Voorkom deze 5 juridische valkuilen als startende ondernemer.

Je hebt een goed plan, bent net langs de KvK geweest om jouw bedrijf te registreren en kan niet wachten om je eerste klant te mogen ontvangen. Ondernemen is gaandeweg leren (daar ben jij het zelf ook over eens), maar er zijn een aantal juridische valkuilen die de meeste starters maken, terwijl deze prima te vermijden zijn. Lees daarom even deze blog door en zorg ervoor dat jij wel voorbereid bent!


Ervan uitgaan dat klanten op tijd betalen

Het is een feit, jouw allereerste opdracht is afgerond en nu is het dan eindelijk tijd voor het moment waar je zo lang naar toe hebt geleefd: het versturen van een factuur. Netjes zet je ergens onderaan de factuur in kleine lettertjes dat de klant binnen 14 dagen moet betalen. Makkelijk toch? Iets wat elke ondernemer al heel snel leert, is dat klanten vaak niet op tijd betalen. Zeker als startende ondernemer is dit lastig, want je hebt vaak nog geen financiële buffer. Het is belangrijk dat je weet wat de wet- en regelgeving is bij niet (op tijd) betalende klanten.


Geen Algemene Voorwaarden hanteren

Startende ondernemers vinden de kosten voor het laten opstellen van Algemene Voorwaarden door een specialist vaak erg hoog. Dit leidt ertoe, dat starters zelf aan de slag gaan en veelal Algemene Voorwaarden van de concurrent kopiëren. Algemene Voorwaarden worden niet door de meeste ondernemers gehanteerd “omdat het nu eenmaal zo hoort”. Ze zijn er, omdat ze een belangrijke beschermingsfunctie hebben! Juist starters, die veelal beginnen met een eenmanszaak, doen er goed aan om hun aansprakelijkheid zoveel mogelijk uit te sluiten en te beperken, duidelijke afspraken te maken over de betaaltermijn van facturen, de mogelijkheid tot opzegging van de overeenkomst, enzovoorts. Middels het gebruik van Algemene Voorwaarden heb je dit allemaal al van tevoren geregeld. Ben je tot de conclusie gekomen dat het toch wel verdomd handig kan zijn om jouw Algemene Voorwaarden te laten opstellen, en wil je hier graag een jurist voor inschakelen? Ga dan wel even na of de jurist die je op het oog hebt, wel de juiste achtergrond heeft. Niet elke jurist stelt regelmatig Algemene Voorwaarden op en is hier in thuis.


Akkoord gaan met de overeenkomst van de klant

Hoe graag je de opdracht ook wilt, je moet nooit zomaar een overeenkomst (en/of Algemene Voorwaarden) tekenen zonder dat je weet waarvoor je tekent. Je zal namelijk niet de eerste startende ondernemer zijn die een vervelende opzegclausule in zijn contract heeft. Het kan daarnaast ook behoorlijk vervelende gevolgen hebben, als er ergens in artikel 18.3 van de Algemene Voorwaarden van jouw klant staat dat laatstgenoemde pas na 60 dagen hoeft te betalen.

Al helemaal uit den boze is het mondeling aangaan van een overeenkomst. Hoewel ook een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig is (een overeenkomst hoeft dus niet op papier te staan), wordt het wel heel lastig om je klant aan de gemaakte afspraken te houden, wanneer je voor het bestaan van deze afspraken geen enkel bewijs hebt. Moraal van het verhaal: leg zoveel mogelijk schriftelijk vast, maar zorg ervoor dat jij achter deze afspraken staat. Weet waar je voor tekent!


Vergeten om je merk in te schrijven

Zorg er allereerst voor dat je geen inbreuk maakt op de intellectuele eigendomsrechten van anderen. Controleer dus altijd even of jouw verzonnen naam niet al is geregistreerd. Is dit niet het geval? Dan doe je er verstandig aan om jouw merknaam te registreren. Hoewel je er nu misschien nog niet zo bij stilstaat omdat je bezig bent met het opstarten van je bedrijf, is het zonde als je er een jaar later achterkomt dat een ander “jouw” merk heeft geregistreerd.


Niks afspreken over de auteursrechten

Het is ongelofelijk zonde als je niets afspreekt over de auteursrechten van een project en daardoor in de problemen komt. Stel je eens voor dat je jouw website laat ontwikkelen door een developer. Na een moeizame samenwerking komt het project tot stilstand: je wilt liever vandaag dan morgen nog van de developer af. Je hebt inmiddels echter al heel wat geld in jouw website gestoken en wilt het wel gewoon laten doorontwikkelen door de nieuwe developer die je op het oog hebt. De developer weigert echter de broncode af te geven, en wijst jou erop dat je – gelet op zijn auteursrechten – niet zomaar de website mag doorontwikkelen. Andersom kan natuurlijk ook: je bent grafisch ontwerper, om maar iets te noemen, en begint aan jouw eerste opdracht. Doordat je niks hebt afgesproken over de auteursrechten, hebben jij en jouw klant mogelijk hele andere verwachtingen hieromtrent. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen. Hoe moet het dan wel? Door van tevoren duidelijke afspraken te maken hierover!

Ik ben op zoek naar..

Nieuwsbrief ontvangen?

*Je kan je op elk moment afmelden voor onze nieuwsbrief (die we max. 1 keer per maand versturen). Jouw persoonsgegevens gebruiken wij alleen om de nieuwsbrief aan je op te sturen. In onze privacyverklaring lees je hier meer over. 

Volg je ons?

Wil je onze nieuwbsrief ontvangen?

*Je kan je op elk moment afmelden voor onze nieuwsbrief (die we max. 1 keer per maand versturen). Jouw persoonsgegevens gebruiken wij alleen om de nieuwsbrief aan je op te sturen. In onze privacyverklaring  lees je hier meer over. 

Even kennismaken.
Wil je een offerte aanvragen, een korte juridische vraag stellen, een samenwerking voorstellen of gewoon even kennismaken? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk is het eerste contact altijd vrijblijvend. Je zit echt nergens aan vast, no worries. Stuur een e-mail naar contact@spaans-spaans.com, bel ons op 020 261 9633 of neem direct contact op.
Scroll naar top