Mobiele app laten maken? Zorg voor een goed contract

Je wilt een app (‘mobiele applicatie’) laten ontwikkelen en hebt hiervoor een developer ingeschakeld. Omdat het best een investering is, wil je zeker weten dat je alles zo goed mogelijk hebt geregeld. Je wilt in ieder geval duidelijke afspraken maken over de oplevering van de software en de opname van de app in de App Store van Apple. Deze afspraken maak je natuurlijk niet mondeling (‘hoe wil je dat ooit gaan bewijzen?’) maar in een app-ontwikkelingsovereenkomst. Ofwel: mobiele app laten maken? Zorg voor een goed contract.

Opstellen app-ontwikkelingsovereenkomst

Een app-ontwikkelingsovereenkomst is een contract dat je sluit met jouw app-ontwikkelaar, waarin wordt vastgelegd hoe, wanneer en tegen welke prijs en voorwaarden, de developer de app voor jou zal ontwikkelen. Eigenlijk is de app-ontwikkelingsovereenkomst dus een soort software-ontwikkelingsovereenkomst. Waarom juristen het toch een ‘eigen naampje’ geven, is omdat de ontwikkeling van een mobiele applicatie een aantal bijzondere kenmerken heeft. Zo kan een app, in beginsel, alleen worden verspreid via een app-winkel. Denk dan aan de Google Play Store van Android of de App Store van Apple. Deze app-winkels kunnen ervoor kiezen om jouw app af te keuren (of zelfs te verwijderen, nadat die al is goedgekeurd). Het is dus belangrijk om een app te laten ontwikkelen die voldoet aan de voorwaarden van deze platforms. 

Auteursrecht app-ontwikkelaar

Als jouw ontwikkelaar de app ‘from scratch maakt’, bezit hij de auteursrechten en persoonlijkheidsrechten op de app. Dit betekent bijvoorbeeld dat hij recht heeft op naamsvermelding. Daarnaast mag alleen hij beslissen of de app wordt verveelvoudigd, gedeeld en / of gewijzigd. Jij krijgt als opdrachtgever slechts een gebruiksrecht en dat kan bijzonder beperkend zijn. Indien de app toch niet helemaal lekker loopt of je net wat anders wil, zal je bij jouw app-ontwikkelaar moeten aankloppen. Deze afhankelijkheid hoeft misschien niet vervelend te zijn zolang jouw relatie met de app-ontwikkelaar goed blijft. Is de relatie verstoord? Dan wordt het allemaal al een stukje vervelender. Het liefst maak je in de app-ontwikkelingsovereenkomst duidelijke afspraken over het auteursrecht van de developer. 

Opname app in App Store, Google Play Store

Zoals hierboven al werd aangestipt, is het voor de verspreiding van jouw app belangrijk of deze wordt toegelaten tot een app-winkel. De App Store van Apple en de Google Play Store van Google (“Android”) zijn de belangrijkste platforms die mobiele applicaties verspreiden. De machtspositie van deze platforms is niet te onderschatten. Zij beslissen namelijk welke app er wel of niet wordt opgenomen. Het is dan ook geen overbodige luxe om eens de voorwaarden van dit soort platformen te bekijken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Zo staat er in de voorwaarden van Apple dat een app wordt geweigerd als (i) het een ‘copycat’ betreft (kopiëren van andermans werk), (ii) geen privacy-verklaring heeft of (iii) simpelweg niet goed werkt en veel bugs bevat. 

Om een app überhaupt te kunnen aanbieden aan een app-winkel, heb je een account nodig. Als het goed is heeft jouw developer zo’n account en zou hij de app dus zelf, uit eigen naam, kunnen aanbieden. Het is alleen vervelend als de developer de app onder zijn eigen naam aanbiedt. Je hebt natuurlijk liever dat de app onder jouw naam wordt geregistreerd. Spreek daarom af dat de developer voor jou een account aanmaakt en de app vanuit dat account wordt aangeboden. Dit soort afspraken maak je natuurlijk in een schriftelijke overeenkomst.

Contract laten opstellen ontwikkeling app

Hopelijk hebben we je ervan overtuigd dat het essentieel is om een contract te sluiten met jouw app-ontwikkelaar. Wij stellen mij enige regelmaat dit soort contracten op. Neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?