel, dan loop je het risico om beboet te worden door de ACM. 

Herroepingsrecht bij dropshipping

Als dropshipper ben je zelf verantwoordelijk voor de naleving van consumentenregels. Dit betekent onder andere dat je de consument op de juiste wijze moet informeren over zijn herroepingsrecht. Als de consument gebruik wenst te maken van zijn herroepingsrecht, zal jij dit dus ook moeten afhandelen. Met “afhandelen” bedoelen we: het terugnemen van de producten, het beoordelen van eventuele waardevermindering, het regelen van de terugbetaling binnen 14 dagen, etc. Ook als jouw leverancier heeft aangegeven geen producten retour te nemen, zal je retouren moeten accepteren. In andere woorden: je kunt je niet verschuilen achter jouw leverancier.

Verantwoordelijk voor de bezorging

Jij bent als dropshipper ook verantwoordelijk voor de bezorging van de producten. Dit is natuurlijk best een risico aangezien het in de praktijk de leverancier is die de bezorging op zich zal nemen. Je hebt immers maar weinig controle over hoe de levering van producten verloopt. Als jouw leverancier een pakket niet of te laat bezorgt, ben jij hiervoor jegens jouw klant verantwoordelijk. Daarom is het essentieel om met jouw leverancier duidelijke afspraken te maken over de levering van producten.

Denk dan aan afspraken over de transporteur, de levertijd, aansprakelijkheid bij beschadiging van een product, enzovoorts. Deze afspraken maak je natuurlijk in een schriftelijk contract.

Garantie bij dropshipping

De consument heeft altijd recht op de wettelijke garantie. Dit betekent, kort gezegd, dat de consument recht heeft op een deugdelijk product. Het product moet aan de verwachtingen voldoen die de consument redelijkerwijs mocht hebben. Voldoet het product niet aan deze verwachtingen, dan ben jij als dropshipper verantwoordelijk voor vervanging of reparatie. Het is wederom belangrijk om ook hierover goede afspraken met je leverancier te maken. 

Inbreuk IE-rechten

Het is natuurlijk niet de bedoeling om namaakproducten te verkopen, maar als dropshipper heb je maar weinig zicht op de producten die je verkoopt. Als je een leverancier treft die het niet zo nauw neemt met de intellectuele eigendomsrechten van anderen, loop je het risico dat jij (onbewust) onrechtmatig bezig bent. Door het aanbieden van namaakproducten, maak je namelijk inbreuk op de ie-rechten van derden en dat is verboden. Denk je nou: “ah, dat zal allemaal wel meevallen”? Think again! Wij krijgen regelmatig berichten van – kleine – webwinkels die duizenden euro’s aan boetes/schadevergoeding moeten betalen omdat ze, per ongeluk, inbreuk hebben gemaakt op de ie-rechten van een ander bedrijf.

Om een dergelijke onwenselijke situatie te voorkomen, is het essentieel om in een dropshipping-contract met jouw leverancier op te nemen dat de leverancier garandeert dat zijn producten geen inbreuk maken op de ie-rechten van derden. Het liefst neem je natuurlijk ook nog even een vrijwaring op.

Moet je dropshipping vermelden?

We krijgen wel eens de vraag van dropshippers of het ook verplicht is om te vermelden dat ze aan dropshipping doen. Het antwoord: nee, dat is niet verplicht. Je hoeft dus niet op je website te vermelden dat je een dropshipper bent.

Opstellen van een dropshipping-contract

Als dropshipper ben jij zelf verantwoordelijk voor de naleving van consumentenregels. Daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken met jouw leverancier over de kwaliteit van de producten (garanties), de levertijd, enzovoorts. Wij stellen met enige regelmaat dit soort contracten op. We beoordelen ze natuurlijk ook. Neem contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).