Search
Close this search box.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Mag ik zomaar een review overnemen en delen?

Als ondernemer is het natuurlijk super als je een mooie review van je klant ontvangt Trots als een pauw wil je de recensie het liefst direct op je website en social media kanalen plaatsen. Maar mag dat zomaar? Mag je een review die je, bijvoorbeeld, via de e-mail hebt gekregen, zomaar posten op je social media kanalen of op je website? 

Auteursrecht op een recensie

Een recensie of review kan gewoon beschermd worden door het auteursrecht. Tenzij het misschien zo simpel is (“leuk kantoor”) dat er niet echt meer gesproken kan worden van een creatief werk. Omdat er op een recensie vaak gewoon auteursrecht rust, zal je deze niet zomaar mogen gebruiken zonder toestemming van de recensent. 

In andere woorden: het overnemen van een recensie mag dus niet zomaar. Voorbeeld: als iemand een Google review heeft gegeven, mag jij deze niet eventjes overtikken en op jouw website zetten. 

Screenshot van recensie plaatsen

“Oke, oke, ik mag dus niet zomaar een recensie kopiëren, maar zou ik niet gewoon een screenshot van de recensie kunnen maken?”

Er bestaat helaas nog steeds het misverstand dat je allerlei copyright-regeltjes kan omzeilen als je maar een screenshot maakt. Fout! Het maken van een screenshot is namelijk ook gewoon een verveelvoudiging van een werk, waar de auteur toestemming voor moet geven. Het is dus niet toegestaan om zomaar een screenshot van een recensie te maken en deze te verspreiden. Als je dit zonder toestemming doet, maak je in principe inbreuk op het auteursrecht van de recensent en daar kunnen hele vervelende gevolgen aan verbonden zitten. 

Toestemming vragen voor plaatsen review?

Even samenvattend: op een recensie zal waarschijnlijk auteursrecht rusten. Dat betekent dat je de recensie niet zomaar zonder toestemming mag overnemen, op (andere) kanalen mag verspreiden, enzovoorts. Een screenshot maken is ook geen oplossing.

Wat dan wel?

Simpel: gewoon even om toestemming vragen. 

Met instemming van de klant mag je gewoon die mooie review even overtikken en in je Instagram-stories plaatsen. Die toestemming hoeft niet heel formeel te zijn trouwens. 

Stuur je klant anders een e-mail of DM met de volgende tekst:

Hoi X,

Ik wil je nog even bedanken voor de ontzettend fijne samenwerking! Als ambitieuze ondernemer ben ik natuurlijk altijd blij met klantfeedback. Zou je daarom misschien een recensie willen schrijven? Ik zou die recensie vervolgens graag willen delen op mijn Instagram -account en mijn website, met vermelding van jouw naam en bedrijfsnaam. 

Een recensie embedden

Als je het vervelend vindt om toestemming te vragen (wellicht is het al een tijdje geleden dat de recensie was geplaatst), kan je de recensie ook embedden. Je maakt dan geen inbreuk op het auteursrecht en kan de recensie alsnog gewoon plaatsen op je website.

Weet je niet hoe je moet embedden? Kijk dan eens naar de verschillende plugins / tools die er al op de markt zijn. Of vraag het je websitebouwer! Die weet het vast. 

Meer hulp nodig?

Twijfel je nou nog steeds of je nou wel of niet die recensie mag overnemen (en hoe dan precies)? Neem dan gerust contact met ons op. Wel zo fijn, die peace of mind.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).