Search
Close this search box.
mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Met je webshop producten in het buitenland verkopen? Een paar juridische tips.

Eerlijk is eerlijk: het leven als webshophouder gaat niet altijd over rozen. Zeurende klanten, fake reviews, onbetrouwbare leveranciers, en dan hebben we het nog geeneens over al die regels waar je rekening mee moet houden. Klanten mogen hun producten terugsturen, je moet bepaalde bedrijfsgegevens tonen op je website, een privacy- en cookieverklaring mag niet ontbreken en je algemene voorwaarden dienen te kloppen. Wordt dit je al te veel? Dan is het misschien verstandig om nog even te wachten met het verkopen ‘over de grens’. Maar voor die dare devils de er wel klaar voor zijn: deze blog is voor jullie! 

Buitenlands recht van toepassing?

Oké, je weet inmiddels wel een beetje hoe het Nederlandse e-commerce recht in elkaar steekt. Je hebt netjes je retourbeleid op orde en je draait je hand niet om voor een consument die zich op de ‘wettelijke garantie beroept. Maar heb je wel wat aan al die kennis als je in het buitenland gaat verkopen? Je grootste angst is namelijk dat je opeens door een Franse consument, ergens in de buitenwijken van Lyon, op het gerechtelijke matje wordt geroepen omdat je blijkbaar een of andere regel hebt geschonden. 

Als uitgangspunt geldt natuurlijk dat ieder land zijn eigen wet- en regelgeving heeft. Maar voordat je direct in de paniekmodus schiet (“hoe kan ik in hemelsnaam rekening houden met allerlei verschillende buitenlandse wet-en regelgeving?”) is het wijsheid om toch even verder te lezen. In Europa is de meeste regelgeving op het gebied van het consumentenrecht (waar je als B2C webshop dus mee te maken hebt) namelijk geharmoniseerd. Wat betekent dat nou, harmonisatie? Nou, kort gezegd, houdt dat in dat veel regels hetzelfde zijn. Zo heeft de consument, waar dan ook in Europa, het recht op bedenktijd (i.e. een herroepingsrecht). Het lastige zit ‘m er echter in dat, alhoewel veel regels hetzelfde zijn, er toch wel degelijk verschillen bestaan. Zo geldt voor de meeste Europese landen een wettelijke garantietermijn van 2 jaar, terwijl we in Nederland geen vaste termijn kennen (dat kan dus 1 jaar zijn, 5 jaar, enzovoorts). 

Nederlands recht van toepassing verklaren

Goed, wanneer moet je nou rekening gaan houden met buitenlandse wet- en regelgeving? Volgens het Hof is ‘ander’ recht pas van toepassing als jouw webshop zich richt op een bepaald land. Voorbeeld: als jij een webshop hebt, die zich specifiek richt op de Franse consument, dan is het Franse recht van toepassing. 

“Maar kan je dan niet gewoon afspreken dat niet het Franse recht maar het Nederlandse recht van toepassing is?”

Het antwoord: ja, tot op zekere hoogte.

Als Nederlandse webshop doe je er zeker goed aan om in jouw algemene voorwaarden op te nemen dat het Nederlands recht van toepassing is. Je moet die bepaling echter zo formuleren dat het duidelijk wordt dat de consument niet de eventuele extra bescherming verliest van het Europese land waar hij woont. Bijvoorbeeld door het toevoegen van het zinnetje “niettegenstaande deze rechtskeuze komt de consument de bescherming toe die het dwingende recht van het land waar hij zijn gewone verblijfplaats heeft hem biedt”. En ja, dat zinnetje kunnen onze juristen natuurlijk ook in normaal Nederlands (of Engels) omzetten. We staan er inmiddels al bekend om dat we juridische documenten weten te schrijven die niet alleen juridisch vlijmscherp zijn, maar ook passen bij de cultuur van een modern – hip – bedrijf. Neem gerust eens contact met ons op voor de mogelijkheden.

Aansprakelijk in het buitenland?

Natuurlijk sta jij als ondernemer achter de producten / diensten die jij verkoopt via je webshop. Maar het kan wel eens voorkomen dat er toch iets misgaat en het product of de dienst, in het ergste geval, schade veroorzaakt.

Wat dacht je van een waterkoker, die je uit China had geïmporteerd, ontploft en bij een Nederlandse klant schade veroorzaakt? In Nederland ben je dan hoogstwaarschijnlijk aansprakelijk voor de schade. Hopelijk heb je wel iets in jouw algemene voorwaarden opgenomen. Want je kan de omvang van jouw aansprakelijk natuurlijk tot op zekere hoogte beperken (en dat is ook zeker aan te raden!).

Ook in het buitenland kan je aansprakelijk worden gesteld voor schade die door jouw producten ontstaat. En ook hier geldt: het kan slim zijn om jouw aansprakelijkheid te beperken. Hoe hoog een schadeclaim kan uitvallen (hebben we het over duizenden of miljoenen euro’s?) en / of hoeveel vrijheid je hebt om jouw aansprakelijkheid te beperken, hangt voornamelijk af van het type aansprakelijkheidsregime van het desbetreffende land. Zo is de Verenigde Staten natuurlijk enigszins berucht geraakt vanwege de grote aansprakelijkheidsrisico’s. Het is dan ook niet voor niets dat veel verzekeringen geen dekking bieden voor aansprakelijkheid die gebaseerd is op het recht in de VS. Over verzekeringen gesproken: het is zeker aan te raden om ook eens met je verzekeraar contact op te nemen als je in het buitenland wilt gaan verkopen. Want, in hoeverre dekt jouw verzekering ‘over de grens’ eigenlijk?

Let wel: als je er echter zeker van wilt zijn dat je juridisch ‘goed’ zit, is het aan te raden om in elk land waar je gaat verkopen een lokale juridische expert in te schakelen. Dat kan natuurlijk best een kostenpost worden. Toch is dat de enige manier om het écht goed te doen. 

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).