Zoek
Sluit dit zoekvak.
mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Regels voor het plaatsen van reviews

Recent heeft een Nederlandse webshop een boete van een ton ontvangen voor het misleiden van consumenten bij de verkoop van diverse producten. De reden waarom de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de boete oplegde? De webwinkel plaatste positieve reviews die nep waren en verborg negatieve reviews van echte klanten. Ook waren ze onduidelijk over de levertijd van de aangeschafte producten. In mei 2022 zijn strengere regels voor het gebruik van reviews in werking getreden. De ACM lijkt met dit boetebesluit een duidelijk signaal af te willen geven aan webwinkeliers.

Wat is er wel en niet toegestaan wanneer het op de reviews van jouw bedrijf aankomt? In deze blog leggen wij het je uit.

Reviews plaatsen: echte ervaringen

De meeste consumenten lezen de reviews van een bedrijf voordat ze overgaan tot de aanschaf van een product of dienst. Het is daarom belangrijk dat reviews authentiek zijn (en dus is het ook niet zo gek dat de ACM hierop controleert). De desbetreffende webshop plaatste meerdere reviews die niet authentiek waren en schetste daarmee een beeld van het bedrijf dat niet klopte met de werkelijkheid. Deze handelswijze was volgens de ACM misleidend (in de zin van artikel 6:193c, eerste lid, aanhef en onder b en c, BW en artikel 6:193g, aanhef en onder v, BW). De webshop gaf nog aan dat de fake reviews maar een klein percentage van alle reviews was, maar dat argument kon hen niet baten. Volgens de ACM doet een dergelijk argument niks af aan de overtredingen.

Wat zijn de regels voor reviews?

Het was natuurlijk al niet toegestaan om zomaar fake reviews te plaatsen voor jouw bedrijf, maar sinds vorig jaar is dit zelfs in de wet verankerd. In artikel 6:193g onder aa BW is nu opgenomen dat het plaatsen of doen plaatsen van valse beoordelingen of aanbevelingen van consumenten of op misleidende wijze voorstellen van consumentenbeoordelingen of sociale media-aanbevelingen, teneinde producten te promoten, een misleidende handelspraktijk is.

Als handelaar dien je zelf reviews eerst op echtheid te beoordelen, voordat je ze op jouw webshop mag plaatsen. Natuurlijk kun je niet altijd garanderen dat een review authentiek is. Van handelaren wordt daarom een inspanningsverplichting verwacht, om de review op authenticiteit te beoordelen. Bovendien zul je als handelaar informatie moeten verstrekken aan de consument over of en hoe je verzekert dat gepubliceerde reviews afkomstig zijn van consumenten die het product daadwerkelijk hebben gebruikt of aangekocht.

Je mag bovendien geen partijen inschakelen om (al dan niet tegen betaling) fake reviews voor jouw bedrijf te laten plaatsen. Wel mag je een partij (bijvoorbeeld een influencer in het kader van influencer marketing) betalen of een ander voordeel verschaffen om jouw product uit te testen en hierover een (eerlijke) review te schrijven, maar dan zul je dit wel bij de review moeten vermelden (bijvoorbeeld door een label “Gesponsord” bij de review te plaatsen).

Negatieve reviews mag je trouwens niet zomaar verwijderen (tenzij het natuurlijk een fake review betreft en je dit ook kunt aantonen).

Sancties

Houdt een handelaar zich niet aan het bovenstaande, dan is er sprake van een misleidende handelspraktijk. De ACM is bevoegd om sanctionerend op te treden en kan een bestuurlijke boete opleggen. Die boetes kunnen voor webwinkeliers, zoals ook in deze zaak het geval was, behoorlijk oplopen (zie ook de Boetebeleidsregel ACM 2014).

Twijfel je of je als webwinkelier voldoet aan de regels op het gebied van consumentenbescherming, neem dan gerust contact met ons op.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).