Zoek
Sluit dit zoekvak.
mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Onderhoudscontract voor websitedesigners

Veel websitedesigners ontwerpen (en bouwen) niet alleen websites, maar nemen daarnaast ook het onderhoud op zich. En maar goed ook! Een website is immers nooit af. Zonder het regelmatig doorvoeren van – bijvoorbeeld – de noodzakelijk updates is een website al snel ‘oud’, met alle gevolgen van dien. Voor jou als websitedesigner is het waarschijnlijk glashelder dat het updaten van de website wel tot jouw onderhoudswerkzaamheden behoren, maar het optimaliseren van de page speed niet. Jouw klant denk hier alleen toch net even anders over. Om dergelijke misverstanden te voorkomen, is het verstandig om in een onderhoudscontract jullie belangrijkste afspraken vast te leggen.

(Minimale) looptijd van het onderhoudscontract software

Onderhoudscontracten worden vaak voor lange(re) tijd aangegaan. Indien je wilt voorkomen dat jouw klant na twee weken al opzegt, is het belangrijk om een minimale looptijd af te spreken (zoals 12 maanden) waarbinnen er niet mag worden opgezegd. Vervolgens zou je kunnen afspreken dat het contract automatisch wordt verlengd, tenzij jouw klant een x aantal weken voor datum van verlenging, opzegt. Hiermee bewerkstellig (en bescherm!) je een steady cashflow. 

Uiteraard zijn er ook andere smaken mogelijk maar het is in ieder geval belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de duur & (tussentijdse) beëindiging van het onderhoudscontract. 

Wat valt er onder het onderhoud?

Ruzies tussen websitedesigners en hun klanten, gaan niet zelden over de vraag wat er precies onder het onderhoud valt. Hierbij speelt de informatieasymmetrie tussen partijen helaas een belangrijke rol. Zo is het voor jou als websitedesigner wellicht heel logisch wat er onder onderhoud valt, maar voor jouw klant niet. Het is daarom essentieel om in het onderhoudscontract uiteen te zetten welke werkzaamheden er wel (en welke niet) onder onderhoud vallen. Wat dacht je van de volgende activiteiten:

  • Het toevoegen van content (blogs, foto’s, video’s, enzovoorts);
  • Het optimaliseren van de page speed;
  • SEO (‘hoger in Google’);
  • Het oplossen van storingen;
  • Het doorvoeren van updates;
  • Het aanbrengen van wijzigingen in het design (kleuren veranderen, font aanpassen, enzovoorts).

Onderhoud website tijdens piekuren?

Stel je eens voor: je hebt niet zoveel met Kerstmis en besluit daarom op Kerstavond nog even wat onderhoud voor je klant te verrichten. Er moeten in ieder geval een aantal plugins worden vernieuwd. Alhoewel je de updates eerst in een testomgeving activeert (safety first) gaat er toch iets flink mis, en is de webshop van je klant, op zijn zachts gezegd, niet in goede staat. Jouw klant belt je woedend op en geeft aan een groot bedrag aan omzet te zijn misgelopen (hallo, Kerstmis) en jou hiervoor aansprakelijk te willen stellen. 

Ga je onderhoud verrichten? Dan kan het goed zijn dat de desbetreffende website even offline gaat en / of er een tijdje anders uit zal zien. Klanten beseffen zich dit niet altijd. Om te voorkomen dat je in piekuren aan websites gaat zitten sleutelen, is het het handig om hier iets over op te nemen. Zo zou je kunnen afspreken dat een klant van tevoren moet aangeven tijdens welke piekmomenten er geen onderhoud mag plaatsvinden.

Onderhoudscontract: overige afspraken

Natuurlijk is het ook van belang dat je duidelijk bent over wat het onderhoud gaat kosten en wanneer je zal factureren. Daarnaast loont het om bijvoorbeeld afspraken op te nemen over het maken van backups. Ofwel, maak je backups en zo ja, wanneer en hoe lang worden deze bewaard? 

Onderhoudscontract website laten opstellen door gespecialiseerde ICT-juristen

Onze juristen stellen regelmatig onderhoudscontracten op. Neem dan ook gerust contact met ons op om te vragen naar de mogelijkheden. Weet je niet zeker of je als websitedesigner een onderhoudscontract nodig hebt? Contact us!

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).