Search
Close this search box.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Schakel je iemand in om jouw website te maken? Dit zijn de juridische zaken waar jij op moet letten.

Bijna alle startende ondernemers beginnen hun avontuur als ondernemer met het maken van een eigen website. Als je een beetje “html-css” onderlegd bent, kan je misschien zelf een basis website ontwikkelen. De meeste ondernemers zullen hun website echter laten maken door een derde partij die daarin gespecialiseerd is. Vol enthousiasme begint de opdrachtnemer aan jouw website, maar hebben jullie eigenlijk wel goede afspraken gemaakt? Tot onze schrik zien wij bij Spaans&Spaans dat veel ondernemers opdracht geven tot het maken van een website, zonder hierbij de juridische aspecten voldoende in ogenschouw te nemen. En dat is toch eigenlijk best wonderlijk, aangezien er juist bij het maken van een website van alles mis kan gaan.

Wanneer je een website laat maken, dien je – in ieder geval – te letten op het volgende:


1. Auteursrechten!

Indien je verzuimt afspraken te maken over de auteursrechten van de ontwikkelde website, ligt het auteursrecht hierop in principe bij de opdrachtnemer. Jij krijgt enkel een impliciete licentie. Dit is ook logisch, want anders zou je een website opgeleverd krijgen waar je vervolgens helemaal niets mee kan. Desalniettemin is het “hebben” van een impliciete licentie niet echt iets om naar huis over te schrijven. Onder deze licentie mag jij immers lang niet alles doen met jouw website waar je wellicht behoefte aan hebt.

Zo is het jou vaak niet toegestaan om op een grijze zondagmiddag even het design van jouw website aan te passen. Of bijvoorbeeld wat extra code toe te voegen. Stel je eens het scenario voor dat je op een gegeven moment ruzie krijgt met de maker van jouw website. Het laatste wat je dan wilt, is gedwarsboomd worden door een “boze opdrachtnemer”, zodat je jouw website niet zelf kunt aanpassen en wijzigingen enkel en alleen door de opdrachtnemer mag laten uitvoeren. Zonder goede afspraken omtrent het auteursrecht steven je in een dergelijk scenario al snel af op een catastrofe.

Dit soort gedoe kun je gemakkelijk vooraf voorkomen, door een goede licentie te hanteren, of de overdracht van de auteursrechten op de website te bewerkstelligen. In een licentie spreek je de voorwaarden af waaronder jij gebruik mag maken van de software (en mogelijk het design, enzovoorts). In tegenstelling tot een impliciete licentie, weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn, omdat er vooraf is onderhandeld over het gebruik van de website. Indien je een overdracht overeenkomt met de opdrachtnemer, is het gebruikelijk dat hiertegenover een aanvullende vergoeding staat, die je los moet zien van het honorarium dat je voor de ontwikkeling van de website hebt betaald. Auteursrechten kunnen alleen worden overgedragen via een zogenaamde akte (een ondertekend schriftelijk stuk). Spreken jullie mondeling of via de mail af dat auteursrechten worden overgedragen? Dan is dit niet geldig en heeft er geen overdracht plaatsgevonden. Let hier dus wel even op.

Voor de volledigheid: als je een website laat maken door een partij die gebruik maakt van templates (bijvoorbeeld via WordPress, Squarespace of Wix), zit het net even iets anders met de auteursrechten op jouw website. Ga in zo’n geval altijd even bij de maker na welke licentie er is aangeschaft voor de template (tenzij jij natuurlijk zelf de template hebt aangeschaft, in welk geval jij zelf de licentie dient te bestuderen), om problemen achteraf te voorkomen.


2. Algemene voorwaarden van de maker

Het komt geregeld voor dat er helemaal geen afspraken op papier worden gezet, maar websitebouwers kunnen natuurlijk hun eigen Algemene Voorwaarden van toepassing verklaren op de overeenkomst. Ga hier niet zomaar klakkeloos mee akkoord, maar lees alles goed door en eventueel loont het zelfs om te onderhandelen over de voorwaarden. Veel ondernemers beseffen niet goed wat er allemaal bij het bouwen van een website komt kijken. Wil jij bijvoorbeeld dat jouw website een bepaalde speed-score kan halen? Spreek dat dan af met de opdrachtgever! Vind je het belangrijk dat een opdrachtgever ook onderhoud blijft leveren aan jouw website na oplevering, zorg er dan voor dat jullie dat vooraf wel hebben besproken. Is het voor jou heel belangrijk dat jouw website echt op een bepaalde datum online komt? Spreek af dat deze dag een fatale termijn is. Wil je dat de domeinnaam en hosting van jouw website wordt geregeld door de maker? Zet het op papier! En zo kunnen we nog wel even doorgaan met vragen als: wie gaat eigenlijk de content van de website bezorgen? Moet jouw website ook aan bepaalde SEO-eisen voldoen? Wil je dat de maker ook back-ups maakt? Enzovoorts.


3. Juridische eisen aan de website

Op bijna elke website zal wet- en regelgeving van toepassing zijn. Met de intreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, zijn we overspoeld met privacy- en cookieverklaringen. Ga bij de maker van jouw website na in hoeverre deze rekening houdt met de actuele privacy-eisen die aan websites worden gesteld. Zo zal een website niet meer gegevens moeten verzamelen van websitebezoekers dan nodig is, en mogen sommige cookies en soortgelijke technieken enkel worden geplaatst met voorafgaande toestemming van de websitebezoeker.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).