Mag ik mijn algemene voorwaarden zomaar wijzigen bij bestaande klanten?

Vandaag de dag maakt een grool deel van ondernemend Nederland gebruik van algemene voorwaarden. Ondanks dat de gemiddelde persoon ze misschien niet leest, zijn ze enorm belangrijk voor jouw onderneming. Ze weerspiegelen namelijk de manier waarop jij als ondernemer omgaat met je klanten. Wanneer er iets verandert in jouw bedrijfsvoering, is het van belang dat de algemene voorwaarden “mee veranderen”. Mag je jouw algemene voorwaarden zomaar wijzigen bij bestaande klanten?

Wijzigingsbeding

Pacta sunt servanda, oftewel: afspraken moeten worden nagekomen. Wanneer je jouw algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing hebt verklaard, zijn ze onderdeel geworden van de overeenkomst. Een overeenkomst – en dus de algemene voorwaarden – kan niet zomaar gewijzigd worden, tenzij je vooraf hebt afgesproken dat je dit nu juist wel mag doen in een zogenaamd wijzigingsbeding. Wanneer je jouw algemene voorwaarden wilt veranderen terwijl er sprake is van een overeenkomst met een bestaande klant, zul je dus eerst moeten nagaan of je een wijzigingsbeding hebt opgenomen in jouw algemene voorwaarden. Zo’n beding zorgt ervoor dat je je algemene voorwaarden tussentijds mag wijzigen. Waarom een wijzigingsbeding belangrijk is? Als je deze vergeet op te nemen in je algemene voorwaarden, kan je jouw voorwaarden slechts wijzigen als de wederpartij daarmee expliciet heeft ingestemd. En dat is lang niet altijd even makkelijk. Een wijzigingsbeding biedt in dat geval uitkomst, aangezien je de klant alleen maar hoeft te informeren over de wijziging. Je kunt per mail bijvoorbeeld de klant op de hoogte brengen van het feit dat de voorwaarden zijn gewijzigd met betrekking tot de bestaande overeenkomst (vergeet niet de nieuwe voorwaarden bij te voegen bij de e-mail). Hierna worden de nieuwe voorwaarden automatisch van toepassing op de (bestaande) overeenkomst.

Algemene voorwaarden wijzigen: opletten bij consumenten.

Hoe je een wijzigingsbeding moet formuleren, hangt af van wie de wederpartij is. Voor consumenten gelden namelijk andere regels dan voor niet-consumenten. Indien de wederpartij een consument is, wordt deze extra beschermd door de wet. Zo moet je in een wijzigingsbeding opnemen dat consumenten de mogelijkheid krijgen om de overeenkomst te ontbinden, wanneer de algemene voorwaarden ingrijpend worden gewijzigd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een dienst gaat leveren die wezenlijk anders is dan wat je aanvankelijk was overeengekomen met de consument. Indien het gaat om een kleine wijziging die noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering, mag de consument de overeenkomst niet zomaar ontbinden.

Meer hulp nodig?

Boek dan nu nog een adviesgesprek (“ask a lawyer”). Je krijgt daarmee 1 uur de tijd om, online of telefonisch, al jouw vragen, twijfels en opmerkingen met een jurist te delen. Wel zo fijn, die peace of mind.

Scroll naar top

Ik wil meer info over shuttle.

Yes, ik schrijf me graag in voor de masterclass!

Waar kunnen we bij helpen?