Zoek
Sluit dit zoekvak.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Mag ik mijn algemene voorwaarden wijzigen bij bestaande klanten?

De meeste ondernemers maken gebruik van algemene voorwaarden. Ondanks dat de gemiddelde persoon ze misschien niet leest, zijn ze enorm belangrijk voor jouw bedrijf. Ze weerspiegelen namelijk de manier waarop jij als ondernemer omgaat met je klanten.

Wanneer er iets verandert in jouw bedrijfsvoering, is het van belang dat de algemene voorwaarden “mee veranderen”. Mag je jouw algemene voorwaarden zomaar wijzigen bij bestaande klanten?

Wijzigen algemene voorwaarden

Pacta sunt servanda, oftewel: afspraken moeten worden nagekomen. Wanneer de algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing zijn verklaard, zijn ze onderdeel geworden van de overeenkomst. Een overeenkomst – en dus de algemene voorwaarden – kan niet zomaar gewijzigd worden, tenzij je vooraf hebt afgesproken dat je dit nu juist wel mag doen. Dit doe je door een wijzigingsbeding op te nemen in jouw voorwaarden. Wanneer je jouw algemene voorwaarden wilt veranderen terwijl er sprake is van een overeenkomst met een bestaande klant, zul je dus eerst moeten nagaan of je een wijzigingsbeding hebt opgenomen. Als je deze vergeet bent op te nemen in de algemene voorwaarden, kun je jouw voorwaarden slechts wijzigen als de wederpartij daarmee expliciet heeft ingestemd. En dat is lang niet altijd even makkelijk.

Een wijzigingsbeding biedt in dat geval uitkomst, aangezien je de klant alleen maar hoeft te informeren over de wijziging. Je kunt bijvoorbeeld per mail de klant op de hoogte brengen van het feit dat de voorwaarden zijn gewijzigd met betrekking tot de bestaande overeenkomst (vergeet niet de nieuwe voorwaarden bij te voegen bij de e-mail). Hierna worden de nieuwe voorwaarden automatisch van toepassing op de (bestaande) overeenkomst.

Algemene voorwaarden wijzigen: opletten bij consumenten

Hoe je een wijzigingsbeding moet formuleren, hangt af van wie de wederpartij is. Voor consumenten gelden namelijk andere regels dan voor ondernemers. Indien de wederpartij een consument is, wordt hij extra beschermd door de wet. Zo moet je in een wijzigingsbeding opnemen dat consumenten de mogelijkheid krijgen om de overeenkomst te ontbinden, wanneer de algemene voorwaarden ingrijpend worden gewijzigd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een dienst gaat leveren die wezenlijk anders is dan wat je aanvankelijk was overeengekomen. Indien het gaat om een kleine wijziging die noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering, mag de consument de overeenkomst niet zomaar ontbinden.

Jurist wijzigen algemene voorwaarden

Heb je vragen over het wijzigen van je algemene voorwaarden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).