Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Mag een concurrent ons product vergelijken met het zijne?

Heb je een concurrent die zijn product of dienst (op een irritante manier) vergelijkt met dat van jou in een reclameboodschap, en vraag je je af of dat eigenlijk wel mag? Goed dat je dit opmerkt, want hier zijn duidelijke wettelijke regels voor. Reclame maken mag natuurlijk, maar er zijn grenzen. Wanneer een concurrent jouw product vergelijkt met dat van hen, moet dat eerlijk, objectief en feitelijk gebeuren. Valse claims, misleidende informatie, of jouw merk zomaar in een negatief daglicht stellen, dat mag niet. 

Meer weten over wat er wel en niet mag op het gebied van vergelijkende reclame? Lees dan even verder.

Voorbeelden van vergelijkende reclame

Elke dag zie je wel advertenties waarin ondernemers hun product met dat van de concurrent vergelijken. Dit noemen we vergelijkende reclame. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe dat eruit kan zien:

  • Prijsvergelijking: In een reclamecampagne laat Aldi zien dat hun producten aanzienlijk goedkoper zijn dan die van Albert Heijn, waarbij beide supermarkten expliciet worden genoemd.
  • Duurzaamheid: Tesla vergelijkt hun elektrische auto’s direct met de benzineauto’s van merken als BMW en Mercedes, waarbij zij hun lagere CO2-uitstoot en duurzaamheid benadrukken.
  • Kwaliteitsvergelijking: Apple vergelijkt in een reclamespot de snelheid en prestaties van hun nieuwste iPhone met die van Samsung, waarbij beide merken worden genoemd en hun smartphones tegenover elkaar worden gezet.

Mag een concurrent ons product vergelijken?

Ja, vergelijkende reclame is in principe toegestaan volgens de wet, maar er zijn wel een paar haken en ogen. Het mag bijvoorbeeld niet misleidend zijn of anderszins ontoelaatbaar.

Artikel 194a van het Burgerlijk Wetboek omschrijft vergelijkende reclame als:

“elke vorm van reclame waarbij een concurrent dan wel door een concurrent aangeboden goederen of diensten uitdrukkelijk of impliciet worden genoemd.”

Vergelijkende reclame kan wettelijk gezien ook impliciet zijn. Dus zelfs als de naam van het bedrijf of merk niet direct wordt genoemd, maar de verpakking van het product bijvoorbeeld subtiel in beeld verschijnt, valt dit nog steeds onder vergelijkende reclame.

Productvergelijking: wat zijn de wettelijke regels?

Hoewel vergelijkende reclame in beginsel is toegestaan, heeft de wetgever wel enkele ‘grenzen’ gesteld. De voorwaarden waar vergelijkende reclame aan moet voldoen, staan in het Burgerlijk Wetboek en de Nederlandse Reclame Code. Zo mag de vergelijking bijvoorbeeld niet misleidend zijn. Dit betekent onder andere dat de concurrent ervoor moet zorgen dat alle beweringen die hij doet, feitelijk en controleerbaar zijn. Ook mag de concurrent alleen producten vergelijken die voor hetzelfde doel bestemd zijn. Er mogen dus geen stofzuigers met afwasmachines worden vergeleken. Daarnaast is het niet toegestaan om kleinerende uitspraken te doen over een concurrent. Het moet dus wel een beetje netjes blijven.

Er zijn nog tal van andere voorwaarden waaraan je moet voldoen om ervoor te zorgen dat je vergelijkende reclame ‘legaal’ is. Voldoet de reclame hier niet aan, dan kun je in een kort geding eisen dat de concurrent stopt en de reclame rectificeert.

Juridisch advies over vergelijkende reclame

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het reclamerecht en helpen je graag bij juridische vraagstukken op het gebied van vergelijkende reclame. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende intake.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).