Search
Close this search box.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Nieuwe regels influencers met 500.000 of meer volgers

Vanaf 1 juli is het uit met de pret voor zogenaamde grote influencers (video-makers met 500.000 of meer volgers): zij zullen zich verplicht moeten gaan registreren bij het Commissariaat voor de Media en zich moeten houden aan de regels uit de Mediawet. Europese regelgeving (Richtlijn 2010/13/EU audiovisuele mediadiensten) en aanpassing van de Nederlandse Mediawet hebben invloed op de regels waaraan influencers die video’s plaatsen op YouTube, TikTok en Instagram, zogenoemde video-makers, zich moeten houden. 

Doel van de nieuwe regels voor video-makers

Met de nieuwe beleidsregels wordt beoogd meer helderheid te bieden aan de kijkers van de video’s en minderjarigen te beschermen tegen eventuele schadelijke content. Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat er sprake is van reclame, sponsoring of productplaatsing (bijvoorbeeld door gebruik van een hashtag als #advertentie of door het aanmerken van een video op YouTube of Instagram als reclame). Ook zullen zij zich moeten melden bij het NICAM. Grote influencers die onder toezicht staan van het Commissariaat voor de Media, zullen dit op hun account moeten gaan vermelden.

Welke influencers moeten zich registreren?

Influencers die

  • actief zijn op YouTube, Instagram en/of Tiktok, en
  • 500.000 of meer volgers of abonnees hebben, en
  • het afgelopen jaar minstens 24 video’s hebben geplaatst, en
  • (financieel) voordeel behalen met deze video’s, en
  • ingeschreven staan als ondernemer bij de Kamer van Koophandel

zijn verplicht om zich te registeren bij het Commissariaat voor de Media. Dit moeten zij uiterlijk 15 juli 2022 hebben gedaan. 

Toezicht

De beleidsregels gelden voor nu nog maar voor een relatief kleine groep influencers. Het Commissariaat heeft aangekondigd zijn toezicht op de regels stapsgewijs in te voeren. Na verloop van tijd zullen meer influencers die video’s maken onder toezicht komen te staan. Voor nu zullen de kleinere influencers zich niet hoeven te registreren, maar het is voor deze groep raadzaam om de ontwikkelingen in de gaten houden en zich te houden aan de regels voor social media. 

Vragen over de nieuwe regels voor influencers?

Ben je een influencer of wil je met influencers gaan samenwerken, maar twijfel je over de nieuwe regels? Neem dan gerust even contact op.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).