Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Startende ondernemer? Voorkom deze 5 juridische valkuilen

Je hebt een goed plan, bent net langs de KvK geweest om een bedrijf te registreren en kunt niet wachten om je eerste klant te mogen ontvangen. Als startende ondernemer komt er best veel op je af. Er moeten keuzes worden gemaakt en tegelijkertijd spelen er ook enkele juridische aspecten een rol. Het is dan makkelijk om het overzicht te verliezen. Zo bestaan er een aantal juridische valkuilen die veel starters over het hoofd zien, terwijl deze prima te vermijden zijn. In deze blog bespreken we alvast 5 juridische valkuilen waar je als beginnende ondernemer op moet letten.


Ervan uitgaan dat klanten op tijd betalen

Het is een feit, jouw allereerste opdracht is afgerond en nu is het dan eindelijk tijd voor het moment waar je zo lang naar toe hebt geleefd: het versturen van een factuur. Netjes zet je ergens onderaan de factuur in kleine lettertjes dat de klant binnen 14 dagen moet betalen. Makkelijk toch? Iets wat elke ondernemer al heel snel leert, is dat klanten vaak niet op tijd betalen. Zeker als startende ondernemer is dit lastig, want je hebt vaak nog geen financiële buffer. Het is belangrijk dat je weet wat de wet- en regelgeving is bij niet (op tijd) betalende klanten.


Geen Algemene Voorwaarden hanteren

Startende ondernemers vinden de kosten voor het laten opstellen van Algemene Voorwaarden door een specialist vaak erg hoog. Dit leidt ertoe, dat starters zelf aan de slag gaan en veelal Algemene Voorwaarden van de concurrent kopiëren. Algemene Voorwaarden worden niet door de meeste ondernemers gehanteerd “omdat het nu eenmaal zo hoort”. Ze zijn er, omdat ze een belangrijke beschermingsfunctie hebben! Juist starters, die veelal beginnen met een eenmanszaak, doen er goed aan om hun aansprakelijkheid zoveel mogelijk uit te sluiten en te beperken, duidelijke afspraken te maken over de betaaltermijn van facturen, de mogelijkheid tot opzegging van de overeenkomst, enzovoorts. Middels het gebruik van Algemene Voorwaarden heb je dit allemaal al van tevoren geregeld. Ben je tot de conclusie gekomen dat het toch wel verdomd handig kan zijn om jouw Algemene Voorwaarden te laten opstellen, en wil je hier graag een jurist voor inschakelen? Ga dan wel even na of de jurist die je op het oog hebt, wel de juiste achtergrond heeft. Niet elke jurist stelt regelmatig Algemene Voorwaarden op en is hier in thuis.


Akkoord gaan met de overeenkomst van de klant

Hoe graag je de opdracht ook wilt, je moet nooit zomaar een overeenkomst (en/of Algemene Voorwaarden) tekenen zonder dat je weet waarvoor je tekent. Je zal namelijk niet de eerste startende ondernemer zijn die een vervelende opzegclausule in zijn contract heeft. Het kan daarnaast ook behoorlijk vervelende gevolgen hebben, als er ergens in artikel 18.3 van de Algemene Voorwaarden van jouw klant staat dat laatstgenoemde pas na 60 dagen hoeft te betalen.

Al helemaal uit den boze is het mondeling aangaan van een overeenkomst. Hoewel ook een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig is (een overeenkomst hoeft dus niet op papier te staan), wordt het wel heel lastig om je klant aan de gemaakte afspraken te houden, wanneer je voor het bestaan van deze afspraken geen enkel bewijs hebt. Moraal van het verhaal: leg zoveel mogelijk schriftelijk vast, maar zorg ervoor dat jij achter deze afspraken staat. Weet waar je voor tekent!


Vergeten om je merk in te schrijven

Zorg er allereerst voor dat je geen inbreuk maakt op de intellectuele eigendomsrechten van anderen. Controleer dus altijd even of jouw verzonnen naam niet al is geregistreerd. Is dit niet het geval? Dan doe je er verstandig aan om jouw merknaam te registreren. Hoewel je er nu misschien nog niet zo bij stilstaat omdat je bezig bent met het opstarten van je bedrijf, is het zonde als je er een jaar later achterkomt dat een ander “jouw” merk heeft geregistreerd.


Niks afspreken over de auteursrechten

Het is ongelofelijk zonde als je niets afspreekt over de auteursrechten van een project en daardoor in de problemen komt. Stel je eens voor dat je jouw website laat ontwikkelen door een developer. Na een moeizame samenwerking komt het project tot stilstand: je wilt liever vandaag dan morgen nog van de developer af. Je hebt inmiddels echter al heel wat geld in jouw website gestoken en wilt het wel gewoon laten doorontwikkelen door de nieuwe developer die je op het oog hebt. De developer weigert echter de broncode af te geven, en wijst jou erop dat je – gelet op zijn auteursrechten – niet zomaar de website mag doorontwikkelen. Andersom kan natuurlijk ook: je bent grafisch ontwerper, om maar iets te noemen, en begint aan jouw eerste opdracht. Doordat je niks hebt afgesproken over de auteursrechten, hebben jij en jouw klant mogelijk hele andere verwachtingen hieromtrent. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen. Hoe moet het dan wel? Door van tevoren duidelijke afspraken te maken hierover!

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).