Zoek
Sluit dit zoekvak.
mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Mobiele app laten maken? Zorg voor een goed contract

Je wilt een app (‘mobiele applicatie’) laten ontwikkelen en hebt hiervoor een developer ingeschakeld. Omdat het best een investering is, wil je zeker weten dat je alles zo goed mogelijk hebt geregeld. Je wilt in ieder geval duidelijke afspraken maken over de oplevering van de software en de opname van de app in de App Store van Apple. Deze afspraken maak je natuurlijk niet mondeling (‘hoe wil je dat ooit gaan bewijzen?’) maar in een app-ontwikkelingsovereenkomst. Ofwel: mobiele app laten maken? Zorg voor een goed contract.

Opstellen app-ontwikkelingsovereenkomst

Een app-ontwikkelingsovereenkomst is een contract dat je sluit met jouw app-ontwikkelaar, waarin wordt vastgelegd hoe, wanneer en tegen welke prijs en voorwaarden, de developer de app voor jou zal ontwikkelen. Eigenlijk is de app-ontwikkelingsovereenkomst dus een soort software-ontwikkelingsovereenkomst. Waarom juristen het toch een ‘eigen naampje’ geven, is omdat de ontwikkeling van een mobiele applicatie een aantal bijzondere kenmerken heeft. Zo kan een app, in beginsel, alleen worden verspreid via een app-winkel. Denk dan aan de Google Play Store van Android of de App Store van Apple. Deze app-winkels kunnen ervoor kiezen om jouw app af te keuren (of zelfs te verwijderen, nadat die al is goedgekeurd). Het is dus belangrijk om een app te laten ontwikkelen die voldoet aan de voorwaarden van deze platforms. 

Auteursrecht app-ontwikkelaar

Als jouw ontwikkelaar de app ‘from scratch maakt’, bezit hij de auteursrechten en persoonlijkheidsrechten op de app. Dit betekent bijvoorbeeld dat hij recht heeft op naamsvermelding. Daarnaast mag alleen hij beslissen of de app wordt verveelvoudigd, gedeeld en / of gewijzigd. Jij krijgt als opdrachtgever slechts een gebruiksrecht en dat kan bijzonder beperkend zijn. Indien de app toch niet helemaal lekker loopt of je net wat anders wil, zal je bij jouw app-ontwikkelaar moeten aankloppen. Deze afhankelijkheid hoeft misschien niet vervelend te zijn zolang jouw relatie met de app-ontwikkelaar goed blijft. Is de relatie verstoord? Dan wordt het allemaal al een stukje vervelender. Het liefst maak je in de app-ontwikkelingsovereenkomst duidelijke afspraken over het auteursrecht van de developer. 

Opname app in App Store, Google Play Store

Zoals hierboven al werd aangestipt, is het voor de verspreiding van jouw app belangrijk of deze wordt toegelaten tot een app-winkel. De App Store van Apple en de Google Play Store van Google (“Android”) zijn de belangrijkste platforms die mobiele applicaties verspreiden. De machtspositie van deze platforms is niet te onderschatten. Zij beslissen namelijk welke app er wel of niet wordt opgenomen. Het is dan ook geen overbodige luxe om eens de voorwaarden van dit soort platformen te bekijken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Zo staat er in de voorwaarden van Apple dat een app wordt geweigerd als (i) het een ‘copycat’ betreft (kopiëren van andermans werk), (ii) geen privacy-verklaring heeft of (iii) simpelweg niet goed werkt en veel bugs bevat. 

Om een app überhaupt te kunnen aanbieden aan een app-winkel, heb je een account nodig. Als het goed is heeft jouw developer zo’n account en zou hij de app dus zelf, uit eigen naam, kunnen aanbieden. Het is alleen vervelend als de developer de app onder zijn eigen naam aanbiedt. Je hebt natuurlijk liever dat de app onder jouw naam wordt geregistreerd. Spreek daarom af dat de developer voor jou een account aanmaakt en de app vanuit dat account wordt aangeboden. Dit soort afspraken maak je natuurlijk in een schriftelijke overeenkomst.

Contract laten opstellen ontwikkeling app

Hopelijk hebben we je ervan overtuigd dat het essentieel is om een contract te sluiten met jouw app-ontwikkelaar. Wij stellen mij enige regelmaat dit soort contracten op. Neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).