Zoek
Sluit dit zoekvak.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Waarom zijn ict’ers toch zo gek op NDA’s

Een geheimhoudingsovereenkomst, beter bekend bij de gemiddelde ict’er onder de benaming ‘non-disclosure agreement’ (NDA), wordt gebruikt om vertrouwelijke informatie te delen. Ze zijn er in alle soorten en maten, van een a4tje tot halve boekwerken. In een NDA wordt in ieder geval omschreven welke informatie vertrouwelijk is tussen partijen, wat de verplichtingen over en weer zijn en voor hoe lang deze gelden, met wie de informatie mag worden gedeeld en wat de gevolgen zijn bij overtreding van de afspraken. Als je als ict’er een goed idee hebt, kan het dus best (oké, behoorlijk) handig zijn om af te spreken dat anderen er niet zomaar met jouw idee vandoor kunnen gaan. Het werkt ook de andere kant op: een werkgever wil jou graag in dienst nemen als app-ontwikkelaar en vraagt jou een NDA te ondertekenen.

Laatst sprak ik op een conferentie over het wel of niet tekenen van een NDA met een buitenlandse software developer. Zijn antwoord?

If the party looks interesting, I sign it. If not, for example because the party has an annoying attitude, I won’t.


Nu kan ik je vertellen: de desbetreffende software developer is bijzonder intelligent. Voor mij in ieder geval reden genoeg om deze blog te schrijven, waarin vijf valkuilen met betrekking tot NDA’s worden beschreven voor ict’ers.


1: De NDA wordt niet gelezen

Hopelijk klink ik nu niet al te generaliserend, maar ict’ers vinden contracten vaak vermoeiend en worden er al helemaal niet blij van om drie weken op die langzame advocaat te wachten die de NDA zou controleren. In een fast world wil je nou eenmaal snel handelen! Inmiddels kijk ik niet meer gek op als ik hoor hoe vaak een DNA simpelweg niet gelezen wordt. Waarom moet je dit toch doen? Soms worden er in een NDA stiekem clausules opgenomen, die daar eigenlijk helemaal niet horen te staan. Zo kan er een concurrentieclausule in zijn opgenomen die je niet binnen die specifieke NDA had verwacht, maar wel degelijk grote gevolgen kan hebben. Misschien is er een bepaling opgenomen over intellectueel eigendom, waarin een werkgever voor het gemak heeft opgenomen dat alle door de werknemer ontwikkelde software eigendom is van het bedrijf. Weet dus waar jij jezelf aan bindt als je tekent, de gevolgen kunnen echt groot zijn!


2: Een NDA is genoeg

Het is toch op zijn minst bijzonder te noemen, dat er in de ict-wereld om de haverklap NDA’s worden getekend, maar er verder niets wordt afgesproken. Het idee van een NDA is dat, juist omdat er meestal nog geen overeenkomst is gesloten, je toch afspreekt dat een ander er niet met jouw briljante ideeën vandoor kan gaan. In zoverre regelt de NDA dus helemaal niets over de (eventuele) overeenkomst en dit moet je ook niet in een NDA willen regelen.


3: Te gulzig met NDA’s uitdelen

Hoe vaak wordt er niet gevraagd een NDA te onderteken, terwijl er nog niet eens een eerste afspraak heeft plaatsgevonden tussen partijen? Het is onredelijk om met NDA’s aan te komen zetten, terwijl er geen echt gesprek over het project heeft plaatsgevonden. Teken dus niet zomaar een NDA voordat je ook maar enig idee hebt waar het project over gaat.


4: Alles is vertrouwelijk!

Een van de grootste valkuilen bij NDA’s is dat er totaal niet gedefinieerd wordt wat partijen nou precies echt vertrouwelijk willen houden. Als een NDA dusdanig ‘open’ is dat bijna alles onder ‘vertrouwelijke informatie’ gaat vallen, kan dit tot grote problemen leiden.


5: Geen duidelijke termijn in de NDA

Sommige NDA’s omschrijven niet duidelijk de termijn waarbinnen de informatie vertrouwelijk behoort te blijven. Dit kan binnen de tech-sector problemen opleveren, aangezien er binnen het ‘wereldje’ continu nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden.

Opstellen NDA

Wil je jouw NDA door onze juristen laten opstellen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).