Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Kort geding nep-review op Google Maps: verbod toegewezen.

Eiseres wint een kort geding (vonnis 8 september 2020) omtrent een verbod op het plaatsen van nep-reviews. Voor Frankwatching schreven we al eens eerder een blog over het veelvoorkomende probleem van nep-reviews. Recent zijn er een aantal uitspraken geweest, waarin de rechter korte metten heeft gemaakt met het plaatsen van nep-reviews. Goed nieuws voor ondernemers, want een nep-review kan verstrekkende gevolgen hebben in een tijd waarin alles valt of staat met je (online) reputatie.

Feiten

Eiseres is een B.V. en houdt zich bezig met vastgoedbeheer. RAC, de gedaagde, is een autodealer en voert op enig moment het onderhoud uit aan de Jaguar van de indirect aandeelhouder van eiseres, de “heer X”. Er ontstaat een geschil over de uitgevoerde reparaties tussen partijen. RAC plaatst vervolgens op de bedrijfspagina van eiseres de volgende Google recensie:

“De heer X leren kennen als een volstrekt (financieel) onbetrouwbaar persoon. Let heel goed op als je hiermee “in zee gaat”.

De advocaat van eiseres heeft hierop RAC gesommeerd om de recensie te verwijderen en een onthoudingsverklaring te ondertekenen. RAC verwijdert hierop de recensie, om vervolgens een tweede recensie te plaatsen met een soortgelijke inhoud, maar waarbij “De enige aandeelhouder, directeur en werknemer, de heer X” is toegevoegd. Ook deze recensie is uiteindelijk door RAC verwijderd.

Hoe oordeelt de rechter?

Volgens de rechter heeft eiseres voldoende belang bij een voorziening die voorkomt dat RAC opnieuw een nep-review plaatst. Dit volgt immers uit het feit dat RAC een tweede recensie heeft geplaatst en zich aldus niet erg bewust lijkt te zijn van de onrechtmatigheid van haar handelen. Bovendien zijn nep-reviews erg schadelijk. Hoewel het voorop staat dat het een ieder is toegestaan om eigen (positieve of negatieve) ervaringen te delen op het internet, is de recensie van RAC onrechtmatig, omdat de recensie niet ziet op een ervaring die zij met het bedrijf of de diensten van eiseres heeft gehad, maar op het ontstane geschil over het onderhoud van de auto. De rechter wijst de vordering op een verbod van het plaatsen van recensies bij de bedrijfsvermelding van eiseres op Google Maps dan ook toe, op straffe van een dwangsom van 1000 euro per overtreding en voor elke dag dat de overtreding voortduurt, en veroordeelt RAC in de proceskosten.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).