Mag ik zomaar een review overnemen en delen?

Als ondernemer is het natuurlijk super als je een mooie review van je klant ontvangt Trots als een pauw wil je de recensie het liefst direct op je website en social media kanalen plaatsen. Maar mag dat zomaar? Mag je een review die je, bijvoorbeeld, via de e-mail hebt gekregen, zomaar posten op je social media kanalen of op je website? 

Auteursrecht op een recensie

Een recensie of review kan gewoon beschermd worden door het auteursrecht. Tenzij het misschien zo simpel is (“leuk kantoor”) dat er niet echt meer gesproken kan worden van een creatief werk. Omdat er op een recensie vaak gewoon auteursrecht rust, zal je deze niet zomaar mogen gebruiken zonder toestemming van de recensent. 

In andere woorden: het overnemen van een recensie mag dus niet zomaar. Voorbeeld: als iemand een Google review heeft gegeven, mag jij deze niet eventjes overtikken en op jouw website zetten. 

Screenshot van recensie plaatsen

“Oke, oke, ik mag dus niet zomaar een recensie kopiëren, maar zou ik niet gewoon een screenshot van de recensie kunnen maken?”

Er bestaat helaas nog steeds het misverstand dat je allerlei copyright-regeltjes kan omzeilen als je maar een screenshot maakt. Fout! Het maken van een screenshot is namelijk ook gewoon een verveelvoudiging van een werk, waar de auteur toestemming voor moet geven. Het is dus niet toegestaan om zomaar een screenshot van een recensie te maken en deze te verspreiden. Als je dit zonder toestemming doet, maak je in principe inbreuk op het auteursrecht van de recensent en daar kunnen hele vervelende gevolgen aan verbonden zitten. 

Toestemming vragen voor plaatsen review?

Even samenvattend: op een recensie zal waarschijnlijk auteursrecht rusten. Dat betekent dat je de recensie niet zomaar zonder toestemming mag overnemen, op (andere) kanalen mag verspreiden, enzovoorts. Een screenshot maken is ook geen oplossing.

Wat dan wel?

Simpel: gewoon even om toestemming vragen. 

Met instemming van de klant mag je gewoon die mooie review even overtikken en in je Instagram-stories plaatsen. Die toestemming hoeft niet heel formeel te zijn trouwens. 

Stuur je klant anders een e-mail of DM met de volgende tekst:

Hoi X,

Ik wil je nog even bedanken voor de ontzettend fijne samenwerking! Als ambitieuze ondernemer ben ik natuurlijk altijd blij met klantfeedback. Zou je daarom misschien een recensie willen schrijven? Ik zou die recensie vervolgens graag willen delen op mijn Instagram -account en mijn website, met vermelding van jouw naam en bedrijfsnaam. 

Een recensie embedden

Als je het vervelend vindt om toestemming te vragen (wellicht is het al een tijdje geleden dat de recensie was geplaatst), kan je de recensie ook embedden. Je maakt dan geen inbreuk op het auteursrecht en kan de recensie alsnog gewoon plaatsen op je website.

Weet je niet hoe je moet embedden? Kijk dan eens naar de verschillende plugins / tools die er al op de markt zijn. Of vraag het je websitebouwer! Die weet het vast. 

Meer hulp nodig?

Twijfel je nou nog steeds of je nou wel of niet die recensie mag overnemen (en hoe dan precies)? Boek dan nu nog een adviesgesprek (online of telefonisch). Je krijg daarmee 1 uur de tijd om, online of telefonisch, al jouw vragen, twijfels en opmerkingen met een jurist te delen. Wel zo fijn, die peace of mind.

Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?