De meeste ondernemers maken gebruik van algemene voorwaarden. Ondanks dat de gemiddelde persoon ze misschien niet leest, zijn ze enorm belangrijk voor jouw bedrijf. Ze weerspiegelen namelijk de manier waarop jij als ondernemer omgaat met je klanten.
Wanneer er iets verandert in jouw bedrijfsvoering, is het van belang dat de algemene voorwaarden “mee veranderen”. Mag je jouw algemene voorwaarden zomaar wijzigen bij bestaande klanten?
Wijzigen algemene voorwaarden
Pacta sunt servanda, oftewel: afspraken moeten worden nagekomen. Wanneer de algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing zijn verklaard, zijn ze onderdeel geworden van de overeenkomst. Een overeenkomst – en dus de algemene voorwaarden – kan niet zomaar gewijzigd worden, tenzij je vooraf hebt afgesproken dat je dit nu juist wel mag doen. Dit doe je door een wijzigingsbeding op te nemen in jouw voorwaarden. Wanneer je jouw algemene voorwaarden wilt veranderen terwijl er sprake is van een overeenkomst met een bestaande klant, zul je dus eerst moeten nagaan of je een wijzigingsbeding hebt opgenomen. Als je deze vergeet bent op te nemen in de algemene voorwaarden, kun je jouw voorwaarden slechts wijzigen als de wederpartij daarmee expliciet heeft ingestemd. En dat is lang niet altijd even makkelijk.
Een wijzigingsbeding biedt in dat geval uitkomst, aangezien je de klant alleen maar hoeft te informeren over de wijziging. Je kunt bijvoorbeeld per mail de klant op de hoogte brengen van het feit dat de voorwaarden zijn gewijzigd met betrekking tot de bestaande overeenkomst (vergeet niet de nieuwe voorwaarden bij te voegen bij de e-mail). Hierna worden de nieuwe voorwaarden automatisch van toepassing op de (bestaande) overeenkomst.
Algemene voorwaarden wijzigen: opletten bij consumenten
Hoe je een wijzigingsbeding moet formuleren, hangt af van wie de wederpartij is. Voor consumenten gelden namelijk andere regels dan voor ondernemers. Indien de wederpartij een consument is, wordt hij extra beschermd door de wet. Zo moet je in een wijzigingsbeding opnemen dat consumenten de mogelijkheid krijgen om de overeenkomst te ontbinden, wanneer de algemene voorwaarden ingrijpend worden gewijzigd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een dienst gaat leveren die wezenlijk anders is dan wat je aanvankelijk was overeengekomen. Indien het gaat om een kleine wijziging die noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering, mag de consument de overeenkomst niet zomaar ontbinden.
Jurist wijzigen algemene voorwaarden
Heb je vragen over het wijzigen van je algemene voorwaarden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.